Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

MIMORIADNY ONLINE Orbán v Kyjeve: Chce vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou, Ruské útoky na Nikopol si vyžiadali dve obete

Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu Zobraziť galériu (4)
Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

KYJEV/MOSKVA - Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v utorok do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, počas ktorej bude rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na jeho hovorcu Bertalana Havasiho. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ruské sily zaútočili na mesto Charkov dvoma kĺzavými bombami FAB-500 2. júla, pričom zranili štyroch ľudí, uviedla prokuratúra Charkovskej oblasti s odvolaním sa na predbežné informácie.

21:37 K vojenským útvarom ukrajinských ozbrojených síl dorazilo ku koncu júna 3171 odsúdených Ukrajincov, ktorí boli podmienečne prepustení, aby mohli slúžiť v armáde. Informoval o tom dnes server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na generálnu prokuratúru krajiny, ktorá sa tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii.

21:15 Peter Fouche, britský dobrovoľník a bojový zdravotník, zomrel pri obrane Ukrajiny. Pôvodom z Južnej Afriky bol Fouche aj občanom Spojeného kráľovstva. Do ukrajinských ozbrojených síl vstúpil v roku 2022, predtým pracoval ako tesár a spoluzakladal nadáciu „Konstantin“, miestnu charitatívnu organizáciu. Fouche prišiel na Ukrajinu v marci 2022, aby pomohol vo vojnovom úsilí. Známy svojimi hrdinskými činmi, zachránil viac ako 200 životov ukrajinských obrancov. Jeho dedičstvo zahŕňa jeho oddanosť humanitárnemu úsiliu a jeho úlohu pri evakuácii civilistov z nebezpečných oblastí frontovej línie. Fouche po sebe zanechal 15-ročnú dcéru.

Peter Fouche
Zobraziť galériu (4)
Peter Fouche  (Zdroj: X/nexta_tv)

20:44 Očakáva sa, že Ukrajina dostane "viac správ" o spôsobilostiach protivzdušnej obrany pred nadchádzajúcim summitom NATO vo Washingtone, uviedol 1. júla americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

20:04 Rusko nemá žiadne dôkazy o vine novinára WSJ Evana Hershkoviča, tvrdí OSN. Žiadosť pracovnej skupine OSN pre svojvoľné zadržiavanie poslala vlani v septembri spoločnosť Dow Jones, ktorá vydáva The Wall Street Journal. "Neexistencia akéhokoľvek faktického alebo právneho základu pre obvinenia zo špionáže vznesené ruskými úradmi proti Gerškovičovi je zarážajúce. Gerškovičovo zatknutie ho má v skutočnosti potrestať za to, že informoval o ozbrojenom konflikte," uviedla vo svojom závere komisia OSN.

19:42 Lídra Luhanskej oblasti Leonida Pasečnika odsúdili v utorok na Ukrajine v neprítomnosti na 12-ročné väzenie za podpísanie dohody s Kremľom, ktorá viedla k ruskej invázii, uvádza agentúra AFP.

19:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa pripojil k mierovým snahám Ukrajiny po invázii Ruska. Informuje o tom agentúra AFP. Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že s Orbánom počas rokovaní hovoril o krokoch Kyjeva na nastolenie mieru v spolupráci s medzinárodnými partnermi. "Pozval som Maďarsko a premiéra Orbána, aby sa pripojil k príslušným snahám," povedal Zelenskyj.

18:35 Aktívna rusko-ukrajinská frontová línia sa nedávno rozšírila, keďže intenzívne boje pokračujú v oblastiach Pokrovska a Toretska, uviedol 2. júla ukrajinský hlavný veliteľ Oleksandr Syrskyi.

18:00 Janusz Onyszkiewicz uviedol, že to vzbudilo nádej, že sily Moskvy nezačnú ďalšiu ofenzívu na severe Ukrajiny, a to aj z územia Bieloruska.

17:30 V Česku začal pôsobiť nový ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Český prezident Petr Pavel od neho v utorok na Pražskom hrade prevzal poverovacie listiny. Ukrajina nemala v ČR najvyššie diplomatické zastúpenie od polovice júla 2022.

17:08 Washington sa pripravuje na oznámenie balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote viac ako 2,3 miliardy dolárov, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin pre Hlas Ameriky.

16:40 Čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnia na 24. zasadnutí Rady hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktoré sa bude konať od 3. do 4. júla.

16:10 Ruské sily zaútočili na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti 2. júla, pričom zabili 2 ľudí a 9 zranili, vrátane detí, uviedol guvernér Serhii Lysak s odvolaním sa na predbežné informácie.

15:34 Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v utorok vyhlásil, že Ukrajina vykonala útok na muničný sklad na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Informuje o tom agentúra Reuters.

15:18 Moskva nemôže komentovať vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny na Ukrajine, pretože nevie, čo jeho plán zahŕňa. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters.

14:35 Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:53 DTEK je jedným z najväčších súkromných energetických investorov na Ukrajine. Protiofenzíva navštívila jednu zo svojich zbombardovaných tepelných elektrární (TPP), ktorých poloha zostáva z bezpečnostných dôvodov nezverejnená.

13:15 Nadchádzajúca návšteva indického premiéra Naréndru Módího v Rusku, ktorú Moskva avizovala ešte koncom júna, bude veľmi dôležitá. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval s odchádzajúcim holandským premiérom a budúcim generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem. V telefonáte diskutovali o budúcej spolupráci Ukrajiny so Severoatlantickou alianciou.

11:16 Rusko nebolo zvolené do jedného z hlavných orgánov OSN, hovorí Kuleba.

10:23 Ruské ministerstvo obrany v utorok vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily zničili päť ukrajinských stíhačiek typu Su-27 a dve ďalšie poškodili. Ruský útok sa odohral na letisku v Poltavskej oblasti. Ukrajinské stíhačky boli zničené prostredníctvom balistických rakiet Iskander-M.

9:08 Kazašský opozičný aktivista, bloger a šéf informačného kanála BASE Ajdos Sadykov v utorok podľahol zraneniam, ktoré utrpel pred dvomi týždňami, keď naňho v Kyjeve zaútočili dve osoby. Sadykovova manželka viní zo zodpovednosti za útok kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva.

8:43 Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v utorok do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, počas ktorej bude rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na jeho hovorcu Bertalana Havasiho.

Hlavnou témou rokovaní bude ukončenie vojnového konfliktu s Ruskom. Obaja politici budú diskutovať aj o aktuálnych otázkach maďarsko-ukrajinských vzťahov.Návšteva Orbána v Kyjeve sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022.

8:05 Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov bude v utorok vo Washingtone rokovať s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom o upevnení vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami, uviedol Pentagon.

7:30 Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 11 dronov, ktoré ukrajinská armáda vyslala nad územie v ruskom pohraničí a nad Krymský polostrov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra RIA Novosti, ktorú zmonitorovala agentúra Reuters.

6:24 Holandsko čoskoro dodá Ukrajine prvé z 24 sľúbených stíhačiek F-16, uviedla v pondelok odchádzajúca holandská vláda.

6:07 Ruský vojenský súd v pondelok v neprítomnosti odsúdil populárneho ukrajinského blogera a novinára Dmytra Gordona z platformy YouTube za verejné výzvy na zabitie ruského prezidenta Vladimira Putina. Vojenský súd v Moskve ho odsúdil na 14 rokov odňatia slobody, uviedli tamojšie médiá. Rusko od začiatku plnej vojenskej ofenzívy na Ukrajine v rámci represií odsudzuje svojich odporcov v neprítomnosti. Gordon je na Ukrajine známou osobnosťou, ktorú na sociálnych sieťach sledujú milióny ľudí.

Orbán sa v utorok v Kyjeve stretne so Zelenským

Návšteva Viktora Orbána tak má prísť deň po tom, ako Maďarsko prebralo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Pôjde vôbec o prvú návštevu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak odmietol komentovať prípadnú návštevu. Tú však potvrdili pre britský The Guardian dva zdroje z Budapešti a jeden z Kyjeva. "Orbán tu bude zajtra (utorok), pokiaľ nedôjde k zmene na poslednú chvíľu," povedal jeden zo zdrojov.

Jeden z budapeštianskych zdrojov uviedol, že plán cesty sa zrodil po dlhých rokovaniach o otázke práv ukrajinskej maďarsky hovoriacej menšiny, ktorá žije na krajnom západe Ukrajiny v blízkosti hraníc oboch krajín. "Predpokladom stretnutia bolo vyriešenie otázky národnostných práv. V posledných týždňoch sa podarilo dosiahnuť dohodu," dodal zdroj.

Na rozdiel od väčšiny európskych krajín Maďarsko opakovane spochybnilo potrebu vojensky podporovať Ukrajinu a namiesto toho vyzvalo na prímerie. Budapešť medzitým udržiava s Moskvou otvorené styky a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó od začiatku vojny na Ukrajine absolvoval najmenej päť ciest do Ruska, naposledy minulý mesiac na ekonomické fórum v Petrohrade, pripomína portál The Guardian.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu