Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Šokujúci výsledok volieb vo Francúzsku: Totálna porážka Macrona! Vyhrali extrémisti

 Marine Le Penová Zobraziť galériu (3)
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/Julien de Rosa, Pool via AP)

PARÍŽ - Tisíce ľudí vo Francúzsku v nedeľu večer demonštrovali proti vzostupu krajnej pravice po tom, čo v prvom kole predčasných parlamentných volieb na základe predbežných výsledkov vedie strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej. Informuje správa agentúry DPA.

Protestujúci sa zhromaždili na parížskom Námestí Republiky po výzve na demonštrácie novej ľavicovej aliancie. Na proteste sa podľa DPA zúčastnili aj poprední ľavicoví politici. Zhromaždenia a protestné pochody sa konali aj v mestách Nantes, Dijone, Lille a Marseille.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V Lyone, treťom najväčšom meste Francúzska, údajne došlo k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou, uvádza DPA s odolaním na francúzske médiá. Policajti boli údajne zasiahnutí fľašami a zábavnou pyrotechnikou.

Francúzska krajne pravicová strana RN získala v nedeľnom prvom kole približne 34 percent hlasov. Na druhom mieste sa umiestnila ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) s približne 29 percentami. Tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov.

V druhom kole volieb nesmie krajnej pravici pripadnúť ani jeden hlas

Francúzsky premiér Gabriel Attal v nedeľu vyzval voličov, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb nedali krajnej pravici "ani jeden hlas" po tom, ako v prvom kole volieb podľa predbežných výsledkov zvíťazila strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej. Informuje správa agentúr Reuters a AFP. 

"Krajná pravica je pred bránami moci," povedal Attal a varoval, že strane hrozí zisk absolútnej väčšiny. "Náš cieľ je jasný: zabrániť RN, aby bola zvolená v druhom kole. Ani jeden hlas nesmie pripadnúť Národnému združeniu," dodal francúzsky premiér z centristickej strany (RE) prezidenta Emmanuela Macrona.  

Na základe predbežných výsledkov prvého kola predčasných parlamentných volieb vedie so ziskom približne 34 percent hlasov francúzska krajne pravicová strana Národné združenie. Ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s približne 29 percentami, tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov.

Marine Le Penová vyzvala nacionalistickú alianciu, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb získala absolútnu väčšinu. Prezident Macron hneď po zverejnení predbežných výsledkov povedal, že nastal čas, aby sa proti Le Penovej strane postavila veľká, jasne demokratická a republikánska koalícia.

Macron tiež povedal, že vysoká volebná účasť je dôkazom toho, aké dôležité je pre Francúzov toto hlasovanie, a že voliči si želajú, aby sa politická situácia vyjasnila. Podľa odhadov sa volebná účasť pohybovala medzi 65,8 až 67 percentami, čo je oveľa viac ako v predošlých parlamentných voľbách pred dvoma rokmi.

Začal sa týždeň kampane pred druhým kolom predčasných volieb vo Francúzsku

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) a jej spojenci získali v nedeľňajšom prvom kole predčasných volieb vo Francúzsku 33,13 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania hlasov zverejnených v pondelok francúzskym ministerstvom vnútra. Informovala o tom agentúra AFP Na druhom mieste s takmer 28 percentami hlasov skončil ľavicový Nový ľudový front (NFP). Za centristický prezidentský blok Spolu (ENS), ktorý skončil na treťom mieste, hlasovalo 20,04 percenta voličov.

Voľby sprevádzala takmer rekordná účasť - svoje právo využilo 66,71 percenta voličov. Ide o najvyššiu účasť od prvého kola parlamentných volieb v roku 1978, s výnimkou volieb v roku 1986. Celkovo bolo už v prvom kole zvolených 39 poslancov RN a jej spojencov, 32 poslancov NFP a dvaja poslanci ENS.

"Máme sedem dní na to, aby sme Francúzsko ochránili pred katastrofou," zdôraznil Raphaël Glucksmann, ktorý je kľúčovou postavou ľavicového NFP. Vstup protiimigračnej a euroskeptickej RN do vlády by bol zlomovým bodom v moderných dejinách Francúzska: Krajne pravicová strana by sa moci vo Francúzsku ujala prvýkrát od druhej svetovej vojny, keď jeho územie obsadilo nacistické Nemecko.

"Nič nie je vyhraté a rozhodujúce je druhé kolo," odkázala svojim priaznivcom vodkyňa RN Marine Le Penová, ktorá sa dlhodobo snaží separovať svoju stranu od jej extrémistického predchodcu - strany Národný front (FN), ktorý viedol jej otec Jean-Marie Le Pen. "Potrebujeme absolútnu väčšinu, aby Jordana Bardellu o osem dní vymenoval Emmanuel Macron za premiéra," dodala. Bardella už medzičasom zopakoval, že chce byť "premiérom všetkých Francúzov".

Ak by sa tento scenár zrealizoval, začalo by sa napäté obdobie "spolužitia" Bardellu s Macronom, ktorý sa zaviazal, že na prezidentskom poste zostane do konca svojho funkčného obdobia, teda do roku 2027. Bardella však súčasne deklaroval, že vládu zostaví len vtedy, ak RN získa vo voľbách absolútnu väčšinu. Spoločnosť Eurasia Group, ktorá sa zaoberá analýzou rizík, pritom predpovedá, že RN teraz "pravdepodobne" nedosiahne absolútnu väčšinu. V tejto situácii časť francúzskej tlače - vrátane denníka  Libération - v pondelok vyzvala voličov, aby sa spojili a zastavili nástup krajnej pravice. "Po šoku vytvorte blok," apeloval Libération na svojej titulnej strane.

Voľby boli katastrofou pre Macrona, končí sa jeho éra

Prvé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku bolo katastrofou pre prezidenta Emmanuela Macrona, ktorému hrozí úplná politická izolácia. V reakcii na bezprecedentný úspech krajnej pravice v nedeľňajších voľbách to dnes píšu francúzske médiá. Podľa časti z nich skončila Macronova éra, hoci sám prezident po voľbách v úrade zostane. Množstvo listov vyzýva voličov, aby v druhom kole volieb nedopustili víťazstvo politických extrémov.

"Keď budú historici hodnotiť rozpustenie (parlamentu), použijú jediné slovo: katastrofa. Väčšie si ani nejde predstaviť, "napísal v komentári denník Le Figaro. Narážal na Macronovo rozhodnutie rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby, ku ktorému prezident siahol pred tromi týždňami v reakcii na neúspech svojej strany Obnova a triumf krajne pravicového Národného združenia (RN) v eurovoľbách.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

Nedeľňajšie hlasovanie mu však neprinieslo lepší výsledok. RN a jeho spojenci získali 33 percent, ľavicová koalícia 28 percent a Macronov tábor iba 20 percent hlasov. O veľkej väčšine mandátov však rozhodne až druhé kolo.

Podľa denníka Libération si Macron chcel vo voľbách vylepšiť zložité vládnutie, keď nemal parlamentnú väčšinu, dočkal sa však opaku a situáciu si ďalej skomplikoval. "Prezentoval sa ako hrádza proti chaosu a voliči ho urobili zodpovedným za tento chaos. Žiadal ich o jasnú väčšinu, aby mohol vládnuť v pokoji a harmónii, oni mu ale len zosilneli jeho mučivú izoláciu, "súdi list.

Denníky Les Echos alebo Dernières Nouvelles d'Alsace píšu o konci Macronovej éry. Prezidentské voľby síce krajinu čakajú až v roku 2027, výsledkom jeho doterajšieho vládnutia a parlamentných volieb ale je, že sa "Francúzsko prebudilo tvárou v tvár bezprecedentným extrémom sprava aj zľava", napísal denník Journal de la Haute-Marne.

Množstvo denníkov na svojich titulných stranách vyzýva voličov, aby na konci tohto týždňa prišli k druhému kolu volieb a zamedzili nástupu strán z okraja politického spektra k moci. Le Figaro usudzuje, že možno ešte väčšou hrozbou pre Francúzsko, ako vláda RN na čele s Jordanom Bardellom, by mohol byť úspech krajnej ľavice, ktorú vedie Jean-Luc Mélenchon. Podľa listu Midi Libre bude nedeľňajšie druhé kolo "výberom medzi zlom a menším zlom"."Francúzsko sa ocitlo v zlomovom bode," píše denník La Montagne a dodáva, že Francúzi budú v druhom kole volieb čeliť len sami sebe, voľbu pre budúcnosť bez extrémov majú pritom jasnú.

Francúzsky minister varuje pred hlasovaním za krajnú ľavicu v snahe zastaviť RN

Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire v pondelok vyzval voličov súčasnej prezidentskej väčšiny, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb nepodporili kandidátov krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI). V reakcii na vyhlásenia lídrov ľavice a prezidentského centristického bloku Spolu (ENS), ktorí navrhujú stiahnuť vlastných kandidátov v okrskoch, kde má iný kandidát lepšiu pozíciu na to, aby porazil kandidáta krajne pravicového Národného združenia (RN), Le Maire v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že bojuje proti RN, ale nebude hlasovať za LFI. 

Vysvetlil, že LFI predstavuje "komunitarizmus, antisemitizmus, násilie". Vyjadril presvedčenie, že aj "LFI je nebezpečenstvo pre národ". Apeloval na voličov vládnej strany, aby v prípade, že sa ich kandidát nedostal do druhého kola volieb, volili kandidáta zo sociálnodemokratického tábora. Spresnil, že má na mysli Socialistickú stranu (PS), Komunistickú stranu (PCF) a zelených, ale v žiadnom prípade nie kandidátov strany LFI Jeana-Luca Mélenchona. Ide o strany, ktoré spolu s LFI vytvorili volebný blok Nový ľudový front (NFP).

Minister Le Maire priznal, že výsledok prvého kola volieb je  "porážkou našej väčšiny, porážkou nášho tábora". Dodal, že Francúzsko zažíva okamih rozkladu "historických politických síl", čo ho podľa jeho slov "napĺňa veľkým smútkom". Objasnil, že RN sa dostáva k moci zásluhou miliónov voličov, ktorí pritom "vedia, že RN je nebezpečenstvom pre náš národ" a "neposkytuje žiadnu z potrebných odpovedí na otázky našich spoluobčanov".

Napriek tomu podľa Le Maira reálne hrozí, že RN získa v druhom kole predčasných volieb v parlamente väčšinu. Preto treba v najbližších dňoch v kampani bojovať za to, aby sa tak nestalo, vyhlásil Le Maire. Podľa francúzskeho volebného systému potrebuje kandidát získať v deň volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, ako aj podporu najmenej 25 percent registrovaných voličov vo volebnom obvode, aby bol zvolený hneď v prvom kole. V opačnom prípade dvaja najlepší kandidáti vo volebnom obvode, ako aj ďalší kandidáti, ktorí získali podporu aspoň 12,5 percenta registrovaných voličov, postupujú do druhého kola, v ktorom vyhráva kandidát s najväčším počtom hlasov.

Druhé kolo volieb vo Francúzsku rozhodnú aj mladí voliči

V druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku by mohli rozhodnúť hlasy mladých voličov. V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Deutschlandfunk citovanom agentúrou DPA to uviedla nemecká politička a expertka na Francúzsko Franziska Brantnerová. Výsledok prvého kola volieb, v ktorom súčasná prezidentská väčšina vo Francúzsku skončila až na treťom mieste, objasnila sklamaním mnohých voličov z prezidenta Emmanuela Macrona. V prvom kole, podľa očakávania, najviac bodovalo krajne pravicové Národné združenie (RN) nasledované ľavicovým blokom Nový ľudový front (NFP).

V druhom kole volieb, ktorú sa uskutoční túto sobotu, rozhodne aj to, či mladí ľudia - voliči ľavicovej aliancie v prvom kole - budú pripravení podporiť kandidáta z Macronovej aliancie Spolu (ENS). "To, či tu zafunguje mobilizácia, je podľa mňa jedna z veľkých otázok tejto nedele," poznamenala Brantnerová, ktorá je poslankyňou nemeckého Spolkového snemu a členkou francúzsko-nemeckého parlamentného zhromaždenia.

Koľko kresiel v Národnom zhromaždení tieto bloky dostanú, sa rozhodne až v druhom kole volieb túto nedeľu. NFP a ENS deklarovali, že vo volebných obvodoch, kde sa ich kandidáti umiestnili na treťom mieste, odstúpia v prospech kandidátov, ktorí majú šancu poraziť kandidáta RN. Francúzsky premiér Gabriel Attal v nedeľu dôrazne varoval, že "krajná pravica je pred bránami moci... Náš cieľ je jasný: zabrániť tomu, aby Národné združenie malo v druhom kole absolútnu väčšinu ..., a teda aby ovládlo krajinu katastrofálnym projektom, ktorý je mu vlastný".

Francúzi neocenili Macronov hazard s vypísaním volieb, píše zahraničná tlač

Ako "zemetrasenie pre Francúzsko a pre Európu" komentoval grécky denník Ta Néa výsledky prvého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku, ktoré sa skončili triumfom krajne pravicového Národného združenia (RN). Reakcie vybraných médií na tento výsledok na svojom webe sumarizoval Courrier international.

Belgický denník De Standaard napísal, že "bláznivá stávka", pre ktorú sa prezident Emmanuel Macron rozhodol rozpustením parlamentu a vypísaním predčasných volieb, "sa obrátila proti nemu". S rovnakým konštatovaním prišiel aj americký denník New York Times. "Francúzsky ľud jasne naznačil, že neocenil prezidentov hazard s vypísaním nových volieb, ktorým sa pokúšal zaskočiť svojich oponentov," konštatoval belgický denník.      

V podobnom duchu najnovší vývoj vo Francúzsku komentujú aj denníky a médiá z Nemecka, Talianska, Švajčiarska či Alžírska. Britský denník The Times v pondelok píše o "ponížení" zo strany "francúzskej pravice". Denník Washington Post je zasa presvedčený, že "Francúzsko trestá centristov" a už plánuje vládu pod vedením šéfa RN Jordana Bardellu, ktorého "populistický, euroskeptický a protiimigračný" program by znamenal radikálnu zmenu v porovnaní s "proeurópskym a propodnikateľským" programom Emmanuela Macrona.

Španielsky denník El País v úvodníku pripomína rozhodujúce druhé kolo hlasovania a volá po jednote proti krajnej pravici. Je to "jednoznačne jediná možná stratégia pre všetkých, ktorí odmietajú prípadnú vládu" RN pod vedením Mariny Le Penovej. Podľa nemeckého denníka Handelsblatt sa Francúzsko bez ohľadu na výsledok druhého kola "prikláňa ku krajnej pravici". Francúzsko sa pripravuje na vstup do obdobia politickej nestability, ktoré môže trvať roky, predpokladá tento denník.

Belgický denník Le Soir napísal, že ak aj krajná pravica v druhom kole volieb vo Francúzsku nezíska absolútnu väčšinu, "história si bude pamätať, že sa tak stalo vďaka mobilizácii občanov, ktorí sa pridali k demokratickému frontu a ľavici a krajnej ľavici. Nie tomuto prezidentovi, ktorý práve rozbil svoju krajinu". 

Aj v Nemecku sa poukazuje na zodpovednosť Emmanuela Macrona. V predvečer volieb magazín Der Spiegel opísal francúzskeho prezidenta ako "urazené a rebelujúce dieťa", bez ktorého by "táto politická kríza krajinu nezasiahla". Švajčiarsky denník Tribune de Genve tvrdí, že terajší politický vývoj vo Francúzsku "už znamená definitívny zlom v epickom príbehu prezidenta Emmanuela Macrona". Už nie je šéfom prezidentskej väčšiny, "stránka macronizmu sa obracia," napísal denník.

Taliansky denník Il Tempo, ktorý sa rozhodol umiestniť na titulnú stranu Marinu Le Penovú s napoleonským klobúkom, konštatuje, že sa "začína veľmi dlhý týždeň, keď šéf Elyzejského paláca musí vyložiť svoje posledné karty, ak sa chce vrátiť do sedla". Zahraničná tlač upozorňuje aj na rozkol, ktorý vo Francúzsku badať. "Le Penová víťazí, Francúzsko je rozdelené," napísal taliansky denník La Repubblica. Portugalské noviny Público komentujú, že prvé kolo volieb vo Francúzsku "vyhráva krajná pravica a (takmer) všetci sú proti nej". 

Preferencie francúzskych voličov sú nám viac-menej jasné, uviedol Kremeľ

Kremeľ sleduje výsledky predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku veľmi pozorne, uviedol v pondelok jeho hovorca Dmitrij Peskov na margo výsledku ich prvého kola, v ktorom krajne pravicová strana Národné združenie (RN) jednoznačne zvíťazila. "Preferencie francúzskych voličov sú nám viac-menej jasné," dodal Peskov podľa agentúry AFP. Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vyzval nazerať na výsledky prvého kola predčasných volieb vo Francúzsku v globálnom kontexte. Pripomenul pritom nadchádzajúce parlamentné voľby v Británii i voľby prezidenta USA na jeseň.

"Minulý týždeň sme videli, ako (americký prezident Joe) Biden prehral v debate (proti exprezidentovi Donaldovi Trumpovi) a teraz prehrala Macronova strana, keď sa v parlamentných voľbách dostala na tretie miesto...Hlavy štátov pri moci utrpeli výrazné porážky," konštatoval Volodin. Iní ruskí predstavitelia a politickí analytici sú však skeptickí, pokiaľ ide o prípadný posun vo vzťahoch medzi Kremľom a Západom.

"Nemali by sme očakávať zlepšenie vzťahov medzi Parížom a Moskvou po parlamentných voľbách," povedal podľa miestnych médií Vladimir Džabarov, ktorý je podpredsedom zahraničného výboru rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. Ruský analytik Georgij Bovt vo vysielaní rozhlasovej stanice BFM.ru vyzval nezveličovať dôležitosť RN a jeho vplyv na francúzsku politiku. "Vedúci predstavitelia RN už dali najavo, že podpora Francúzska pre Ukrajinu nebude spochybnená," pripomenul.

Démonizácia krajnej pravice prestáva účinkovať, uviedla Meloniová

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Spozorovala som niečo, čo sa v rozličných formách deje aj v Taliansku: Neustála snaha démonizovať a zaháňať do kúta ľudí, ktorí nevolia ľavicu," uviedla Meloniová pre agentúru Adnkronos v prvom vyjadrení po nedeľňajších voľbách vo Francúzsku. Dodala, že ide o trik na odklonenie debaty od podstaty rozličných politických návrhov.

Meloniová je najviac pravicovo orientovanou talianskou líderkou od čias druhej svetovej vojny, konštatuje AFP. V reakcii pritom pogratulovala francúzskej krajne pravicovej strane Marine Le Penovej k víťazstvu. "Na politickej úrovni gratulujem Národnému združeniu a ich spojencom k ich jasnému úspechu v prvom kole," uviedla talianska premiérka.

Viac o téme: VoľbyProtestFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu