Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Ukrajina už mala nasadiť do bojov stíhačky F-16! Ako to vyzerá s rozložením síl na fronte? Experti sú nejednotní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Celý západný svet s napätím očakáva ako na Ukrajine vzlietnu prvé americké stíhačky F-16, ktoré budú pilotovať členovia ukrajinského letectva. Podľa neoverených informácii sa už tak malo stať. Experti sú ohľadom týchto bojových lietadiel nejednotní. Objavujú sa názory, že ukrajinskej armáde nepomôžu proti Rusom ani tieto bojové stroje.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Na sociálnych sieťach sa objavila neoverená informácia, že ukrajinská armáda už nasadila do bojov proti Rusku americké stíhačky F-16. Mnohí vojenskí experti čakali na túto chvíľu, pretože sily na fronte by sa podľa nich mohli nanovo rozložiť. 

Údajný prvý zásah

Informáciu predostrel na X Xavier Tytelman, bývalý vojenský letec, konzultant v oblasti leteckej obrany a šéfredaktor digitálnych médií Air & Cosmos. "Dostali sa ku mne klebety. Je to tu. Prvý zásah F-16 bol potvrdený priamym kontaktom v Medzinárodnej légii. Konečne sme tam," vyjadril sa v príspevku. 

Kyjev je znechutený dĺžkou procesu, ktorá je vynaložená na obstaranie bojových lietadiel a následného výcviku ukrajinských pilotov. Rusi majú teraz podľa ukrajinského velenia dostatok času pripraviť sa na útoky F-16 a anulovať ich. Informuje o tom Reuters. 

Aspoň 120

Serhii Kuzan, predseda ukrajinského Centra pre bezpečnosť a spoluprácu, mimovládnej výskumnej skupiny, uviedol, že na významné operácie bude potrebných najmenej 60 lietadiel. Podľa poslankyne Oleksandry Ustinovej, ktorá vedie kyjevskú parlamentnú komisiu pre zbrane a muníciu, bude Ukrajina potrebovať aspoň dvakrát toľko stíhačiek. 

"Musíme oddeliť symboliku od skutočného vplyvu na bojisku. Bude to užitočné, ale nie veľmi výrazné. Najmä na začiatku," povedal o F-16 Mark Cancian, hlavný poradca pre Medzinárodný bezpečnostný program v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS).

S akciou prichádza reakcia. Podľa Al Jazeera Rusko budú Rusi reagovať na nasadenie F-16 vypustením balistických striel. Kyjev plánuje umiestniť niektoré lietadlá aj v iných častiach východnej Európy, napríklad v Poľsku. To by sa následne stalo terčom ruských rakiet. 

Kritika F-16

Generálporučík Ihor Romanenko, bývalý zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu ozbrojených síl sa o F-16 vyjadruje kriticky. "Hovorí sa, že je to dar z nebies. Od toho majú ale ďaleko. Vstup vzduchu do motora je umiestnený príliš nízko, čo môže mať za následok preniknutie nečistôt zo zničených pristávacích dráh. Nerovný povrch môže mať vplyv aj na príliš malé kolesá," vyjadril sa. 

Najväčším problémom podľa Romanenka sú rakety, ktoré dodal Západ. Napriek tomu, že F-16 je schopné niesť viacero druhov, dosah dodaných rakiet Západom bude predstavovať zrejme len 120 km (v súčasnosti bomby GBU do 100 km). Ruské rakety ho majú do 300 km. Výcvik pilotov trval zhruba pol roka, čo je podľa analytikov príliš krátka doba, aby bojoví letci boli schopní využiť všetky prednosti F-16 počas boja vo vzduchu.

"Výcvik je až príliš základný. Nevidím v tom veľkú pridanú hodnotu," povedal Mychajlo Žirokhov, vojenský expert pôsobiaci v severoukrajinskom meste Černihiv.

Politický boj v USA môže všetko zmeniť 

Rakúsky vojenský analytik Gustav Gressel z Európskej rady pre zahraničné vzťahy sa koncom júna vyjadril na margo blokovania pomoci USA pre Ukrajinu. Podľa neho to vyvolalo dojem, že USA neberú pomoc pre Ukrajinu až tak vážne a nie sú v tejto otázke jednotné. "Nepomáha tomu ani politický boj v nastávajúcich prezidentských voľbách, kde čoraz viac mladej generácie a Afroameričanov podporuje práve Donalda Trumpa," povedal.

Ukrajina už mala nasadiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Ten už pred časom voličom prisľúbil, že v prípade znovuzvolenia čo najrýchlejšie preruší americkú pomoc pre Ukrajinu. "Len nedávno sme poslali na Ukrajinu 60 miliárd dolárov. Vrátil sa domov (prezident Volodymyr Zelenskyj) a oznámil, že potrebuje ďalších 60 miliárd. Nikdy to neskončí," citovalo Politico vyjadrenie amerického prezidentského kandidáta.

Viac o téme: ExpertiKritikaStíhačkyF-16Vojna na UkrajineXavier TytelmanSerhii KuzanOleksandra UstinováMark CancianIhor RomanenkoMychajlo ŽirokhovGustav Gressel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu