Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Poskytovanie hypoték aj spotrebiteľských úverov sa podľa NBS tento rok stabilizovalo

NBS Zobraziť galériu (2)
NBS (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Poskytovanie nových hypoték bolo v prvých mesiacoch tohto roka stabilné. Tempo medziročného rastu už neklesalo a v marci aj apríli dosahovalo úroveň 2,9 %, čo bolo rýchlejšie ako medián štátov Európskej únie (EÚ). Z pohľadu počtu a výšky nových hypoték nedošlo k žiadnym výraznejším zmenám. Konštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) v aktuálnom makroprudenciálnom komentári, ktorý vydáva štvrťročne a analyzuje v ňom trendy na finančnom trhu s dôrazom na prípadné riziká.

V tomto roku sa podľa NBS skracujú fixácie úrokových sadzieb hypoték, čo zrejme súvisí s očakávaniami uvoľnenia menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). "Kým v roku 2023 tvorili fixácie do štyroch rokov 30 % produkcie, v prvom štvrťroku 2024 stúpol ich podiel na 57 %. Naopak, poklesol podiel dovtedy dominantnej fixácie nad päť rokov," priblížila banka.Priemerné úrokové sadzby nových hypoték v tomto roku postupne mierne klesli. Ich najvyššia hodnota bola v januári a februári 4,7 %, do apríla sa priemerné úročenie nových hypoték mierne znížilo na 4,6 %, vyčíslila NBS.

archívne video

Dvojciferný rast hypoték je na teraz minulosťou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Stabilizovala sa podľa nej aj produkcia spotrebiteľských úverov, keď ich prírastok za prvé štyri mesiace roka bol len mierne vyšší ako v rovnakom období vlaňajška. Medziročné tempo rastu týchto pôžičiek sa pohybuje okolo úrovne 7,9 %, čo rovnako ako pri hypotékach zaraďuje Slovensko medzi nadpriemerné krajiny EÚ.Úrokové sadzby spotrebiteľských úverov mierne klesajú. "V apríli 2024 sa nové spotrebiteľské úvery poskytovali za priemernú úrokovú sadzbu 9,6 %, kým v decembri 2023 to bolo za 10,2 %," pripomenula centrálna banka.

Poskytovanie hypoték aj spotrebiteľských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukazovatele zlyhania podľa NBS naďalej naznačujú mimoriadne priaznivú úroveň splácania. V hypotékach aj spotrebiteľských úveroch sa totiž podiel zlyhaných úverov pohybuje blízko historicky najnižších hodnôt. "Podiel zlyhaných hypoték sa dlhodobo udržuje na 1,1 % a podiel zlyhaných spotrebiteľských úverov k aprílu dosiahol 7 %. Výhľadové indikátory zmenu v blízkej budúcnosti nenaznačujú," doplnila banka.

 

Viac o téme: EkonomikaBankyHypotékyNBSSpotrebiteľské úvery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu