Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Mimoriadne smutná správa: Zomrel významný profesor a najznámejší slovenský záhradkár Ivan Hričovský († 92)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Slovensko zasiahla mimoriadne smutná správa. Zomrel popredný slovenský pomológ Ivan Hričovský.

Vo veku 92 rokov zomrel významný slovensky profesor, ktorého si ľudia pamätajú najmä ako vášnivého záhradkára. Podarilo sa mu spopularizovať záhradkárstvo a bol nestorom slovenského ovocinárstva. Svoje skúsenosti predával ďalším v rôznych médiách. O jeho úmrtí informovali blízki na sociálnej sieti.

Hričovský sa narodil 23. januára 1932 v Hornom Hričove. Po skončení štúdia v roku 1955 na Vysokej škole záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume. V roku 1989 sa jeho život spojil so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe.

Ivan Hričovský
Zobraziť galériu (3)
Ivan Hričovský  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Absolvoval mnoho prednášok a praktických inštruktáží, bol členom redakčných rád a prispievateľom v mnohých časopisoch. Bohaté odborné znalosti odovzdával aj prostredníctvom televíznej obrazovky či rozhlasu. Napísal desiatky odborných publikácií a v rokoch 1990 - 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Neskôr bol aj čestným predsedom Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.

V roku 2010 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti hospodárstva, osobitne v oblasti ovocinárstva, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy. Slovenská televízia a rozhlas s hlbokým zármutkom prijala správu o úmrtí prof. Ivana Hričovského, ktorý bol neodmysliteľne spätý s obľúbenou televíznou reláciou Farmárska revue. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke dnes, v stredu 3. júla večer (o 20.10 h) v relácii Anjeli strážni.

Ivan Hričovský
Zobraziť galériu (3)
Ivan Hričovský  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Viac o téme: úmrtieZáhradkárIvan Hričovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu