Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

MIMORIADNE Verdikt, na ktorý čakalo celé Slovensko: Ústavný súd rozhodol o spornej novele Trestného zákona!

Ústava SR Zobraziť galériu (4)
Ústava SR (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. Informoval o tom predseda súdu Ivan Fiačan.

Priblížil, že vyslovený nesúlad s Ústavou SR sa týka ustanovení o treste prepadnutia majetku a tiež prechodných ustanovení súvisiacich s premlčaním. Súd vyslovil za nesúladné s ústavou aj prechodné ustanovenie, ktoré malo ministrovi spravodlivosti umožniť podať dovolanie v neprospech obvineného spätne do troch rokov v prípade dohôd o vine a treste schválených pred 15. marcom 2024. Tiež možnosť využiť nezákonne získaný dôkaz v trestnom konaní v prospech obvineného.

archívne video

Voľby v Ústave na výkon väzby a ústave na výkon trestu odňatia slobody Košice (Zdroj: TASR/František Iván)

Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) či zmien pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti. Protiústavný nebol ani proces prijímania legislatívy. V týchto častiach ÚS navrhovateľom nevyhovel. "ÚS nevidel také závažné nedostatky legislatívneho procesu, ktoré by spôsobili neústavnosť napadnutej novely trestného zákona," povedal Fiačan. ÚS pritom skonštatoval, že neboli splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie, súd však nevidel taký zásah do ústavných práv alebo princípov, ktoré by znamenali protiústavný stav. V prípade zrušenia ÚŠP súd zistil, že podobné orgány sú v členských štátoch EÚ bežné. "V tejto veci je podstatné to, že ústava neupravuje organizáciu, štruktúru a činnosť prokuratúry, v tomto má parlament širokú voľnosť," skonštatoval Fiačan. Parlament novelu schválil 8. februára.

Rozsiahlu novelu prijatú vládnou koalíciou vo februári napadla ako celok bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová a opoziční poslanci. ÚS koncom februára rozhodol o pozastavení účinnosti zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých ustanovení Trestného poriadku. "Vzhľadom na skutočnosť, že ÚS v tomto náleze dospel k záveru o nesúlade niektorých častí napadnutého zákona s ústavou, sa potvrdila opodstatnenosť pozastavenia jeho účinnosti," povedal Fiačan.

Proces posudzovania ústavnosti zákona bol podľa neho náročný a právne stanoviská boli niekedy rozdielne až protikladné. Na otázku, ako skončilo hlasovanie sudcov pri rozhodovaní, Fiačan uviedol, že tento údaj je neverejný.

Predseda ÚS potvrdil, že vláda ako vedľajší účastník konania ešte vo februári podala námietku zaujatosti voči trom sudcom ÚS. Išlo o Rastislava Kaššáka, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára, ktorých menoval do funkcie bývalý prezident SR Andrej Kiska. ÚS v apríli o námietkach rozhodol tak, že nedošlo k spochybneniu nezaujatosti týchto sudcov a tí neboli vylúčení z konania a rozhodovania vo veci.

Robert Fico víta a rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta a rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Predseda vlády žiada ospravedlnenie za "prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov" v súvislosti s vládnym návrhom zákona. Ten, ako podotkol, zrušil Úrad špeciálnej prokuratúry, znížil trestné sadzby či skrátil premlčacie lehoty. "Dal prednosť odškodňovaniu obetiam trestných činov a vykonal ďalšie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve," vyhlásil Fico.

 

VÍTAM A REŠPEKTUJEM ROZHODNUTIE ÚSTAVNÉHO SÚDU SR V mene celej vládnej koalície žiadam pani Čaputovú a celú opozíciu,...

Posted by Robert Fico on Wednesday, July 3, 2024

ÚS SR podľa jeho slov v stredu rozhodol, že vládna koalícia spor o túto novelizáciu trestného zákonodarstva vyhrala nad "nenávistnou opozíciou". "Treba vyzdvihnúť profesionálnu prácu ministerstva spravodlivosti SR, ktoré do legislatívneho procesu predložilo kvalifikovaný návrh, ktorý aj podľa Ústavného súdu SR nebol ani v skrátenom legislatívnom konaní v rozpore s Ústavou SR," skonštatoval premiér.

Pellegrini rozhodnutie ÚS rešpektuje

Prezident Peter Pellegrini plne rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR pri novele Trestného zákona.  "Je povinnosťou vládnej koalície vysporiadať sa s časťami novely, v ktorej súd našiel nesúlad s ústavou, a povinnosťou opozície rešpektovať, že viaceré časti jej podania ústavní sudcovia zamietli," uviedol prezident.

K rozhodnutiu Ústavného súdu SR sa vyjadril aj minister vnútra a šéf strany Hlas-SD matúš Šutaj Eštok. "Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu o novele trestných kódexov potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry - teda tých častí, ktoré opozícii slúžili na organizovanie protestov, obštrukcie v parlamente a ďalšie vyvolávanie zdania, že je ohrozená slovenská demokracia NEBOLI V ROZPORE S ÚSTAVOU SLOVENSKEJ REPUBLIKY," uviedol.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Rozhodnutie ústavného súdu týmto podľa jeho slov berie vietor z plachiet predstaviteľom súčasnej opozície a usvedčuje ich, že účelovo zavádzali ľudí a umelo živili protesty, ktorých cieľom bola podpora Ivana Korčoka. "Apelujem preto na pánov Šimečku, Majerského a Gröhlinga, ako predsedov relevantných opozičných strán, aby sa vrátili k odbornej, vecnej a hlavne slušnej diskusii v pléne NR SR, v médiách, ale aj na námestiach slovenských miest. Je najvyšší čas, aby ste začali rešpektovať mandát vlády na realizáciu jej politiky, ktorý pochádza z výsledkov slobodných a demokratických volieb. Ja a moji kolegovia zo strany HLAS – sociálna demokracia sme pripravení na konštruktívnu kritiku z radov opozície, ale budeme tvrdo odsudzovať klamstvá a zavádzania, ako sme toho boli svedkami doteraz," dodal Šutaj Eštok. 

Minister spravodlivosti by mal po rozhodnutí ÚS SR odstúpiť, tvrdí Hnutie Slovensko

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) by mal po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR odstúpiť. Vyzýva ho na to hnutie Slovensko. Tvrdí, že časti novely Trestného zákona boli v rozpore s Ústavou SR.

"Boris Susko by mal ešte dnes odstúpiť, pretože ho ústavný súd usvedčil z dvoch zlyhaní. Po prvé z toho, že časti jeho škandalóznej novely trestného zákona boli v rozpore s Ústavou SR. Po druhé z toho, že s celou koalíciou klamal verejnosť, že Úrad špeciálnej prokuratúry je orgán, ktorý je ojedinelý v Európskej únii," skonštatoval v stanovisku hnutia Slovensko poslanec parlamentu Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

To, že niektoré časti novely sú v súlade s ústavou, ešte podľa Grendela neznamená, že sú morálne správne a sú v súlade s verejným záujmom. "Zníženie trestov za korupciu a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nebolo morálne správne a neslúžilo verejnému záujmu," doplnil. Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia ÚS SR.

Táto novela určite neprispeje k zušľachteniu spoločnosti, reaguje KDH

Ak platí staroveká zásada, že zákon vychováva, tak tento určite neprispeje k zušľachteniu spoločnosti. Uviedlo to opozičné KDH v reakcii na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR k trestným kódexom, pričom ho plne rešpektuje. Upozornilo, že konštatovať súlad s Ústavou SR v ostatných častiach ešte neznamená, že nižšie tresty, skrátené premlčacie lehoty či zrušená špeciálna prokuratúra budú prínosom pre spravodlivejšie usporiadanie spoločnosti, zvýšia bezpečnosť občanov a ochránia ich majetok.

"ÚS obvykle veľmi zdržanlivo zasahuje do zákonodarnej moci poslancov, aj to len v extrémnych prípadoch. Nález ÚS potvrdil, že novela obsahovala aj extrémne ustanovenia. Je ale nevyhnutné rozlišovať súlad s Ústavou SR a tým, či novela trestného zákona prinesie spravodlivosť do spoločnosti," zdôraznil podpredseda KDH a bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas.

Viliam Karas
Zobraziť galériu (4)
Viliam Karas  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hovorkyňa KDH Lenka Kovár podotkla, že hnutie bude navrhovať, aby boli podmienky pre zrýchlený legislatívny proces ukotvené v Ústave SR tak, aby ÚS mal jasnú kompetenciu zaoberať sa ich splnením.

Martin Šimečka rešpektuje rozhodnutie ÚS, ale mrzí ho, že vláda dosiahla svoj zámer

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ale mrzí ho, že vláda vďaka nemu dosiahla svoj zámer. Podľa neho docielila zníženie trestov a skrátenie premlčacích lehôt pre zlodejov, korupčníkov a iných kriminálnikov. Uviedol to v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS. V tejto súvislosti podľa neho ide o zlyhanie vlády a ministerstva spravodlivosti a je rád, že sa deštruktívnym návrhom zabránilo.

"Presadili amnestie pre svojich ľudí, na hulváta a proti verejnému záujmu. To je zlá správa pre spravodlivosť aj bezpečnosť ľudí na Slovensku," doplnil Šimečka. Potvrdilo sa však podľa neho, že navrhnutá novela trestných kódexov bola z časti v rozpore s ústavou. "Ústavný súd to skonštatoval pri ustanoveniach, ako je spätné otváranie dohôd o vine a treste či použitie nezákonného dôkazu v prospech obvineného," podotkol.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (4)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako uviedol, potvrdilo sa tiež, že dôvody pre použitie skráteného legislatívneho konania musia byť dôkladne zvažované a nesmú sa používať svojvoľne. "Takto sa jednoducho nemajú prijímať zákony. V PS na to upozorňujeme od začiatku a ústavní sudcovia to dnes verejne potvrdili, hoci rozhodli konzervatívne a v tomto konkrétnom prípade nezastavili celú novelu," zdôraznil.

ÚS rozhodol, že SR bude mať štandardný Trestný zákon ako ostatné štáty, povedal Taraba

Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol, že Slovensko bude mať štandardný Trestný zákon ako ostatné štáty Európy. Na sociálnej sieti to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS SR.

"Zneužívanie práva a drakonické tresty bez dôrazu na nápravu škody a správania, manipulácia trestných konaní bez dôkazov založených len na výpovedi jedného kajúcnika nikdy do demokratickej a civilizovanej spoločnosti nepatrili," zdôraznil. Rozhodnutie Ústavného súdu SR vníma ako porážku opozície a bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu, ale je pre mňa sklamaním, hovorí Mária Kolíková

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR o novele trestných kódexov, je však pre ňu veľkým sklamaním. Uviedla to vo videu na sociálnej sieti.

"Ústavný súd v sebe nenašiel viac odvahy ísť do posúdenia spôsobu, ako boli tieto zásadné zmeny Trestného zákona, Trestného poriadku a rušenia špeciálnej prokuratúry prijaté," podotkla. Je presvedčená o tom, že pre demokraciu a právny štát je dôležité, aby sa Ústavný súd zaoberal aj tým, ako sa zákony prijímajú v parlamente.

Mimovládky po rozhodnutí ÚS upozorňujú najmä na znižovanie trestných sadzieb

V nadväznosti na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o ústavnosti väčšiny ustanovení novely trestných kódexov upozorňujú mimovládne organizácie najmä na znižovanie trestov pri niektorých trestných činoch, skracovanie premlčacích lehôt či rozširovanie možnosti ukladania podmienečných trestov.

"Rešpektujeme rozhodnutie Ústavného súdu, že väčšia časť novely Trestného zákona je v súlade s ústavou. To však neznamená, že zákon je aj prospešný pre Slovensko," uviedla Nadácia Zastavme korupciu na sociálnej sieti.

Kombinácia nástrojov zmäkčovania trestnej politiky podľa Transparency International Slovensko povedie k oslabeniu schopnosti štátu postihovať korupciu a ekonomické trestné činy. "Za problematické považujeme aj to, že za prijatými zmenami nemožno nevidieť snahu vládnej koalície o zabezpečene beztrestnosti pre svojich ľudí. Časť z nich sa na príprave novely dokonca priamo podieľala," dodali z mimovládnej organizácie.

Vždy som si ctil rozhodnutia ÚS, nie je tomu inak ani dnes, tvrdí Maroš Žilinka

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyhlásil, že si vždy ctil autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR a nie je tomu inak ani v prípade stredajšieho rozhodnutia. Uviedol to na sociálnej sieti. "Vždy som si ctil a rešpektoval Ústavu SR, autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu SR. Nie je tomu inak ani v prípade dnešného rozhodnutia Ústavného súdu SR," priblížil.

ÚS nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien, hovorí Susko

Ústavný súd (ÚS) SR nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien, na ktorých je založená filozofia nedávno schválených trestných kódexov. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS SR.

"Úpravy trestných sadzieb, premlčacie doby, výšky škody alebo zrušenie špeciálnej prokuratúry sú plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a rovnako tiež legislatívny proces schvaľovania Trestného zákona," zdôraznil Susko. Nemôžu byť preto podľa jeho slov žiadne pochybnosti, že SR má moderné trestné kódexy porovnateľné s vyspelými európskymi demokraciami.

Nález ÚS SR považuje za jasný dôkaz, že sa bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová a opozícia mýlili. "Opozícia utrpela ďalšiu prehru a mala by sa zodpovedať za rozoštvávanie spoločnosti a ohováranie Slovenska v Bruseli, ktoré na konci dňa viedli k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica," dodal.

Šutaj Eštok tvrdí, že rozhodnutie ÚS berie vietor z plachiet súčasnej opozície

Rozhodnutie Ústavného súdu SR berie vietor z plachiet súčasnej opozície, keďže potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry neboli v rozpore s Ústavou SR. V reakcii na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR to uviedol predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

"Rozhodnutie Ústavného súdu týmto teda berie vietor z plachiet predstaviteľom súčasnej opozície a usvedčuje ich, že účelovo zavádzali ľudí a umelo živili protesty, ktorých cieľom bolo v tom čase jediné - podpora Ivana Korčoka," zdôraznil Šutaj Eštok. Je podľa neho najvyšší čas, aby opozícia začala rešpektovať mandát vlády, realizáciu jej politiky, ktorý pochádza z výsledkov slobodných a demokratických volieb. Deklaroval pripravenosť na konštruktívnu kritiku z radov opozície.

 

Dnes Ústavný súd SR potvrdil, že súčasná vláda koná v súlade s Ústavou SR. Po tomto rozhodnutí by mala opozícia nechať...

Posted by Denisa Saková on Wednesday, July 3, 2024

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) zdôraznila, že podľa Ústavného súdu vláda konala v súlade s ústavou. "Po tomto rozhodnutí by mala opozícia nechať pracovať vládu a prispieť k upokojeniu vyhrotenej situácie na Slovensku, ktorú šesť mesiacov vyvolávala na slovenských námestiach," podotkla na sociálnej sieti.

Viac o téme: SúladNovelyÚstava SRTrestné kódexy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu