Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Generálna tajomníčka Rady Európy odsúdila Bielorusko za nové rozsudky voči novinárom a opozičným politikom

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v stredu dôrazne odsúdila bieloruské orgány za posledné trestné rozsudky v neprítomnosti voči skupine bieloruských expertov, novinárov a opozičných politikov.

Pejčinovičová Buričová v správe pre médiá zdôraznila, že kolektívny súdny proces bol vedený na základe nepodložených a falošných obvinení. Je podľa nej pripomienkou "systematického a rozsiahleho porušovania ľudských práv prameniaceho z politických represií v krajine". "Medzi svojvoľne odsúdenými sú partneri našej organizácie, ktorí zdieľajú neúnavný záväzok voči spoločným európskym hodnotám ľudských práv, právneho štátu a demokracie. Je poburujúce, že Bielorusi sú naďalej nespravodlivo stíhaní a odsudzovaní za pokojné a statočné uplatňovanie svojich práv a dokonca len za vykonávanie svojich profesionálnych aktivít," vysvetlila šéfka RE.

V mene Rady Európy vyjadrila solidaritu so všetkými politickými väzňami v Bielorusku a vyzvala na ich okamžité prepustenie. Taktiež žiada, aby osoby zodpovedné za ich utrpenie za to pykali v súlade s medzinárodným právom. "Rada Európy bude aj naďalej úzko spolupracovať s bieloruskými demokratickými silami, občianskou spoločnosťou a nezávislými médiami a všetkými, ktorí sa usilujú o slobodné a demokratické Bielorusko," odkázala Pejčinovičová Buričová.

Viac o téme: BieloruskoRada EurópyAlexandr LukašenkoMarija Pejčinovičová Buričová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu