Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Propalestínski demonštranti vyliezli na strechu parlamentu v Canberre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Cliff Owen))

CANBERRA - Propalestínski demonštranti vyliezli v noci na štvrtok na strechu sídla austrálskeho parlamentu v hlavnom meste Canberra a rozvinuli tam transparenty. Na jednom z nich bol nápis, podľa ktorého bude Palestína slobodná, pričom Izrael obviňoval z vojnových zločinov.

Na televíznych záberoch bolo vidieť štyroch ľudí v tmavom oblečení na streche budovy parlamentu, ako rozvinuli čierne transparenty. Na jednom z nich bol napísaný známy slogan propalestínskych demonštrantov "Od rieky k moru, Palestína bude slobodná".Jeden z protestujúcich cez megafón predniesol prejav, v ktorom obvinil izraelskú vládu z vojnových zločinov v Pásme Gazy, píše Reuters. Izrael takéto obvinenia odmieta."Nezabudneme, neodpustíme a budeme pokračovať v odpore," uviedol ďalej demonštrant.

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Vojna medzi Izraelom a ozbrojencami palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vypukla po útoku palestínskych militantov na územie Izraela 7. októbra 2023. Zahynulo pri ňom 1200 ľudí, kým ďalších zhruba 250 bolo zavlečených do Gazy.

Ofenzíva izraelskej armády v Pásme Gazy si vyžiadala viac než 38.000 obetí a zmenila túto pobrežnú palestínsku enklávu na ruiny.OSN minulý mesiac uviedla, že Izrael i Hamas sa počas prvých fáz vojny v Gaze dopustili vojnových zločinov. Kroky Izraela v Gaze tiež predstavovali zločiny proti ľudskosti v súvislosti s nesmiernymi civilnými stratami.

Viac o téme: DemonštrantiAustráliaPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu