Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Súd začne riešiť prípad českého dobrovoľníka vinného z rabovania na Ukrajine: Hrozí mu výnimočný trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Mestský súd v Prahe sa dnes začne zaoberať prípadom muža, ktorého obžaloba viní z nelegálnej služby v ukrajinskej armáde a z plienenia v mieste vojnových operácií. Za službu v cudzej armáde mu súdy môžu uložiť najviac päť rokov väzenia, za rabovanie mu ale hrozí aj výnimočný trest. Hlavné pojednávanie je okrem dneška a štvrtka naplánované aj na budúci týždeň.

Podľa skorších informácií serveru Seznam Zprávy muž pôsobil koncom marca 2022 ako vojak-dobrovoľník v ukrajinskom dobrovoľníckom prápore Karpatská Sič. Dotyčný svoju účasť v prápore webu potvrdil a priznal sa, že kradol v opustených domoch, ktoré mal so svojou jednotkou takzvane čistiť od ruských okupačných vojsk. Uviedol, že sa riadil pokynmi veliaceho dôstojníka, podobne sa podľa neho správali aj ďalší vojaci.

Trestný čin služby v cudzích ozbrojených silách spácha podľa Trestného zákonníka občan ČR, ktorý v rozpore s iným právnym predpisom slúži vo vojsku alebo ozbrojených silách iného štátu. Prezident môže českým občanom, ktorí sa chcú do bojov na ukrajinskej strane zapojiť, udeliť povolenie. Obvinený muž ho ale podľa skorších informácií nemal.

Viac o téme: Súd UkrajinaRabovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu