Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

V Česku prebiehajú informačné operácie s cieľom zastaviť pomoc Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

PRAHA - V Česku prebiehajú informačné operácie, ktorých cieľom je šíriť ruské naratívy a zastaviť tak prísun materiálnej pomoci Ukrajine. Vo výročnej správe za rok 2023 to v stredu uviedla česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

"V našom priestore prebiehajú informačné operácie, ktoré majú postupne demoralizovať verejnú debatu, aby bolo možné v nej šíriť ruské naratívy. Tie sú súčasťou informačnej vojny s cieľom zastaviť prísun materiálnej pomoci bojujúcej Ukrajine," uviedla NCOZ. K nárastu hybridných hrozieb podľa nej dochádza aj v ďalších európskych štátoch. Ruské aktivity sa tam snažia informačne ovplyvňovať obyvateľstvo. V týchto krajinách vrátane ČR tiež vzrastá hrozba sabotáží proti kritickej a dopravnej infraštruktúre, uviedol vo výročnej správe policajný útvar. "Spoločný európsky trend predstavuje stále častejšie zapájanie sa miestneho obyvateľstva či lokálneho kriminálneho prostredia do širokého spektra činností - od aktívneho zisťovania informácií z daného štátu a tipovania cieľov cez vytváranie rôznych foriem nátlaku na vybrané osoby napríklad z exilovej diaspóry až po priame útoky na infraštruktúru či verejné miesta," vysvetlila NCOZ.

Metóda postupného zapájania sa vybraného jedinca je podľa nej podobná radikalizačnej taktike islamistov a často sa môže uskutočňovať prostredníctvom komunikačných platforiem a sociálnych sietí. To, že sa do aktivít, v ktorých je zjavná rola ruských spravodajských orgánov, zapájajú miestni obyvatelia, je podľa českej polície zrejme dôsledok zmeny ich zacielenia a tiež podmienok pôsobenia v európskych krajinách. NCOZ v správe dodala, že konfrontácia s Ruskom v dôsledku vojny na Ukrajine významne zvyšuje riziko demonštratívnych útokov, ktorých cieľom je vzbudiť v obyvateľstve daného štátu pocit ohrozenia. Česká polícia podľa svojich slov tieto riziká vníma a v oblasti bezpečnostnej prevencie chce posilniť spoluprácu v rámci Europolu aj ďalších medzinárodných projektov.

Viac o téme: UkrajinaPomocČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu