Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Športovkyni s dvojitým občianstvom hrozí doživotie, priznala sa k VLASTIZRADE! Ukrajine mala poslať 52 dolárov

Americko-ruská športovkyňa Xénia Karelinová počas pojednávania v ruskom Jekaterinburgu
Americko-ruská športovkyňa Xénia Karelinová počas pojednávania v ruskom Jekaterinburgu (Zdroj: SITA/AP)

JEKATERINBURG – Súčasťou výmeny väzňov medzi USA a Ruskou federáciou nebola občianka, ktorá je súčasťou oboch týchto krajín. Športovkyňa s dvojitým občianstvom nielen ešte pobudne v Rusku, ale dokonca ju miestne úrady obvinili z vlastizrady. Za tento čin jej hrozí dokonca doživotie.

Americko - ruská športovkyňa Xénia Karelinová nebola súčasťou výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom, ku ktorej došlo len nedávno. Navyše sa zrejme do Los Angeles tak skoro nevráti. V stredu siedmeho augusta sa totiž mala priznať k vlastizrade. Jej februárová návšteva rodiny v Rusku sa tak poriadne predĺži.

Protesty na podporu Ukrajiny 

Fox News informuje, že Karelinová mala zbierať financie pre ukrajinskú armádu a v USA sa zúčastňovala rôznych protestov na podporu Ukrajinu. Keďže je však nielen občiankou USA, ale aj Ruskej federácie, podľa zákona sa dopustila vlastizrady. 

Karelinová sa objavila na súde prvýkrát od prepustenia troch ruských zajatcov (Gerškovič, Whelan a Kurmaševová).  Právnik športovkyne s dvojitým občianstvom počas stredajšieho pojednávania uviedol, že obvinená si je vedomá svojho skutku a priznáva sa. "Svojmu priateľovi mala odkázať, že v Rusku je v bezpečí a podľa svokry Eleonore Sreborskej nehrozilo žiadne nebezpečenstvo z jej cesty do Ruska." uviedol. 

Fotografie v telefóne 

V Rusku jej mali úrady začiatkom januára zhabať telefón, kde údajne našli fotografie na ktorých drží v rukách rôzne transparenty počas protestov na podporu Ukrajiny. Tie sa konali v Los Angeles, kde športovkyňa býva.  Karelinová mala okrem toho poslať istej charitatívnej organizácii na podporu ukrajinskej armády zhruba 52 dolárov. Vyjadrila sa, že "veľmi dobre viem, kam peniaze idú".

Svokra sa ju snažila zastať, keď tvrdila, že peniaze mala Xénia darovať Ramozovi pre Ukrajinu, ktorá zabezpečuje len "nevojenskú pomoc". Karelinová sa krátko po zatknutí pokúsila vo svojom prípade odvolať, ale súd návrh zamietol a predĺžil jej vyšetrovaciu väzbu. V prípade dokázania viny by jej hrozil trest 12 rokov až doživotie. Ruská prokuratúra žiada momentálne 15 ročný trest odňatia slobody. 
 

Viac o téme: PodporaŠportovkyňaDvojité občianstvoRuskoUSAJekaterinburgPeniazeVojna na UkrajineXénia Karelinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu