Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNY ONLINE Putin označil útoky v Kurskej oblasti za provokáciu: Ukrajina nariadila evakuáciu

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sputnik/Kristina Kormilitsyna)

KYJEV - Ukrajina v stredu nariadila povinnú evakuáciu z niekoľkých oblastí na východe, ktoré priamo hraničia s ruskou Kurskou oblasťou, kde už druhý deň prebiehajú boje po vpáde ukrajinských jednotiek. Informujeme podľa správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Boje na Ukrajine aj naďalej pokračujú:

Boje na Ukrajine aj naďalej pokračujú (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:24 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s náčelníkom generálneho štábu ruskej armády Valerijom Gerasimovom, ministrom obrany Andrejom Belousovom a ďalšími ruskými najvyššími predstaviteľmi kvôli stretom s ukrajinskými vojakmi v ruskom regióne Kursk.

20:28 Ruské Z-kanály hlásia, že zomrel Jevgenij Poddubnyj, známy kremeľský propagandista.

20:15 Výnimočný stav bol v stredu vyhlásený v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Oznámil to Alexej Smirnov, poverený funkciou gubernátora tejto oblasti, informuje agentúra AFP. "V Kurskej oblasti pretrváva zložitá operačná situácia v pohraničných oblastiach. Aby som eliminoval následky prieniku nepriateľských síl do regiónu, rozhodol som sa od 7. augusta zaviesť v Kurskej oblasti výnimočný stav," uviedol Smirnov v príspevku na platforme Telegram.

18:25 Estónska generálna prokuratúra obvinila estónsku novinárku ruského pôvodu Svetlanu Burcevovú z vlastizrady a porušenia sankcií uvalených na Rusko. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Burcevová získala estónske občianstvo v roku 1994. Od roku 2017 spolupracuje s estónskymi online stránkami kontrolovanými mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes).

17:40 Ukrajina v stredu nariadila povinnú evakuáciu z niekoľkých oblastí na východe, ktoré priamo hraničia s ruskou Kurskou oblasťou, kde už druhý deň prebiehajú boje po vpáde ukrajinských jednotiek. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Príkaz na evakuáciu podpísal gubernátor Sumskej oblasti Volodymyr Arťuch. Toto opatrenie sa podľa neho dotkne približne 6000 ľudí vrátane 425 detí z 23 obcí v pohraničnej oblasti.

17:18 "Rozhodnutie okresného súdu Basmannyj v Moskve zostáva nezmenené, odvolaniu nebolo vyhovené," cituje z verdiktu súdu agentúra RIA Novosti. Zasadnutie mestského súdu sa konalo za zatvorenými dverami, verejné bolo len prečítanie rozhodnutia.

16:45 Po viac ako roku čakania konečne lietajú F-16 na ukrajinskom nebi. Ako sa očakávalo, F-16 budú slúžiť predovšetkým na posilnenie ukrajinského štítu.

16:00 Putin má stretnutie o situácii v regióne Kursk.

15:43 Balerína Xenia Karelinová, ktorá má ruské aj americké občianstvo, sa pred súdom v Rusku priznala k vlastizrade. Stíhaná je v súvislosti s darovaním približne 50 dolárov pre charitatívnu organizáciu na pomoc Ukrajine. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Tridsaťdvaročnú Američanku ruského pôvodu zadržali začiatkom tohto roka počas návštevy u príbuzných v ruskom meste Jekaterinburg. Pojednávanie na tamojšom súde sa začalo v júni.

15:02 Exkluzívne zábery z Kurskej oblasti zverejnila ukrajinská armáda.

14:18 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu označil ukrajinské útoky na ruskú Kurskú oblasť za "rozsiahlu provokáciu". Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters a AFP.

"Kyjevský režim spustil ďalšiu rozsiahlu provokáciu," povedal Putin predstaviteľom vlády v súvislosti s ukrajinskými útokmi v Kurskej oblasti. Dodal, že ukrajinské sily tam "nerozlišujúco ostreľujú civilné budovy, obytné domy, sanitky".

14:02 Ruskí disidenti, ktorých prepustili počas minulotýždňovej výmeny väzňov, diskutovali o možnosti podobných výmen v budúcnosti. V stredu to uviedol jeden z prepustených ruských väzňov Oleg Orlov. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Orlov to uviedol v Berlíne na prvej tlačovej konferencii od prepustenia. Podľa vlastných slov sa on a ostatní prepustení väzni už o možnosti ďalších výmen rozprávali, aby sa na slobodu dostali aj ich ďalší väznení kolegovia. O podrobnostiach hovorili na ceste z tureckej Ankary, kde došlo k ich výmene.

13:50 Ukrajinská rozviedka (HUR) v stredu potvrdila, že jej sily zaútočili na Ruskom kontrolovaný ukrajinský ostrov Tendrivska Kosa na severozápade Čierneho mora. Poškodili tam vojenské zariadenia, opevnenia a došlo aj k stratám na životoch, TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:49 Pri hraniciach, kde sa odohrávajú boje, sa nachádza tiež ruské mesto Sudža, kde je posledný funkčný tranzitný bod pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu, poznamenal Reuters.

13:48 Gubernátor oblasti Alexej Smirnov ráno na Telegrame napísal, že ním vedený región posledný deň odoláva ukrajinským útokom a podnietil obyvateľov, aby v zdravotníckych zariadeniach darovali krv. Neskôr napísal, že v noci o situácii v Kurskej oblasti informoval prezidenta Vladimira Putina. "Situácia v oblasti je pod kontrolou," tvrdil dnes činiteľ, podľa ktorého ale úrady zároveň niektorých obyvateľov z prihraničných obcí evakuovali.

13:47 Ukrajinským jednotkám, ktoré v utorok prenikli do ruskej Kurskej oblasti, sa podarilo uchytiť v príhraničí a obsadili tri dediny, uviedol podľa serveru Meduza telegramový kanál Rybar, ktorý je blízky ruskej armáde. Ruské ministerstvo obrany neskôr počas dneška podľa agentúry Interfax oznámilo, že boje blízko hraníc pokračujú. Tieto informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Kyjev sa doteraz k ruským tvrdeniam ohľadom údajného prieniku ukrajinských síl do Kurskej oblasti oficiálne nevyjadril. 

Pred poludním SELČ to oznámilo tiež ruské ministerstvo obrany. "Operácia na zničenie jednotiek ukrajinských ozbrojených síl pokračuje," uviedol ruský rezort, ktorý ďalej oznámil, že ruskí vojaci nedovolili tým ukrajinským postúpiť hlbšie do Kurskej oblasti. Ministerstvo podľa Interfaxu tiež tvrdilo, že ukrajinské straty predstavujú až 260 ľudí a desiatky kusov vojenskej techniky. O svojich stratách neinformuje, tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

12:56 Ruského vojnového blogera Andreja Kuršina kritizujúceho kroky Moskvy na Ukrajine v stredu odsúdili na šesť a pol roka väzenia za šírenie "falošných správ" o armáde, uviedol súd. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

12:18 Rusko v stredu obvinilo Ukrajinu zo snahy otvoriť "druhý front" v Afrike. Reagovalo tak na rozhodnutia Mali a Nigeru, ktoré prerušili diplomatické styky s Ukrajinou a Kyjev obvinili z podpory teroristických skupín. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

11:07 Ukrajinským jednotkám, ktoré v utorok prenikli do ruskej Kurskej oblasti, sa podarilo uchytiť v príhraničí a obsadili tri dediny, uviedol podľa serveru Meduza telegramový kanál Rybar, ktorý je blízky ruskej armáde. Túto informáciu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Kyjev sa doteraz k ruským tvrdeniam ohľadom údajného prieniku ukrajinských síl do Kurskej oblasti oficiálne nevyjadril.

"Nepriateľské jednotky obsadili obce Nikolajevo-darjino, Darjino a Sverdlikovo," uviedol provojnový kanál Rybar v noci na dnes. Okrem toho podľa neho zrejme pokračovali boje v obciach Gončarovka a Olešňa. Celkovo na územie Kurskej oblasti preniklo až 400 vojakov ukrajinských ozbrojených síl a pozdĺž hranice je sústredených až 2000 ďalších, tvrdí Rybar.

10:55 Ukrajinská protivzdušná obrana zachytila všetkých 30 dronov, ktorými v noci na stredu útočilo Rusko. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters. Vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram informovali, že bezpilotné lietadlá zneškodnili nad Kyjevskou, Chmeľnyckou, Vinnyckou, Mykolajivskou, Chersonskou, Charkovskou a Čerkaskou oblasťou.

10:50 Pri ostreľovaní v ruskej Kurskej oblasti došlo k zraneniu najmenej 24 ľudí vrátane šiestich detí, uviedlo v stredu ruské ministerstvo zdravotníctva. Tamojšie úrady zároveň vyzývajú obyvateľov, aby obmedzili svoj pohyb vonku, píše TASR na základe agentúry Reuters.

10:35 Ukrajinské špeciálne jednotky podnikli nálet na Ruskom okupovaný ostrov v Čiernom mori. Ukrajinské špeciálne jednotky zničili ruské "vybavenie, personál a opevnenia" počas náletu na Tendra Spit, uviedla ukrajinská vojenská spravodajská služba.

10:32 Ruské útoky proti Ukrajine si za posledný deň vyžiadali najmenej troch mŕtvych a 13 zranených, informovali regionálne úrady.

8:45 Ukrajinský predstaviteľ 6. augusta poprel, že Rusko úplne obsadilo dedinu Niu-jork v Doneckej oblasti, a uviedol, že tam "pokračujú ťažké boje".

8:44 Ďalší ruský bývalý predstaviteľ obrany zatknutý na základe obvinení z korupcie. Vladimir Demčik, bývalý vedúci oddelenia majetku ruského ministerstva obrany, bol zatknutý na základe obvinení z korupcie, informoval 6. augusta ruský Vyšetrovací výbor.

7:45 Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny ide o orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu.

7:21 Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili 11 bezpilotných lietadiel, ktoré Ukrajina počas noci vypustila nad ruskou Kurzkou, Voronežskou, Belgorodskou a Rostovskou oblasť. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom dnes ráno informovala štátna tlačová agentúra RIA.

6:50 Syn účastníka ruskej vojny proti Ukrajine, ktorý bol na základe tejto skutočnosti vlani prijatý na prestížnu technickú univerzitu v ruskej metropole napriek historicky najslabšiemu bodovému hodnoteniu u prijímačiek, bol hneď po prvom semestri kvôli slabému prospechu zo školy vylúčený. Ale študentom Moskovského fyzikálno-technického inštitútu (MFTI) už je zas, pretože ho opätovne prijali na štúdium v rámci kvóty pre deti účastníkov vojny, informujú ruské servery Mediazona a Važnyje jistotu s odvolaním sa na príspevky dotknutého študenta na sociálnej sieti.

6:26 Mexiko pozvalo ruského prezidenta Vladimira Putina na inauguráciu zvolenej prezidentky
Claudie Sheinbaumovej, ktorá sa uskutoční 1. októbra. S odvolaním sa na mexické veľvyslanectvo v Rusku o tom v stredu informoval ruský denník Izvestija, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters citovaná agentúrou TASR.

6:07 Africký štát Niger v utorok oznámil, že "s okamžitou platnosťou" prerušuje diplomatické styky s Ukrajinou, pričom Kyjev obvinil z podpory "teroristických skupín". Tento krok prichádza dva dni po tom, čo diplomatické vzťahy s Ukrajinou prerušil aj africký štát Mali.

5:54 Ukrajinský dron zasiahol vozidlo záchrannej služby pri meste Sudža v ruskej Kurskej oblasti, zabil vodiča a zdravotníka a jedného lekára zranil, uviedol dnes v noci podľa agentúry Reuters tamojší gubernátor Alexej Smirnov. Ten už počas utorka na svojom telegramovom účte informoval o snahách ukrajinských vojakov preniknúť na územie Kurskej oblasti, ktorá susedí so severoukrajinskou Sumskou oblasťou.

Nástroj pre Ukrajinu bol vytvorený s cieľom podporiť Ukrajincov čeliacich ruskej agresii výhodnými pôžičkami a grantmi, ktoré majú pomôcť stabilizovať jej makroekonomickú situáciu, pomôcť pri obnove a modernizácii ekonomiky. Tento finančný nástroj Kyjevu poskytuje až 50 miliárd eur pomoci zo strany EÚ. Doteraz Kyjev z tejto sumy dostal takmer osem miliárd eur, ale iba vo forme preklenovacích úverov a predbežného financovania.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že platba schválená v utorok je prvou "bežnou" platbou, ktorá je zároveň reakciou na dosiahnutie Bruselom požadovaných reformných míľnikov, ktoré sa ukrajinská strana zaviazala plniť. V tomto prípade ide o rôzne reformné kroky v oblasti kapitol o hospodárení s verejnými financiami; boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí; hospodárenia s verejnými statkami; zlepšenia podnikateľského prostredia; energetiky a agropotravinárskeho sektoru.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu