Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNY ONLINE Rusko by malo "pocítiť následky" toho, že na Ukrajinu prinieslo vojnu, odkazuje Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že Rusko do jeho krajiny prinieslo vojnu a malo by za to pocítiť aj následky. Jeho vyjadrenia prišli po bezprecedentnom prieniku ukrajinských síl cez hranice do ruskej Kurskej oblasti. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Boje na Ukrajine aj naďalej pokračujú:

Boje na Ukrajine aj naďalej pokračujú (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:27 Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak upozornil, že druhý mierový summit organizovaný Kyjevom o ukončení vojny na Ukrajine by sa nemal považovať za začiatok vyjednávaní s Ruskom. Jermak to povedal v rozhovore pre online noviny Jevropeiska pravda, ktorý zverejnili vo štvrtok.

20:37 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 8. augusta zákon, ktorý rozširuje zoznam „nežiaducich“ organizácií o tie, ktoré sú financované cudzími štátmi, na ktoré sa potom vzťahujú zákazy.

19:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že Rusko do jeho krajiny prinieslo vojnu a malo by za to pocítiť aj následky. Jeho vyjadrenia prišli po bezprecedentnom prieniku ukrajinských síl cez hranice do ruskej Kurskej oblasti. "Rusko do našej krajiny prinieslo vojnu a malo by pocítiť, čo urobilo," povedal Zelenskyj počas pravidelného večerného posolstva, avšak bez priamej zmienky o prebiehajúcej ofenzíve, o ktorej experti naznačujú, že ide o prienik do hĺbky desiatich kilometrov do Kurskej oblasti.Ukrajinskí predstavitelia o ofenzíve, ktorá pokračuje už tretím dňom, zatiaľ naďalej mlčia, píše AFP.

18:19 Rusko zatvára 3 vlakové stanice v Kurskej oblasti pre osobnú dopravu.

17:55 Európska únia považuje vpád ukrajinských ozbrojencov do pohraničnej Kurskej oblasti za legitímne právo na obranu vo vojne proti Rusku.  Boje medzi ukrajinskými a ruskými silami v Kurskej oblasti na západe Ruska pokračovali vo štvrtok už tretím dňom. Prokyjevské sily na ruské územie vtrhli ešte v utorok ráno, pričom do bojov podľa ruskej armády nasadili asi 1000 vojakov, ozbrojené vozidlá a tanky. Bojuje sa v okolí ruského mesta Sudža.

16:50 Najmenej 9 ruských kamikadze bezpilotných lietadiel priletelo do Bieloruska v júli, hovorí monitorovací projekt.

15:35 Po začatí rozsiahlej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Rusko tvrdí, že je schopné uspokojiť rastúci domáci dopyt a pokračovať vo vývoze zbraní.

14:22 Rusko a Čína diskutujú o výmennom obchode, keďže sankcie bránia platbám, píše agentúra Reuters.

13:45 Rusko zaútočilo na pohraničnú dedinu v Sumskej oblasti 8. augusta bombami KAB, pričom zabili 22-ročného muža a jeho 6-ročnú sestru, uviedol v televízii guvernér Volodymyr Artiukh.

13:25 V ruskej Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou pokračujú vo štvrtok boje medzi ruskými a ukrajinskými silami. Informujú o tom agentúry AFP a AP, ktoré sa odvolávajú na vyhlásenia ruských úradov a predstaviteľov.

12:57 Ukrajinské ministerstvo zahraničia 8. augusta uviedlo, že ľutuje rozhodnutie nigerských úradov prerušiť diplomatické vzťahy a odmietlo akékoľvek obvinenia voči Kyjevu.

12:45 Tisíce ruských používateľov sa 8. augusta sťažovali na masívne výpadky služby YouTube a tvrdili, že na webovú stránku nemajú prístup z internetových prehliadačov alebo telefónov.

12:28 Ukrajina i Rusko dnes opět informovaly o nočních a ranních vzdušných úderech na své území a o sestřelech nepřátelských dronů a raket. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala dvě ze čtyř ruských střel a všechny čtyři ruské drony, uvedl velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Ruské ministerstvo obrany naopak informovalo o zachycení zhruba dvou desítek dronů nad Belgorodskou a Kurskou oblastí.

12:10 Ukrajina vyjadrila vo štvrtok ľútosť nad rozhodnutím Nigeru prerušiť vzájomné diplomatické vzťahy. Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí je rozhodnutie Nigeru založené na nepravdivých a nepodložených tvrdeniach, informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

11:55 Estónsko posilnilo kontroly na ruských hraniciach, aby sprísnilo sankcie. Nové opatrenia sú navrhnuté tak, aby zabránili vstupu tovaru, na ktorý sa vzťahujú sankcie, do Ruska, uviedla ERR.

11:25 "Veľa" ruských vojakov bolo zajatých v ruskej Kurskej oblasti po vpáde ukrajinských síl, uviedol ukrajinský štátny projekt "Khochu nayti" ("Chcem nájsť") 7. augusta. Projekt zverejnil zábery z dronov, ktoré prezentovali ako 32 zajatých ruských vojakov, pričom dodal, že osem ďalších sa nezmestilo do záberu.

11:08 Ruská prokuratúra vo štvrtok navrhla 15-ročný trest pre Xeniu Karelinovú, Američanku ruského pôvodu obžalovanú z vlastizrady pre poskytnutie daru charitatívnej organizácii na podporu Ukrajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:42 Akékoľvek možné ukrajinské operácie v "ruských pohraničných regiónoch" budú mať vplyv na ruskú spoločnosť a zlepšia pozíciu Kyjeva v budúcich mierových rozhovoroch s Moskvou, uviedol 7. augusta poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

10:30 Ukrajinské vzdušné sily vo štvrtok uviedli, že počas nočného útoku zostrelili štyri drony a dve zo štyroch rakiet, ktoré Rusko vypustilo. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:02 Jadrová výroba v súčasnosti pokrýva až 60 % spotreby elektriny v krajine, uviedol 8. augusta minister energetiky Herman Haluščenko.

9:50 Ukrajinský štátny obranný podnik Ukrajinský obranný priemysel (Ukroboronprom) bol prvýkrát v histórii zaradený medzi 50 najlepších globálnych obranných spoločností podľa Defense News, uviedol 8. augusta minister strategického priemyslu Alexander Kamyšin.

9:23 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej dvoch ľudí a zranili 15 vrátane dieťaťa, informovali regionálne úrady skoro 8. augusta. "Cielený" útok ruským dronom zaútočil na oddelenie štátnej pohotovostnej služby v Nikopole a poškodil služobné auto a hasičskú stanicu, ale bez obetí, uviedlo ministerstvo vnútra.

9:00 Bulharský kabinet ministrov poveril armádu krajiny 7. augusta výcvikom ukrajinských vojakov v rámci Bezpečnostnej pomoci a výcviku NATO pre Ukrajinu (NSATU).

8:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 8. augustu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:13 "Z vojenského hľadiska je oveľa jednoduchšie dobyť Krym späť ako Donbas, ktorý má front dlhší ako 1000 km a hĺbku vyše 200 km," povedal Kyrylo Budanov.

7:10 Ukrajinské veľvyslanectvo v Mexiku požiadalo v stredu mexickú vládu, aby zadržala ruského lídra Vladimira Putina v prípade, že sa zúčastní na októbrovej inaugurácii novozvolenej mexickej prezidentky Claudie Sheinbaumovej, na ktorú ho pozvali. Informuje o tom agentúra AFP.

6:40 Ruské úrady zvýšili ochranu jadrovej elektrárne v Kurskej oblasti, kam v utorok prenikli ukrajinské jednotky a obsadili niekoľko dedín. Ruské ministerstvo zdravotníctva podľa agentúry Reuters oznámilo, že v oblasti utrpelo zranenia 31 civilistov, z toho šesť detí. Gubernátor Alexej Smirnov už skôr informoval o piatich mŕtvych ľuďoch v dôsledku bojov. O vojenských stratách Moskva neinformovala.

6:15 Prominentný ruský propagandista a prokremeľský televízny reportér Jevgenij Poddubnyj bol 7. augusta ťažko zranený počas útoku bezpilotného lietadla na ruskú Kurskú oblasť, uviedla ruská štátna mediálna agentúra Rossija 24. K údajnému útoku dronu došlo v čase, keď Poddubny podával správy o vpáde ukrajinských síl do Kurskej oblasti. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS podal Poddubny svoj posledný príspevok o vpáde niekoľko hodín pred zranením.

6:00 Ksenia Karelina, americko-ruská štátna príslušnosť obvinená z vlastizrady za údajné získavanie peňazí pre ukrajinskú armádu, sa 7. augusta priznala k vlastizrade, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS. Karelina, 33-ročná obyvateľka Los Angeles, bola zatknutá v Rusku začiatkom tohto roka počas návštevy svojich starých rodičov. Úrady ju obvinili z vlastizrady s odôvodnením, že darovala 51,80 dolára neziskovej organizácii Razom pre Ukrajinu.

Ukrajina vopred neinformovala USA o vpáde do Kurskej oblasti

Spojené štáty sa chystajú obrátiť na Ukrajinu, aby získali informácie o vpáde ozbrojených skupín do pohraničnej Kurskej oblasti na západe Ruska. V stredu večer to uviedol Biely dom s tým, že Washington o útokoch vopred nevedel. Infomruje o tom agentúra Reuters. Prienik ukrajinských síl na ruské územie, ku ktorému došlo ešte v utorok, je podľa agentúry AFP považovaný za najvážnejší cezhraničných vpád zo strany Kyjeva za posledné mesiace.

"Oslovíme ukrajinskú armádu, aby sme sa dozvedeli viac o jej cieľoch," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová na margo situácie v Kurskej oblasti. Ruské sily tam podľa vyjadrení Moskvy viedli "intenzívne" boje s ukrajinskými jednotkami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom večernom videopríhovore k situácii v pohraničí vôbec nevyjadril. Skonštatoval len, že je potrebné pokračovať vo vyvíjaní tlaku na Rusko. Spomenul tiež, že sa stretol s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským a ministrom obrany Rustemom Umerovom.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

Stanica BBC s odvolaním sa na ruské médiá napísala, že v Kurdskej oblasti zahynul spravodajca ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK Jevgenij Poddubnyj. O jeho smrti predtým informovali aj provojnové kanály. Samotná VGTRK aj ruské ministerstvo zdravotníctva však neskôr správu vyvrátili, pričom uviedli, že 40-ročný Poddubnyj je pri vedomí, no v dôsledku útoku dronom leží hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti v miestnej nemocnici.

Ruské ministerstvo zdravotníctva hlásilo 31 zranených vrátane šiestich detí v dôsledku ostreľovania ukrajinskými "nacionalistami". Podľa lekárov je stav štyroch osôb vrátane jedného mladistvého vážny. V Kurskej oblasti bol v stredu tamojším gubernátorom Alexejom Smirnovom vyhlásený výnimočný stav. Podľa neho v pohraničných oblastiach pretrváva "zložitá operačná situácia". Podľa ruských médií sa situácia v regióne vyhrotila 6. augusta ráno, keď sa približne 1000 ukrajinských vojakov pokúsilo zmocniť sa časti územia Sudžanského okresu.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov uviedol, že "nepriateľ" prišiel o najmenej sto vojakov a ďalších 215 utrpelo zranenia. Zničených podľa neho bolo aj 54 obrnených vozidiel nepriateľa vrátane siedmich tankov. Ruská agentúra TASS vo svojej správe tvrdila, že pokus o prienik cez štátnu hranicu bol zmarený. Dodala, že protivzdušná obrana nad Kurskou oblasťou zostrelila 26 ukrajinských dronov a niekoľko rakiet. Gerasimov však povedal, že postup ukrajinských síl bol zastavený, ale "nepriateľské akcie" na ruskom území pokračujú.

Ukrajina žiada Mexiko, aby zatklo Putina, ak príde na inauguráciu prezidentky

Ukrajinské veľvyslanectvo v Mexiku požiadalo v stredu mexickú vládu, aby zadržala ruského lídra Vladimira Putina v prípade, že sa zúčastní na októbrovej inaugurácii novozvolenej mexickej prezidentky Claudie Sheinbaumovej, na ktorú ho pozvali. Informuje o tom agentúra AFP. Ukrajinská ambasáda označila Putina za "vojnového zločinca". Mexiku sa zároveň poďakovala za to, že na zmienenú inauguráciu, ktorá sa bude konať 1. októbra, pozvalo aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Sme presvedčení, že mexická vláda by v každom prípade vyhovela medzinárodnému zatykaču tým, že by menovaného (Putina) odovzdala súdnemu orgánu OSN v Haagu," uviedlo ukrajinské veľvyslanectvo.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal v marci 2023 zatykač na Putina a tiež na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa ICC existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že obaja sú zodpovední za nezákonné deportácie obyvateľstva vrátane detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, čo sa považuje za vojnový zločin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigirov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva. Mexiko však je členom ICC s náležitými povinnosťami: patrí tak medzi viac ako 120 štátov, ktoré majú povinnosť zadržať po vstupe na svoje územie každého, na koho bol vydaný zatykač ICC. Pozvanie lídrov všetkých krajín, s ktorými má Mexiko diplomatické vzťahy, vrátane Ruska aj Ukrajiny, na inauguráciu označil dezignovaný minister zahraničných vecí Juan Ramón de la Fuente za "štandardný protokol". Či sa šéf Kremľa na inaugurácii osobne zúčastní, však dosiaľ nie je známe.

Sheinbaumová z vládnuceho ľavicového Hnutia národnej obrody (MORENA) zvíťazila v júnových voľbách, pričom drvivo porazila opozičnú kandidátku Xóchitl Gálvezovú. Šesťročného prezidentského úradu sa ujme 1. októbra, ako vôbec prvá žena v Mexiku. K zvoleniu jej blahoželal ako Putin, tak aj Zelenskyj.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu