Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

MIMORIADNY ONLINE Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16 od západných spojencov: Rusko je pripravené ich zostreliť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu "všeliekom" a ruské sily sú pripravené ich zostreliť. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že ruským vojakom už boli ponúknuté odmeny za ich zničenie. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinskí bojovníci majstrovsky a efektívne bránia svoju zem pred ruskými okupantami

Ukrajinskí bojovníci majstrovsky a efektívne bránia svoju zem pred ruskými okupantami (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:26 Ministerstvo obrany nakúpi bezpilotné pozemné vozidlá ukrajinskej výroby.

20:53 Ruská generálna prokuratúra dnes označila za nežiaduce dve organizácie z Českej republiky a dve z Nemecka. Uviedla to ruská agentúra TASS. Podľa nej ide v prípade Česka o spolok Kulturs a iniciatívu Za vašu a našu slobodu. Rozhodnutie prokuratúry znamená faktický zákaz činnosti pre tieto organizácie na ruskom území.

20:33 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok výnos udelil milosť 13 väzňom prepusteným v rámci výmeny so západnými krajinami, informoval Kremeľ. Ide podľa neho o krok zameraný na návrat ruských zajatcov zadržiavaných v zahraničí. TASR píše podľa agentúr AFP a Reuters.

20:15 Rusko plánuje uniesť F-16: Peňažná odmena už bola vyhlásená.

19:19 Maďarský minister zodpovedný za záležitosti Európskej únie János Bóka poslal členským krajinám Únie list, v ktorom avizoval, že Budapešť sa vzdáva svojej "mierovej misie" v súvislosti s Ukrajinou. S odvolaním sa na server hvg.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:05 Prvá fotografia Američanov Evana Gershkovicha, Alsu Kurmasheva a Paula Whelana na slobode.

18:28 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok ocenil výmenu väzňov s Ruskom, v rámci ktorej sa do vlasti vracajú americký novinár Evan Gershkovich i bývalý príslušník námornej pechoty Paul Whelan. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Dohoda, ktorá zaistila ich slobodu, bola diplomatický výkon," povedal prezident. "Niektorí z týchto žien a mužov boli nespravodlivo zadržiavaní celé roky. Všetci z nich boli vystavovaní nepredstaviteľnému utrpeniu a neistote. Ich utrpenia sa dnes končí," uviedol Biden.

18:10 Ak by bol Navaľnyj nažive, bol by prepustený v rámci výmeny väzňov. Informoval o tom jeho spolupracovník Volkov.

17:10 Dvaja poslanci Európskeho parlamentu písomne požiadali Európsku komisiu, aby preskúmala rozhodnutie maďarskej vlády zmierniť európsku vízovú povinnosť pre ruských a bieloruských občanov. Na Facebooku to uviedla vo štvrtok poslankyňa EP z maďarskej opozičnej Demokratickej koalície (DK) Klára Dobrevová, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Pred niekoľkými minútami som sa dozvedela, že česká europoslankyňa Danuše Nerudová a europoslanec Litvy Petras Austrevicius píšu list predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej, v ktorom žiadajú Komisiu, aby preskúmala rozhodnutie maďarskej vlády zmierniť európska vízová povinnosť pre ruských a bieloruských občanov bezprecedentným spôsobom," napísala Dobrevová.

15:44 Estónska vláda vo štvrtok oznámila, že na hranici s Ruskom zavedie úplné hraničné kontroly. Týmto spôsobom sa snaží zastaviť dodávky tovarov, na ktoré sa vzťahujú protiruské sankcie. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

15:20 Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo vo štvrtok rozhodnutie Moldavska vyhostiť ruského diplomata ako nepriateľský krok a prisľúbilo naň reakciu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a TASS.

15:09 Rusko v rámci výmeny prepustí opozičného lídra Vladimira Kara-Murzu, píše Bloomberg.

14:30 Bývalý poslanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý už dlhý čas žije na Ukrajine, utrpel v noci na štvrtok zranenia pri dronovom útoku na svoj dom neďaleko Kyjeva. Zranenia utrpela aj politikova manželka. Podľa agentúry Reuters Ponomariov - známy odporca politiky Kremľa - v statuse na sieti X napísal, že "sa druhý raz narodil". Dodal, že jeho dom nebol terčom dronového útoku prvýkrát, lebo takémuto útok bol vystavený aj v noci na stredu.

14:17 Rusko prepúšťa Američanov Evana Gershkovicha a Paula Whelana v rámci výmeny väzňov, informuje Bloomberg

13:36 Počas ruského delostreleckého útoku proti Nikopolu v Dnepropetrovskej oblasti  zahynula 40-ročná žena a jej 72-ročná matka, informoval guvernér Serhii Lysak.

13:11 Zelenskyj nazýva prijatie neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska na olympijské hry ako „polosankcie“.

12:45 Stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu "všeliekom" a ruské sily sú pripravené ich zostreliť. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že ruským vojakom už boli ponúknuté odmeny za ich zničenie."Ak sa tieto lietadlá objavia, ich počet sa bude postupne znižovať, budú zostrelené, zničené. Samozrejme, ich dodávky výrazne neovplyvnia dynamiku vývoja udalostí na fronte," uviedol Peskov pre novinárov.

11:37 Moldavské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že vyhostilo ruského diplomata a predvolalo si ruského veľvyslanca, aby vyjadrilo oficiálny protest deň po tom, čo moldavské orgány zadržali dve osoby pre obvinenia z vlastizrady a sprisahania.

11:23 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili 4 ľudí, 27 zranili a zasiahli železničnú stanicu.

11:03 Ukrajina a Svetová banka podpísali dohodu o grante USA vo výške 3,9 miliardy dolárov.

10:22 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky balistické rakety Iskander-M a sedem dronov iránskej výroby, ktorými ruské sily zaútočili v noci na štvrtok na Ukrajinu. Na platforme Telegram to podľa agentúry Reuters oznámili ukrajinské vzdušné sily.

9:47 Pre podozrenie zo sprenevery v obzvlášť veľkom rozsahu, ku ktorému došlo pri realizácii zákaziek pre potreby ruského ministerstva obrany, bol zadržaný generálny riaditeľ spoločnosti Vojentorg.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu