Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Poľský premiér odsudzuje kroky Nemecka: Sprísnenie kontrol na nemeckých hraniciach je neprijateľné

Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk v utorok odsúdil podľa jeho slov neakceptovateľné rozhodnutie susedného Nemecka sprísniť hraničné kontroly s cieľom obmedziť nelegálnu migráciu do krajiny.

"V najbližších hodinách oslovíme ďalšie krajiny, ktorých sa rozhodnutie Berlína týka, na naliehavé konzultácie. Takéto kroky sú z pohľadu Poľska neprijateľné," vyhlásil Tusk.Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová oznámila obnovenie pasových kontrol na všetkých pozemných hraniciach Nemecka v pondelok. Hraničné kontroly sa začnú 16. septembra a budú trvať šesť mesiacov.

Poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
Poľský premiér Donald Tusk  (Zdroj: TASR/AP/Henry Nicholls)

K tomuto kroku pristúpil Berlín po augustovom smrteľnom útoku nožom v západonemeckom Solingene. Útočník zabil tri osoby a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Hlavným podozrivým je 26-ročný Sýrčan, ktorý sa vyhýbal príkazu na deportáciu z Nemecka do Bulharska, kde prvýkrát vstúpil na územie EÚ.

Všetky susedné krajiny Nemecka patria do schengenského priestoru, ktorý za normálnych okolností umožňuje cestovanie bez kontrol na vnútorných hraniciach.

Viac o téme: HraniceKontrola NemeckoDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu