Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili tri prípady vysoko infekčného ochorenia! Hygienici očakávajú nárast

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdili na Slovensku tri prípady osýpok. Ide o výskyt troch ochorení na osýpky v rámci rodiny v mestskej časti Košice - Šaca u osôb vo veku 21 rokov, dva roky a jeden rok. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ako približuje ÚVZ SR, osoba vo veku 21 rokov je očkovaná neúplne, deti sú nezaočkované. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach zabezpečil protiepidemické opatrenia a kontaktuje ďalších, ktorí boli v blízkosti osôb s potvrdeným ochorením. Osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie šíriace sa vzdušnou cestou, preto očakávame, že počet potvrdených prípadov na osýpky môže ešte rásť," uvádza ÚVZ SR.

Osýpky,
Zobraziť galériu (4)
Osýpky,  (Zdroj: Getty Images)

Dodáva, že na Slovensku v roku 2024 celkovo zaznamenali štyri laboratórne potvrdené prípady osýpok a to tri v Košice - Šaca a jeden v okrese Považská Bystrica. Za rok 2023 evidovali šesť laboratórne potvrdených prípadov osýpok. V rokoch 2018 a 2019 bolo spolu hlásených 883 laboratórne potvrdených prípadov - na východnom Slovensku evidovali rozsiahlu epidémiu osýpok.

"Zaočkovanosť proti osýpkam na celoslovenskej úrovni k 30. 8. 2023 nedosiahla potrebnú hranicu 95 % v ročníkoch narodenia 2011, 2016, 2017 a 2021. Zaočkovanosť v okrese Košice II, ktorého súčasťou je mestská časť Šaca, nedosiahla 95 % v ročníkoch narodenia 2021, 2016 a 2017," uvádza. Úrady verejného zdravotníctva Slovenskej republiky venujú zvýšenú pozornosť výskytu osýpok a pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu na Slovensku aj v okolitých krajinách.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images/Manjurul)

Čo sú osýpky, ako sa šíria a aké sú prejavy

Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku - rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je očkovanie. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v 5. roku života. Deťom do ročníka narodenia 2015 (vrátane) sa druhá dávka vakcíny podáva v 11. roku života - dokončujú očkovanie ešte podľa pôvodnej schémy.

Toto vysoko inekčné ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. Postihnuté sú najmä deti do 5 rokov veku. Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek v počiatočnom štádiu ochorenia (ešte pred objavením sa vyrážky).

Viac o téme: OsýpkyKošiceÚrad verejného zdravotníctva SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu