Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Kolíková aj Šipoš boli odvolaní, nemôžu byť opätovne šéfmi výborov, uviedol Tibor Gašpar

Tibor Gašpar Zobraziť galériu (2)
Tibor Gašpar (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koalícia nebude podporovať opätovné zvolenie Márie Kolíkovej (SaS) za predsedníčku parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Takisto má výhrady k tomu, aby bol Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ) opäť nominovaný na predsedu výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Skonštatoval to Tibor Gašpar (Smer-SD) s tým, že boli odvolaní pre jasné dôvody. Koalícia chce, aby výbory mali vedenie a aby predsedami boli zástupcovia opozície. Opozícia podľa neho nemá záujem sfunkčniť výbory, keď navrhuje za šéfov tie isté mená.

VIDEO Tlačová konferencia strany SMER-SD

Tlačová konferencia strany SMER-SD (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Určite budeme mať a máme k týmto nomináciám vážne výhrady, pretože sme pomenovali dôvody, pre ktoré títo ľudia nemôžu zastávať funkcie predsedov výborov, a za tými dôvodmi si jasne stojíme," povedal Gašpar na tlačovej konferencii k Šipošovi a ku Kolíkovej. Riešenie však chce koalícia nájsť. "Pokiaľ bude naďalej opozícia tvrdohlavo presadzovať nomináciu najmä poslankyne Kolíkovej, tieto riešenia predstavíme potom v krátkom čase a budeme sa snažiť zachovať pri týchto riešeniach, samozrejme, aj princíp, aby predsedali výborom poslanci z opozície," doplnil.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (2)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Gašpar pripomenul, že Kolíková mala možnosť byť šéfkou výboru, no postupovala nad rámec svojich kompetencií a "preukázala, že porušuje zákon". Výbor pre SIS nie je funkčný, iná situácia je pri výbore pre verejnú správu, kde Šipoš poveril podpredsedu vedením výboru. Koalícia podľa Gašpara neustále predkladá ponuku, aby prišli s nomináciami na šéfov výborov, ktoré budú akceptované. Iných poslancov opozície by vedeli na týchto postoch podporiť.

Šipoša aj Kolíkovú odvolal parlament z postov vo výboroch v júni. Šipoš podľa koalície zneužil kompetenciu predsedu výboru a prerušil schôdze výborov, čím znemožnil jeho ďalšiu činnosť. Poslanci za SaS navrhli, aby sa predseda výboru na kontrolu SIS volil na aktuálnej schôdzi parlamentu. O post sa bude uchádzať Kolíková. Aj klub Slovensko, Za ľudí, KÚ avizuje, že na šéfa výboru pre regionálny rozvoj navrhne Šipoša.

Viac o téme: NRSRTibor GašparMária KolíkováMichal Šipoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu