Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Obrovská zmena počasia vás šokuje! O pár dní hrozí na Slovensku sneženie: Napadnúť môže až meter snehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Ako sú na tom Horské priechody)

BRATISLAVA - Po teplých dňoch na našom území prichádza obrovský šok. Náhle sa prudko ochladilo a už dnes na viacerých miestach nášho územia prší. To, čo nás však čaká, je ešte horšie. O pár dní totiž hrozí, že na našom území bude snežiť. Napadnúť môže až meter snehu.

Uplynulých niekoľko týždňov sme si užívali teplé slnečné dni a kúpaliská dokonca predlžovali letnú sezónu. Horúčavy a sucho trápili aj ďalšie územia Európy. Teplota mora na severe Chorvátska a Talianska dokonca tak vystúpila, že ešte nebola zaznamenaná. Tomu je však koniec. Práve obrovské horúčavy so sebou totiž prinesú aj výrazné ochladenie.

archívne video

Po štarte veľkej spanilej jazdy motorkárov sa spustil prudký lejak (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Podľa portálu imeteo.sk teplé Jadranské a Stredozemné more spôsobujú v jesennom a zimnom období častú tvorbu tlakových níži, ktoré sa nazývajú aj ako "Jadranka". Tlakové níže následne postupujú aj na naše územie a prinášajú výdatné zrážky. Ak sa na naše územie v tom čase dostane aj chladnejší vzduch hrozí výdatné sneženie.

Tento úkaz môžeme na Slovensku pozorovať už od rána. Na viacerých miestach sa totiž nie len výrazne ochladilo a aj výdatne prší. To však nie je to najhoršie, čo nás čaká. V štvrtok a piatok hrozia extrémne dažde s trojcifernými úhrnmi a dokonca môže prísť aj na výdatné sneženie, ktoré prinesie cez 100 cm čerstvého snehu. Intenzívny lejak nás potrápi až do sobody, pričom môže spadnúť až niekoľko desiatok milimetrov zrážok. 

Zo zvlneného studeného frontu podľa Slovenského hydrometerologického ústavu na západe do popoludňajších hodín napršalo 8-20, ojedinele do 30 mm. Na iných častiach Slovenska väčšinou menej alebo nič. "V najbližších hodinách budú trvalé zrážky pokračovať a rozširovať sa ďalej na východ - na západe budú ustávať už dnes večer, na východ dorazia neskôr a ustávať budú až zajtra popoludní/večer - no aj v prípade vyšších úhrnov neočakávame prípadné nebezpečné prejavy kvôli predošlému dlhému obdobiu sucha, výstrahy tak v platnosti nie sú," poznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav.

 

Studený front prináša trvalé, plošne rozsiahle zrážky a ochladenie Cez našu oblasť od juhozápadu postupuje rozsiahle...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, September 9, 2024

Ako zároveń dodal, "studený front zároveň priniesol výrazné ochladenie, najvýraznejšie na západ Slovenska, kde je lokálne chladnejšie aj o 14-16 °C (obr. 3), naopak na krajnom východe je vzduch zatiaľ len o málo chladnejší oproti včerajšku."

Viac o téme: SnehPočasieDážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu