Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNE Terorizmus sa otriasa v základoch! FBI zatýka ľudí z Telegramu, ktorí inšpirovali aj vraha zo Zámockej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: archív, repro foto TV Joj, getty images)

SACRAMENTO - Veľké zatýkanie FBI! Dvoch lídrov komunity radikálnych pravicových kanálov na platforme Telegram - tzv. "Terrorgramu", zadržali v USA v súvislosti s obvineniami zo snahy vyvolať "rasovú vojnu" a útoky na židov, migrantov a členov komunity LGBTQ, uviedli v pondelok tamojší predstavitelia. Žena a muž podľa vlády stáli posledné dva roky na čele siete Terrorgram Collective, ku ktorej sa prihlásil páchateľ predvlaňajšej streľby pred bratislavským barom Tepláreň.

Dallas Humberovú (34) z Kalifornie a Matthewa Allisona (37) z amerického štátu Idaho vzali do väzby ešte minulý týždeň v piatok a pred federálnym súdom sa prvýkrát objavili v pondelok. Obvinenia proti nim v pondelok sprístupnil verejnosti federálny súd v kalifornskom Sacramente, informovala agentúra Reuters. Dvojica podľa nich nabádala k útokom na černochov, Židov, prisťahovalcov alebo osoby LGBT+ a šírila zoznam terčov zahŕňajúci amerických činiteľov a infraštruktúru. Teraz je obvinená z viacerých zločinov vrátane vyhrážok a vyzývania na zabitie federálneho činiteľa, uviedla televízia ABC News.

archívne video

Spomienka po roku od brutálneho činu pred Teplárňou: Prehovorila aj obeť útoku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Cieľom obvinených bolo zažehnúť rasovú vojnu, urýchliť kolaps toho, čo považovali za nenapraviteľne skorumpovanú vládu a dosiahnuť vytvorenie etnického štátu belochov," povedala na tlačovej konferencii vysokopostavená predstaviteľka ministerstva spravodlivosti Kristen Clarkeová. Humber a Allison tak čelia viacerým obvineniam vrátane podnecovania k zločinom z nenávisti a k vraždám federálnych predstaviteľov, ako aj šírenia inštrukcií na výrobu listovej bomby a konšpirácií s cieľom poskytovať materiálnu podporu teroristom, píše AFP.

K odhaleniu dochádza nejaký čas po tom, ako francúzske úrady zatkli šéfa Telegramu Pavla Durova. Vo Francúzsku ho vypočúvali v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý z toho, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla. Po podmienečnom prepustení z väzby na kauciu je pod kontrolou súdu a v súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska, uviedla prokuratúra v Paríži.

Terrorgram inšpiroval aj útočníka zo Zámockej

Skupina Terrorgram vznikla na platforme Telegram, ktorá umožňuje šifrovanú komunikáciu a stala sa podľa analytikov útočiskom extrémistov a zločincov. Podporovali myšlienku, že "násilie a terorizmus sú nevyhnutné na vyvolanie rasovej vojny" a "urýchlenie rozpadu vlády i vzostupu bieleho etnoštátu", uvádza sa ďalej vo vyhlásení obžaloby. Allison tu podľa obžaloby šíril zoznam terčov pre útoky, pričom nabádal adresátov slovami ako "konajte teraz" alebo "odveďte svoj diel". Svojich sledovateľov presviedčali, že "útokmi s cieľom podpory nadradenosti bielej rasy" sa môžu stať "svätcami".

Prokurátori tiež uvádzajú tri prípady, keď rétorika z internetu inšpirovala členov skupiny k činu. Spomína tiež mladého Juraja Krajčíka, ktorý v októbri 2022 zastrelil dvoch mužov v Zámockej ulici v Bratislave. Páchateľ súčasne s útokom, po ktorom spáchal samovraždu, publikoval vyhlásenie, v ktorom skupine Terrorgram ďakoval za budovanie "budúcnosti pre bielu revolúciu".

Juraj Krajčík, strelec zo Zámockej
Zobraziť galériu (3)
Juraj Krajčík, strelec zo Zámockej  (Zdroj: Twitter.com / NTMA0315)

Podľa amerických prokurátorov 19-ročný Slovák svoj manifest zaslal priamo Humberovej, ktorá pôsobila ako akýsi hlas extrémistickej skupiny a ktorá ho údajne narozprávala a premenila na audioknihu. Na totožnosť ženy, ktorá anonymne vystupovala vo videách Terrorgramu, vlani upozornil americký web HuffPost. Článok ju vtedy popisoval ako dlhoročnú autorku ilustrácií s neonacistickou tematikou a tiež autorku recenzií na sexuálne pomôcky. Humberovú a Allisona americké úrady zatkli minulý piatok, napísala televízia CBS News. Allison má podľa nej prvýkrát stáť pred súdom v utorok.

Reakcia bezpečnostného analytika

Na zatknutie a odhalenie identity aktérov, ktorí stoja za Terrorgramom, zareagoval aj bezpečnostný analytik Radovan Bránik. "Dlhodobo tajomný Terrorgram sa vďaka efektívnej práci amerických bezpečnostných zložiek vynára z hmly. Inšpirátori a podporovatelia útočníka zo Zámockej už nie sú stratení v hlbinách darkwebu a ich tváre, mená a adresy sú odvčera verejne známe," uvádza Bránik.

Podľa neho sa ukázalo, že s vysokou mierou pravdepodobnosti “Krajčíkov manifest” nebol tak celkom jeho a že významnú časť písali práve ľudia zodpovedajúci (nielen) profilu dvoch zadržaných a obvinených - a teda že nielen navádzali zdanlivo osamelých vlkov k ich činnosti, ale aj aktívne manipulovali s ich manifestami tak, aby verejný impakt efektívnejšie manifestoval ich vlastnú akceleracionistickú agendu. Podotkol, že Humber načítala niekoľko “manifestov” masových vrahov vo forme audiokníh, čo po dôkladnej analýze bola jedna z dôležitých stôp k odhaleniu jej identity. 

 

Dlhodobo tajomný Terrorgram sa vďaka efektívnej práci amerických bezpečnostných zložiek vynára z hmly; inšpirátori a...

Posted by Radovan Bránik on Tuesday, September 10, 2024

"V tejto súvislosti nemožno nepostrehnúť, že k zadržaniu došlo necelé dva týždne potom, ako sa prišiel francúzskym úradom vyspovedať majiteľ kľúčov od miešačky Telegramu Durov; ako jeden z mála populárnych komunikátorov totiž správca siete dokáže cez zadné dvierka čítať obsah komunikácií, ktoré spôsob šifrovania aplikácií Whatsapp, či Signal a ďalších neumožňuje. Pritom práve Telegram je ešte stále platformou, ktorej užívatelia veriac, že sú v bezpečí sa dokážu poriadne uvoľniť a odviazať," uvádza analytik.

Reagoval aj na vyjadrenia, že nie je správne zverejňovať tváre a mená teroristov. "Naopak. Nie je nič horšie, než utajovať identitu zúfalcov a deviantov, ktorí v mene svojej chorej ideológie dokážu útočiť na ľudí, ktorí sa v ich očiach previnili len tým, že si dovolili byť iní. Čosi mi vraví, že nejde o posledné zadržania v tejto kauze - a konečne vieme, čo spája Bratislavu, Elk Grove a Boise. Ešte ostáva preskúmať lokality oveľa bližšie k Slovensku," konštatuje na záver.

Viac o téme: USATepláreňAmeričaniaBiela rasaTerrorgram Collective
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu