Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Európska únia a Arménsko spustili dialóg o liberalizácii vízového režimu pre Arménov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) s Arménskom otvorila dialóg o liberalizácii vízového režimu a dosiahnutí bezvízového režimu pre krátkodobé pobyty arménskych občanov v krajinách EÚ.

K otvoreniu dialógu o liberalizácii víz došlo v pondelok v rámci oficiálnej návštevy podpredsedu EK Margaritisa Schinasa v Jerevane. Schinas sa stretol s predsedom vlády Nikolom Pašinjanom, prezidentom Vahagnom Chačaturjanom a ministrom zahraničných vecí Araratom Mirzojanom.Komisia spresnila, že dialóg o vízach je súčasťou širšieho rámca vzťahov medzi EÚ a Arménskom, ktorý zaznamenal výrazný pokrok od podpísania komplexnej a rozšírenej dohody o partnerstve medzi EÚ a Arménskom v roku 2017.

Európska únia a Arménsko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dialóg o vízach podporí reformné úsilie Arménska najmä v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúce bezvízové cestovanie do EÚ ako je bezpečnosť dokumentov, riadenie hraníc a migrácie, boj proti korupcii a organizovanému zločinu a dodržiavanie základných ľudských práv.Uvedený dialóg vychádza z úspešnej implementácie dohôd o zjednodušení vízového režimu a readmisných dohôd medzi EÚ a Arménskom, ktoré od 1. januára 2014 zjednodušili cestovanie pre mnohých arménskych občanov. V súčasnosti sú všetci občania členských krajín EÚ oslobodení od vízovej povinnosti pri vstupe do Arménska.

Podľa správy EK ide o proces založený na zásluhách, ktorý bude trvať tak dlho, ako to bude potrebné, a kým nedôjde k automatickému prechodu na bezvízový styk. Avšak predtým ako Rada EÚ (členské štáty) a Európsky parlament prijmú konečné rozhodnutie o liberalizácii vízového režimu s Arménskom, musia byť v plnej miere splnené všetky požadované kritériá.

Viac o téme: VízaLiberalizáciaArménskoEurópska úniaArméni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu