Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Nové snímky Marsu vám vyrazia dych: Pozrite na tú TVÁR! Vedci môžu byť bližšie k vyriešeniu dlhoročnej záhady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/europeanspaceagency)

WASHINGTON – To, či na Marse skutočne existuje život, je otázka, ktorá vedcov zamestnáva už mnoho rokov. Európska vesmírna agentúra sa iba nedávno podelila o úchvatný záber, ktorý naznačuje, že minimálne v minulosti na tejto planéte skutočne existoval život.

NASA Viking 1, prvá kozmická loď, ktorá bezpečne pristála na Marse, predstavila hádanku, ktorá ešte nebola zodpovedaná. Otázkou je, či existuje dôkaz o živote na Marse. Zo všetkých planét našej slnečnej sústavy je táto jediná dostatočne podobná Zemi na to, aby ju bolo možné skúmať prístrojmi podobnými tým našim. Vedci síce objavili sopky, vyschnuté dna jazier a ďalšie pozostatky niekdajšieho vzhľadu planéty, no stále pretrvávajú mnohé otázky, prečo a ako sa vyvinula. Vedcov nedávno prekvapil nález ložísk soli na planéte, ktoré pripomínajú usmievajúcu sa tvár.

Európska vesmírna agentúra (ESA) zdieľala obrázok na Instagrame a napísala: „Prečo tak vážne? Mars, ktorý bol kedysi svetom riek, jazier a možno aj oceánov, teraz odhaľuje svoje tajomstvá prostredníctvom ložísk chloridovej soli, ktoré našla naša sonda ExoMars Trace Gas Orbiter.“ Vesmírna agentúra ďalej vysvetlila, že tieto ložiská – pozostatky vyschnutých vodných plôch – môžu poukazovať na kedysi obývateľné oblasti spred miliárd rokov. Nové informácie o klíme a možnosti predchádzajúceho života na Marse priniesol nález asi tisícky možných lokalít.

Povrch Marsu je extrémne nepriaznivý pre život v súčasnom zmysle slova v dôsledku škodlivých faktorov, medzi ktoré patrí extrémny chlad, radiácia či extrémne sucho. Veda však priniesla mnoho osvedčených príkladov, že život naďalej pretrváva v niektorých z najtvrdších podmienok na Zemi, ako sú studené suché pôdy v Suchom údolí Antarktídy alebo hypersuchej oblasti púšte Atacama v Čile. Pokiaľ je kdekoľvek na Zemi k dispozícii voda v tekutom stave, existuje tam život a vzhľadom na dôkazy o oceánoch, ktoré mohli na Marse v minulosti existovať, mnohí špekulujú o tom, či na Marse niekedy bol život a či stále existuje.

Viac o téme: MarsLožiská soliNASA Viking 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu