Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Nebezpečné ochorenie paralyzovalo Európu: Povinná karanténa u našich susedov! A čo my?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA / ĽUBĽANA - Európou sa šíri mimoriadne nákazlivé a nebezpečné ochorenie, ktoré prenášajú komáre. A nie tie naše, na ktoré sme zvyknutí, ale tigrované. Západonílsku horúčku, ktorú prenášajú, potvrdili vo viacerých štátoch Európy. Poplach už vyhlásili aj v Slovinsku.

Západonílsku horúčku hlásili počas leta viaceré krajiny, ktoré s obľubou navštevujú aj turisti počas dovoleniek. Išlo napríklad o niektoré časti Talianska, Rakúsko, Maďarsko, Španielsko, Francúzsko, Bulharsko, Nemecko a Rumunsko, ale aj Srbsko, Albánsko a Kosovo. Tri prípady v súčasnosti hlási aj Slovinsko, v prípade ktorého ide o prvé prípady od roku 2018. Podľa tamojšieho Inštitútu verejného zdravia sa u ani jedného z prípadov nepotvrdila cestovateľská anamnéza, čiže sa ochorením museli nakaziť doma. Upozornil na to portál 24sata.hr.

Archívne VIDEO Epidemiológ ÚVZ SR I. Bakoss hovorí o monitoringu komárov

Epidemiológ ÚVZ SR I. Bakoss hovorí o monitoringu komárov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ochorením, ktoré pripomína chrípku, sa dá nakaziť najmä po uštipnutí infikovaného komára tigrovaného, ktorý nákazu prenáša. Podľa slovenského Úradu verejného zdravotníctva väčšina nakazených prekoná ochorenie, bez toho, aby o ňom vedelo a mali nejak príznaky. Avšak, vírus západonílskej horúčky môže byť nebezpečný pre starších ľudí, ktorým môže spôsobiť. Až 80 % ľudí prekoná chorobu bez akýchkoľvek príznakov. U osôb staršieho veku alebo osôb so zníženou napríklad zápal mozgu či mozgových blán. V zriedkavých prípadoch sa objavujú aj príznaky ako bolesť hlavy, svalov a kĺbov, malátnosť či horúčka. Okrem komára sa dá nakaziť aj po transplantácii orgánov či transfúzii krvi, ide však o vzácne prípady. 

Karanténa v Poľsku

Pre zhoršujúcu sa situáciu v európskych krajinách, kam smeruje v lete veľa dovolenkárov, sa viaceré krajiny rozhodli pre nepopulárne opatrenia, medzi nimi aj Poľsko. To zaviedlo koncom júla povinnú 28-dňovú karanténu pre ľudí, ktorí sa vrátili z talianskych provincií Modena a Pordenone, gréckych miest Larisa, Chalkidiki, Leukada, Solún a španielskej provincie Sevilla. Nariadenie pritom platí do konca tohto roka. Poľské úrady hlásili aj 5 prípadov horúčky dengue, pričom infikovaní sa nakazili v zahraničí. Rovnako, ako v prípade západonílskej horúčky, aj pri dengue zaviedli povinnú karanténu pre vracajúcich sa z Argentíny, Egypta, francúzskeho Martinika a Guandalúp, Grenady, Jamajky, Maldív, Maroka, Mauríciusa, ostrova sv. Lucia, Singapuru, Srí Lanky a Spojených arabských emirátov. 

 

Aktualizacja sytuacji epidemiologicznej z dnia 22 lipca 2024r. ❗️❗️ Ze względu na występowanie zakażeń Wirusem Nilu...

Posted by RCKiK w Gdańsku on Monday, July 22, 2024

A aká je situácia na Slovensku? Pýtali sme sa kompetentných, či rovnaké opatrenia plánujú zaviesť aj u nás. Odpovede sme sa však nedočkali. Od začiatku roka sme však zaznamenali 5 prípadov horúčky dengue, vo všetkých prípadoch išlo o importy zo zahraničia. 

Vysvetlili, že vo väčšine prípadov prebieha horúčka dengue asymptomaticky alebo má len mierny priebeh. "Ak sa ochorenie klinicky prejaví, príznaky sú zväčša podobné chrípke. Medzi najčastejšie hlásené klinické príznaky patria horúčka, bolesť hlavy, bolesť za očami, bolesti svalov a kĺbov, nevoľnosť/zvracanie, vyrážka a únava. Pri postupujúcom ochorení môžu pacienti pociťovať ťažkosti s dýchaním, môže dôjsť ku krvácaniu z nosa a ďasien a k rýchlemu poklesu krvného tlaku, ktorý vedie k šoku až smrti," uzavreli. 

 

VÍRUSY ZÁPADONÍLSKEJ HORÚČKY A USUTU NA SLOVENSKU: HYGIENICI A VEDCI SI VZALI KOMÁRE POD DROBNOHĽAD Úrady verejného...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, September 5, 2024
Viac o téme: Horúčka dengueZápadonílska horúčkaÚrad verejného zdravotníctvaKomár tigrovaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu