Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNE EÚ zvažuje pozastaviť Slovensku všetky eurofondy! Eurokomisia aj Blanár reagujú

Robert Fico a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: Tlačový odbor Úradu vlády SR)

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska únia pracuje na návrhu odsúdiť konanie vlády Roberta Fica za narúšanie demokratických noriem. Dôvodom má byť hlavne zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. To by mohlo viesť k tomu, že blok zadrží eurofondy určené pre Slovensko, informuje Bloomberg. Minister zahraničia Juraj Blanár tvrdí, že ide o nepravdivé informácie.

Európska komisia podľa ľudí oboznámených s problematikou pripravila rozhodnutie o spustení konania v súvislosti s rozhodnutím premiéra Roberta Fica o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorá dohliadala na niektoré korupčné kauzy týkajúce sa eurofondov. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

archívne video

Richard Raši sa vyjadril k téme eurofondov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa jedného z návrhov by Európska komisia využila takzvaný mechanizmus kondicionality, ktorý už bol v minulosti použitý v Maďarsku. To by umožňovalo EÚ zmraziť financovanie a zadržať časť eurofondov. Aby toho nebolo málo, eurokomisia sa má tiež zaoberať možnosťou, pri ktorej by dokonca požadovala vrátenie eurofondov, ktoré Slovensko dostalo počas pandémie. Ďalším návrhom je zablokovanie financovania z Plánu obnovy, v rámci ktorého má Slovensko dostať 2,7 miliardy eur, tvrdí zdroj Bloombergu s tým, že fungovanie ÚŠP bolo jednou z podmienok čerpania týchto peňazí.

"Približne 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z fondov EÚ a akékoľvek potenciálne problémy s financovaním predstavovali vážny úder," uvádza Bloomberg. Proces pozastavenia je však stále v začiatočnej fáze a čaká na schválenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Európska komisia reaguje

Európska komisia (EK) analyzuje nedávnu reformu Trestného zákona na Slovensku a tento proces zatiaľ nie je ukončený. Najvyšší výkonný orgán Únie nateraz neprijal žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a žiadne takéto rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie, uviedla v pondelok Európska komisia.

Eurokomisia v reakcii zdôraznila, že situáciu ohľadne podmienenosti čerpania eurofondov posudzuje osobitne v jednotlivých členských štátoch. "Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť," uviedla Komisia. Dodala pritom, že nebude váhať prijať ďalšie opatrenia podľa nariadenia o zablokovaní eurofondov, ak na to budú splnené podmienky.

"Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka 'Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva'. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený," povedala hovorkyňa EK Veronica Favalliová. V súvislosti s prebiehajúcim vyhodnocovaním možných vplyvov novely Trestného zákona dodala, že EK ho "dokončí včas".

Zastavenie eurofondov je nepravdivá informácia, tvrdí Blanár

„Slovenská republika odmieta šírenie nepravdivých informácií agentúrou Bloomberg o zastavení eurofondov pre Slovensko,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. Komunikačný odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dodáva, že proces tzv. mechanizmu kondicionality, ktorý môže iniciovať Európska komisia na ochranu rozpočtu Únie v prípadoch porušenia právneho štátu v členskom štáte, má svoje jasné pravidlá, časové rámce aj priebeh, pričom nikdy nejde o jednostranné a vopred nediskutované rozhodnutie zo strany Európskej komisie. Európska komisia formálne a ani neformálne takýto krok neavizovala.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (3)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Slovenská republika, a to predovšetkým zástupcovia Ministerstva spravodlivosti SR, sú v celej veci dlhodobo v intenzívnom kontakte s Európskou komisiou. Novelizácia príslušnej legislatívy bola okrem iného aj výsledkom ich konzultácií s Európskou komisiou a reagovala tiež na pripomienky, ktoré Komisia formulovala vo veci ochrany finančných záujmov Únie," konštatuje.

Viac o téme: EurofondySlovenskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu