Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

MIMORIADNE Bombový poplach zasiahol stovky škôl! Vyučovanie ukončia skôr, vyšetrujú to ako teroristický útok

Zľava Rastislav Polakovič, Matúš Šutaj Eštok a Tomáš Drucker Zobraziť galériu (8)
Zľava Rastislav Polakovič, Matúš Šutaj Eštok a Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na stovkách škôl zasahuje polícia. Anonym tam nahlásil bombu. Informáciu o bombovej hrozbe na viacerých školách na Slovensku potvrdili aj rezorty vnútra a školstva. Minister školstva Tomáš Drucker tento čin odsúdil. Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre teroristický útok.

Minister školstva, vnútra a policajný viceprezident k aktuálnej bezpečnostnej situácii na školách

Bombová hrozba na školách: Polícia začala trestné stíhanie, školy by mali skrátiť vyučovanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Bomby nahlásili na takmer 270 školách, informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že na miestach zasahuje polícia a reálnosť bombovej hrozby sa vyhodnocuje. Prípad riešia ako teroristický čin, ktorý prebral nový útvar Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). V každej škole podľa neho overujú, či ide o reálnu hrozbu, sú v komunikácii s príslušníkmi Policajného zboru a nasadili opatrenia.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (8)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

To číslo nemusí byť konečné, keďže niektoré maily mohli skončiť v "spame", ako sa to udialo aj minulosti. Ministerstvo školstva preto od rána vyzýva školy na kontrolu emailov, aby nedošlo k oneskoreniu prečítania a pocitu opakovania bombovej hrozby.

Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre teroristický útok, potvrdil po konzultácii s generálnym prokurátorom Rastislav Polakovič, viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Páchateľovi tak hrozí až 25 rokov odňatia slobody. Polakovič dodal, že maily o bombovej hrozbe boli zaslané o 3:45 h, a okrem základných či stredných škôl zasiahli aj centrá voľného času či niektoré gymnáziá. 

Zľava Rastislav Polakovič, Matúš Šutaj Eštok a Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (8)
Zľava Rastislav Polakovič, Matúš Šutaj Eštok a Tomáš Drucker  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Napriek tomu, že sa zatiaľ bombové hrozby nepotvrdili, na školách prerušia vyučovanie o 11.00 h. Informuje o tom minister školstva Tomáš Drucker s tým, že to odporučili riaditeľom škôl. Verí, že ide o planý poplach, no bezpečnosť detí je podľa jeho slov najdôležitejšia. Čin dôrazne odsúdil a poukázal na to, že ak niekto žartuje, môže si zničiť celý život. Apeluje aj na rodičov študentov, aby im túto skutočnosť pripomínali. Dotknutým školám a triedam v prípade možnosti odporučil zabezpečiť vyučovanie tematickými hodinami mimo školy.

MIMORIADNE Bombový poplach zasiahol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Polakovič spomenul aj prípad nahlásenia bômb v máji tohto roka. Na prípade podľa neho ešte stále pracujú a prebieha množstvo procesných úkonov, ktoré spočívajú v zaistení digitálnych stôp. Podotkol, že páchatelia boli aj stíhaní. Ku každej škole budú podľa jeho slov pristupovať individuálne.

Na nohách je aj Česká republika. Stovky škôl dostali výhražný e-mail, že sú zamínované.

Bombu nahlásili na viacerých školách

Na viacerých základných školách (ZŠ) v bratislavskej Petržalke nahlásili v utorok ráno bomby. Išlo o ZŠ Černyševského, Nobelovo námestie, Tupolevova, Dudova, Holíčska, Gessayova a Pankúchova. Potvrdila to hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. "Riaditelia a riaditeľky ZŠ postupovali podľa daných pokynov. Deti aj zamestnanci ZŠ opustili budovy, polícia vykonala obhliadku priestorov na zaistenie bezpečnosti," skonštatovala Halašková.

MIMORIADNE Bombový poplach zasiahol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V žiadnej z dotknutých základných škôl sa prítomnosť bomby nepotvrdila, rovnako tak neboli zistené ani iné zariadenia či látky. Žiaci sa tak mohli opäť vrátiť do tried. "Podľa aktuálnych informácií už prebieha vyučovanie," doplnila Halašková.

Ako v utorok ráno rodičov informoval riaditeľ Základnej školy Pankúchova, výbušninu na škole nahlásili prostredníctvom e-mailu. "Z tohto dôvodu bude až do odvolania poplachu kompetentnými orgánmi uzavretá," dodáva s tým, že pedagogickí pracovníci na žiakov počkajú v školskom areáli. Podľa aktualizovaných informácií škola bude pokračovať vo vyučovaní, priestory už prehľadali.

Bombu nahlásili aj na základných školách mestom zriadených v Topoľčanoch a samospráva vyzvala rodičov, že ak majú možnosť, nech nechajú svoje dieťa doma. "V prípade, ak takúto možnosť nemáte, starostlivosť o dieťa bude zabezpečená, dieťa odovzdajte zamestnancom školy. Na školách je vyhlásená mimoriadna situácia," informuje mesto. Podľa aktualizovaných informácií sú už školy prekontrolované a rodičia dostanú na Edupage bližšie pokyny k nástupu do školy.

MIMORIADNE Bombový poplach zasiahol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Fb/Mesto Topoľčany)

Bombu podľa tvnoviny.sk nahlásili aj na Základnej škole v Bernolákove, kde zrušili vyučovanie. Na Základnej školy Dudová v Petržalke policajti prehľadávajú všetky priestory, vrátane tried, toaliet, šatní a kabinetov. Okolie školy je opáskované. Portál dodáva, že niektoré školy už polícia prehľadala a vyučovanie sa nezrušilo a pokračuje.

Minister školstva, Žilinka aj prezident tento čin odsúdili

"Dôrazne odsudzujem tento bezprecedentný čin zameraný voči našim deťom, rodičom a pedagógom. Chcem všetkých ubezpečiť, že situáciu zodpovedne monitorujeme a zaisťujeme bezpečnosť v tesnej spolupráci s ministerstvom vnútra a príslušnými policajnými zložkami," informuje minister školstva Drucker. O tom, že na viacerých školách boli dnes nahlásené bombové hrozby, informovalo rezort školstva Ministerstvo vnútra.

Situáciu už v koordinácii s rezortnými organizáciami rieši policajný zbor, informovalo ministerstvo školstva. To pripravilo novú stránku na webe rezortu, ktorá je určená na pomoc školám pri príprave a riešení krízových udalostí. Stránka poskytuje riaditeľom, pedagógom a odborným zamestnancom komplexné návody a odporúčania, ako efektívne zvládať rôzne typy krízových udalostí v školách.

 

🔴 KRÍZOVÉ UDALOSTI NA ŠKOLÁCH ➡️ AKO POSTUPOVAŤ Ministerstvo vnútra SR informovalo rezort školstva, že na viacerých...

Posted by Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR on Monday, September 2, 2024

"Traumatizovanie detí nahlasovaním bombových hrozieb na školách je takým prejavom perfídnosti, ktorý pre jeho závažnosť vyvolá nekompromisnú reakciu OČTK," reaguje generálny prokurátor Maroš Žilinka a dodáva, že deti a ich záujem musia byť na prvom mieste.

MIMORIADNE Bombový poplach zasiahol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

S rozhorčením prijal správu o bombových hrozbách na školách aj prezident Peter Pellegrini. "Zásah do vyučovania tisícov detí, strach ich rodičov a stres stoviek učiteliek a učiteľov je výsledkom odsúdeniahodného konania niekoho, kto si buď neuvedomuje dôsledky svojich činov alebo hlboko pohŕda prácou pedagógov, policajtov i obavami rodičov. Takéto správy sa množia vo viacerých oblastiach, spôsobujú čoraz väčšie obavy, komplikácie i skutočné hospodárske škody a zasluhujú si prísny trest," vyhlásil Pellegrini a verím, že polícia nasadí všetky sily, aby boli páchatelia čím skôr odhalení a zaslúžene potrestaní.

MIMORIADNE Bombový poplach zasiahol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: ŠkolyBombová hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu