Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Scholz prišiel do Varšavy na prvé medzivládne konzultácie od roku 2018: Nemecko a Poľsko potvrdili spoluprácu v oblasti bezpečnosti

Olaf Scholz Zobraziť galériu (4)
Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

VARŠAVA - Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v utorok ráno do Varšavy, kde ho s vojenskými poctami privítal poľský premiér Donald Tusk. Obaja šéfovia kabinetov sa zúčastnia na prvých nemecko-poľských medzivládnych konzultáciách od roku 2018, informujú agentúry DPA a PAP.

Scholza v Poľsku sprevádza delegácia dvanástich spolkových a krajinských ministrov. Podľa hovorcu vlády Steffena Hebestreita bude na spoločnom zasadnutí prijatý nemecko-poľský akčný plán, ktorého cieľom je ďalší rozvoj a prehĺbenie bilaterálnych vzťahov.Po úvodnom rokovaní Scholza s Tuskom sú na programe medzivládne konzultácie a následne spoločná tlačová konferencia predsedov vlád.

Predchádzajúca poľská národno-konzervatívna vláda strany Právo a solidarita (PiS) často kritizovala Nemecko, pričom tvrdila, že chce ovládnuť EÚ a bráni strategickým investíciám v Poľsku, ktoré Berlín považuje za konkurenčné. Požadovala tiež reparácie vo výške 1,3 bilióna eur za škody spôsobené nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.PiS opakovane útočila na vtedajšieho opozičného lídra Tuska a jej šéf strany Jaroslaw Kaczyňski ho nazval "nemeckým agentom".

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (4)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

Vláda Donalda Tuska, ktorá prevzala moc v decembri 2023, zásadne zmenila postoj voči Nemecku, zlepšila bilaterálne vzťahy a obnovila tzv. Weimarský trojuholník, formát trojstrannej spolupráce medzi Poľskom, Nemeckom a Francúzskom.Podľa denníka Süddeutsche Zeitung má k reštartu vzájomných vzťahov prispieť finančný balík v hodnote niekoľko sto miliónov eur. Bude sa z neho vyplácať odškodné žijúcim poľským obetiam nacizmu a financovať účasť Nemecka na obrane východného krídla NATO.

Súčasťou balíka je aj výstavba nemecko-poľského domu v Berlíne. Má zaplniť medzery v povedomí občanov Nemecka o osudoch Poliakov počas nacistickej okupácie a vytvoriť miesto na uctenie pamiatky jej poľských obetí.Zatiaľ posledné poľsko-nemecké medzivládne konzultácie sa konali v roku 2018, keď bol predsedom poľskej vlády Mateusz Morawiecki z PiS a nemeckou kancelárkou Angela Merkelová.

Nemecko a Poľsko potvrdili spoluprácu v oblasti bezpečnosti

Nemecko a Poľsko budú diskutovať o posilnení vojenskej spolupráce s cieľom odvrátiť hrozbu, ktorú pre región predstavuje Rusko. Uvažujú aj o silnejšej prítomnosti NATO na východnom krídle a koordinácii pomoci Ukrajine, uvádza sa v spoločnom akčnom pláne, ktorí v utorok prijali poľský premiér Donald Tusk a nemecký kancelár Olaf Scholz. "Budeme sa usilovať o zabezpečenie transatlantickej politickej jednoty a optimálnej vojenskej prítomnosti severoamerických spojencov v Európe, a to aj na východnom krídle," uvádza sa v pláne, do ktorého nahliadol Reuters.

Scholz prišiel do Varšavy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

Obe krajiny zároveň posilnia spoluprácu na vládnej úrovni s cieľom poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc vrátane opravy a údržby tankov Leopard 2.Poľský premiér povedal, že napriek rozdielnym názorom oboch krajín na to, ako by mali byť financované vojenské projekty, budú krajiny spolupracovať na projektoch ako European Sky Shield Initiative (ESSI). Ide o nemecký program protivzdušnej obrany, do ktorého je zapojených 21 štátov. Obe krajiny budú tiež spolupracovať na zvýšení ochrany vonkajších hraníc EÚ a podpore európskej protivzdušnej obrany.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Tusk povedal, že ho potešilo Scholzovo vyhlásenie, že Nemecko je pripravené prevziať zodpovednosť za ochranu východných hraníc EÚ spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ, píše PAP a pripomína, že Poľsko v máji predstavilo plány na posilnenie hraníc s Bieloruskom a Ruskom. Systém na hraniciach bude súčasťou regionálnej obrannej infraštruktúry budovanej spoločne s Litvou, Lotyšskom a Estónskom.

Na spoločnej tlačovej konferencii Tusk uviedol, že sa Nemecko stane lídrom v oblasti európskej bezpečnosti, čo je podľa AFP znakom zlepšenia vzťahov medzi dvoma krajinami, ktorých vzťahy boli často veľmi napäté.Kancelár Scholz taktiež oznámil, že Nemecko sa bude usilovať o podporu poľských obetí okupácie nacistickým Nemeckom počas druhej svetovej vojny. Poľský premiér v minulosti povedal, že od Nemecka očakáva materiálne a morálne odškodnenie za škody spôsobené počas druhej svetovej vojny.

Viac o téme: POľskoOlaf ScholzMedzivládne konzultácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu