Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

MIMORIADNY ONLINE Putin sa v Astane vyjadril k prímeriu na Ukrajine, výrobe rakiet i Talibanu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Gavriil Grigorov, Kremlin Pool Photo)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že Rusko nevyhlási na Ukrajine prímerie, kým Kyjev nepodnikne kroky, ktoré sú "nezvratné" a prijateľné pre Moskvu. Na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane takisto vyjadril pripravenosť vyrábať nové rakety. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Charkovská spoločnosť Tvii Krok (Your Step) navrhuje a distribuuje mobilné opravárenské dielne do prvej línie, ktoré sa dajú použiť na rýchle opravy v teréne a sú schopné zvládnuť motory, prevodovky a zváracie úlohy pre vozidlá.

21:20 Ruské "kamikadze" drony prevádzkované ukrajinskou vojenskou rozviedkou zaútočili na závod na výrobu pušného prachu v meste Kotovsk v ruskej Tambovskej oblasti, uviedol zdroj pre Kyjev Independent.

21:02 Počet obetí ruského útoku na Dnipro z 3. júla stúpol na sedem, keďže 58-ročná žena zomrela v nemocnici, uviedol guvernér Serhii Lysak večer 4. júla.

20:55 Do ruskej armády bolo tento rok naverbovaných viac než 190.000 dobrovoľníkov a vojakov v dočasnej službe, uviedol vo štvrtok zástupca predsedu Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

20:40 Jeden človek dnes zomrel a ďalších sedem utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na ukrajinský prístav Čornomorskležiaci neďaleko Odesy. Informuje o tom Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

20:20 Ruská diverzná a prieskumná skupina sa pokúsila preniknúť do ďalšej ukrajinskej dediny ležiacej pri hraniciach s Ruskom v Charkovskej oblasti. Dnes to agentúre Unian povedal Jurij Povch, hovorca zoskupenia ukrajinskej armády pôsobiaceho v tejto časti Ukrajiny.

19:50 V moskovskom Kremli získali vysoké štátne vyznamenania komici Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov, ktorí sú známi pod prezývkami Vovan a Lexus. V posledných rokoch oklamali množstvo západných politikov vrátane talianskej premiérky Giorgii Meloniovej alebo britského ministra zahraničia Davida Camerona, s ktorými sa spojili a predstierali, že sú iní politici. Informovala o tom dnes ruská agentúra RIA Novosti.

19:10 Ruské útoky na ukrajinskú Doneckú oblasť zabili ženu a zranili osem ľudí vrátane štyroch detí, informoval 4. júla guvernér Vadym Filaškin.

18:49 Kyjev rokuje o tranzite plynu z Azerbajdžanu do EÚ po tom, čo v decembri 2024 vyprší kontrakt na tranzit ruského plynu, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bloomberg 3. júla.

18:42 Zničenie ruských stíhacích bombardérov a doplnenie zásob munície pomôže Ukrajine zastaviť postup Ruska na bojisku, povedal minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pre médiá LRT.

18:20 Súd v Moskve vo štvrtok udelil americkému občanovi Robertovi Woodlandovi trest 12 a pol roka odňatia slobody za nezákonné obchodovanie s drogami, informujú o tom agentúry AP a Reuters.

17:53 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že berie vážne vyjadrenia amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa o rýchlom ukončení vojny na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP. "Skutočnosť, že pán Trump ako prezidentský kandidát hovorí, že je pripravený a chce zastaviť vojnu na Ukrajine, berieme vcelku vážne," uviedlo Putin na tlačovej konferencii v Astane, kde sa zúčastňuje na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Dodal, že s konkrétnymi Trumpovými návrhmi nie je oboznámený.

17:30 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že Rusko nevyhlási na Ukrajine prímerie, kým Kyjev nepodnikne kroky, ktoré sú "nezvratné" a prijateľné pre Moskvu. Na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane takisto vyjadril pripravenosť vyrábať nové rakety. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

17:17 Ako sa blíži washingtonský summit, NATO bude musieť riešiť svoje nové bojisko: kognitívnu vojnu, píše Ylli Bajraktari, bývalá výkonná riaditeľka americkej Národnej bezpečnostnej komisie pre umelú inteligenciu.

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin tvrdil, že takzvaný návrh mierového plánu vypracovaný počas rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou v roku 2022 v Istanbule by mohol byť základom pre „urovnanie“ ruskej totálnej vojny.

16:05 Všetky balistické rakety Kinžal, ktoré Rusko vypálilo na ciele v Kyjeve, boli zostrelené odkedy USA poskytli systémy protivzdušnej obrany Patriot v máji 2023, uviedol plukovník ukrajinského letectva Serhii Yaremenko v rozhovore pre Ukrinform zverejnenom 4. júla.

15:50 V takmer trojmesačnom prípade došlo k malému pokroku v údajnom tlaku na novinára zo strany SBU v reakcii na vnímaný nepriaznivý príbeh, uviedol šéfredaktor Slidstvo Info pre Kyjev Independent v článku zverejnenom 4. júla.

15:20 Ukrajina je vďačná západným partnerom za ich podporu, no prisľúbená pomoc prichádza príliš pomaly, čo komplikuje situáciu v prvej línii, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bloomberg zverejnenom 4. júla.

14:44 Ruská armáda zničila ukrajinskú stíhačku Mig-29, ktorá bola umiestnená na letisku Dovhyntseve v Dnepropetrovskej oblasti, tvrdilo 4. júla ruské ministerstvo obrany.

14:00 Bezpilotné lietadlá údajne zasiahli okolie Rusmi okupovanej jadrovej elektrárne Záporoží, informovala 3. júla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) s odvolaním sa na správu obsadeného zariadenia.

13:44 Pri ruských útokoch na Ukrajine zahynulo za posledný deň najmenej 10 ľudí a najmenej 99 bolo zranených, informovali regionálne úrady.

13:07 Tucker Carlson tvrdí, že rozhovor so Zelenským „príde čoskoro“.

12:20 Ukrajinské jednotky sa stiahli z časti strategického mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok hovorca ukrajinskej armády Nazar Vološyn. Pád tohto malého mesta ležiaceho na vyvýšenine by podľa AFP mohol urýchliť postup Ruska smerom k veľkým civilným centrám v Doneckej oblasti.Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily prevzali kontrolu nad štvrťou Novyj, ktorá leží západne od umelo vybudovaného Kanála Severný Donec – Donbas prechádzajúceho východnou časťou mesta.

11:54 Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa 3. júla stretli na summite Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) v kazašskej Astane.

10:16 Zelenskyj vyjadruje vďačnosť USA za nový balík vojenskej pomoci.

9:40 Rusko tvrdí, že pri útoku na leteckú základňu v strednej časti Ukrajiny zničilo stíhačku MiG-29. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany, uvádza agentúra AFP.Stíhačka, ako aj ukrajinské vojenské vybavenie a armádne vozidlá boli podľa vyhlásenia rezortu zničené na základni v Dolginceve v Dnepropetrovskej oblasti, ktorú zasiahla balistická strela Iskander. Zábery z útoku zverejnilo ministerstvo na platforme Telegram.

9:01 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok 21 z 22 bezpilotných lietadiel typu Šáhid, ktoré vyslala proti Ukrajine ruská armáda. Drony boli zostrelené v celkovo šiestich oblastiach na severe a v strede Ukrajiny. Uviedlo to vo štvrtok ukrajinské letectvo.

8:37 Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny a jedna ďalšia osoba utrpela zranenia. Oznámil to vo štvrtok miestny gubernátor Ivan Fedorov.

7:45 Erdogan ponúka sprostredkovanie mierových rozhovorov, Kremeľ túto myšlienku vylučuje.

6:22 Rusko obvinilo Ukrajinu z toho, že v stredu vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) tri kamikadze drony, pričom v dôsledku útoku utrpeli zranenia ôsmi pracovníci elektrárne a boli prerušené dodávky elektrickej energie do neďalekého mesta Enerhodar. "Ukrajinské ozbrojené sily napadli transformovňu Raduga, v ktorej v tom čase pracovali zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne," uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom na sociálnej sieti Telegram.

6:04 Predseda Valného zhromaždenia OSN povedal, že výsledky volieb nezmenia jeho podporu Ukrajine.

Počet civilných obetí ruského útoku na Dnipro stúpol na päť

Starosta Dnipra Boris Filatov spresnil, že útok, ku ktorému došlo v stredu za bieleho dňa, poškodil budovy dvoch škôl a troch materských škôl. Padajúce trosky sa pritom zrútili na jednotku intenzívnej starostlivosti detskej nemocnice a požiar vypukol aj v ďalšej nemocnici, dodal Filatov.Na videu, ktoré po útoku na sociálnych sieťach zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, vidieť raketu s ohnivou stopou ponad budovy v tomto štvrtom najväčšom ukrajinskom meste a trosky poletujúce vzduchom po jej dopade.

Vojna, ktorá sa inváziou Moskvy začala vo februári 2022, si doposiaľ podľa OSN vyžiadala viac než 10.000 civilných obetí a 20.000 zranených, píše AP.Od začiatku vojny je Dnipro, v ktorom pred vojnou žil takmer milión ľudí, pravidelne terčom útokov ruských rakiet a bezpilotných lietadiel. Pri ruskom útoku na Dnipro v januári 2023 zahynulo viac ako 40 ľudí, čo AFP označila za jeden z najhorších leteckých útokov ruských síl od začiatku vojny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu