Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Poľská strana PiS zostáva v konzervatívnej frakcii v Európskom parlamente: Neodíde k Babišovi a Orbánovi

Jaroslaw Kaczyňski
Jaroslaw Kaczyňski (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski))

BRUSEL - Poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) zostáva súčasťou pravicovej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente. Vyplýva to z vyhlásenia frakcie po ustanovujúcom zjazde. PiS sa tak nepridá k projektu novej frakcie, ktorej vznik v nedeľu ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán či český expremiér Andrej Babiš.

Vznik novej frakcie Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) oznámili vo Viedni Orbán, Babiš a šéf pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl. Tri zakladajúce formácie - FPÖ, nacionálne konzervatívny Fidesz a české hnutie ANO - dosahujú minimálny počet 23 europoslancov pre vytvorenie frakcie. Potrebujú však zástupcu z aspoň štyroch ďalších krajín, aby frakcia získala registráciu. Tlač špekulovala o možnom zapojení PiS a francúzskeho Národného združenia (RN), ochotu začleniť sa do pripravovanej frakcie už vyjadrila portugalská formácia Dosť (Chega).

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Frakcii ECR budú v tomto volebnom období predsedať Nicola Procaccini zo strany Bratia Talianska (FdI) a Joachim Brudziński z PiS. Jedným zo štyroch podpredsedov ECR sa stal aj český europoslanec Alexander Vondra z Občianskej demokratickej strany (ODS).

ECR je s 84 poslancami treťou najpočetnejšou frakciou v Európskom parlamente. PiS má v ECR spolu 20 poslancov, ODS troch.

Viac o téme: PoľskoAndrej BabišEurópsky parlamentViktor OrbánPiS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu