Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Lídri na summite rozhodli o obsadení najvyšších pozícií v inštitúciách Európskej únie: Podpora nebola jednomyseľná

(Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Lídri členských krajín EÚ vo štvrtok večer v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie (EK). Zhodli sa tiež na tom, že novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa a budúcou šéfkou diplomacie EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Zhoda na menách pre tri popredné funkcie, ktorú ešte pred polnocou na sociálnej sieti X potvrdil súčasný predseda Európskej rady Charles Michel, potvrdila dohodu, ktorú v utorok (25.6.) dosiahli vyjednávači v rámci užšej šesťčlennej skupiny proeurópskej trojkoalície - za ľudovcov v prospech Von der Leyenovej lobovali poľský premiér Donald Tusk a jeho grécky kolega Kyriakos Mitsotakis, za rodinu socialistov Antónia Costu presadzoval nemecký kancelár Olaf Scholz a španielsky premiér Pedro Sánchez, a v mene európskych liberálov Kaju Kallasovú promovali francúzsky prezident Emmanuel Macron a končiaci holandský premiér Mark Rutte.

Zatiaľ čo Costa (62) automaticky nahradí vo funkcii Charlesa Michela od 1. decembra tohto roka, Von der Leyenová (65) aj Kallasová (47) musia získať väčšinovú podporu poslancov Európskeho parlamentu. Europarlament si zvolí nového predsedu na prvej plenárnej schôdzi, 16. až 19. júla, pričom Európska ľudová strana (EPP) ako víťaz eurovolieb navrhne súčasnú šéfku EP Robertu Metsolovú.

Ostré ohradenie talianskej premiérky

Uvedené rozdelenie najvyšších funkcií dbá na rovnováhu medzi európskymi politickými stranami, väčšími a menšími členskými štátmi a geografický princíp ako aj na rodové zastúpenie.

Proti predsummitovej dohode užšej skupiny lídrov sa ostro ohradila talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá je na európskej úrovni členkou Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), po eurovoľbách tretej najväčšej skupiny v europarlamente. Meloniová naznačila, že Taliansko ako tretia najväčšia ekonomika eurobloku by mala mať dôležité zastúpenie v najvyšších funkciách EÚ. Túto dohodu ako "hanebnú" kritizoval aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého strana Fidesz je po odchode z EPP v Európe politicky izolovaná.

Slovensko má určité výhrady voči nomináciám Costu a Kallasovej

Slovenský prezident Peter Pellegrini, ktorý na summite zastupuje premiéra Roberta Fica, vo štvrtok na úvod summitu potvrdil, že Slovensko má určité výhrady voči nomináciám Costu a Kallasovej, pri hlasovaní lídrov o tejto otázke však stačí nadpolovičná väčšina hlasov.

 

V Bruseli sa prvý raz stretávam aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Naše rozhovory boli veľmi...

Posted by Peter Pellegrini on Thursday, June 27, 2024

Úspešní nominanti na najvyššie pozície nemali jednomyseľnú podporu

Tri dôležité pozície v inštitúciách EÚ budú zastávať Ursula von der Leyenová ako staronová predsedníčka Európskej komisie, portugalský expremiér António Costa ako nový predseda Európskej rady a estónska premiérka Kaja Kallasová vo funkcii šéfky diplomacie EÚ. Hlasovanie v rámci summitu EÚ v Bruseli podľa týždenníka Politico ukázalo, že traja uvedení politici nemali všeobecnú podporu, informuje spravodajca TASR.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorú rozhnevala predsummitová dohoda medzi ľudovcami, socialistami a liberálmi na troch uvedených kandidátoch, povedala, že sa zdrží hlasovania pri potvrdení druhého funkčného obdobia Von der Leyenovej a bude hlasovať proti nomináciám Kallasovej a Costu. Politico ako zdroj uvádza vyhlásenie dvoch nemenovaných diplomatov EÚ.

Maďarský premiér Viktor Orbán hlasoval proti zotrvaniu Von der Leyenovej na čele exekutívy EÚ, zdržal sa hlasovania pri Kallasovej, ale podporil Costu za predsedu Európskej rady. Slovenský prezident Peter Pellegrini zastupujúci na summite premiéra Roberta Fica, vo štvrtok zopakoval, že Slovensko má určité výhrady voči nomináciám Costu a Kallasovej. Pri hlasovaní lídrov členských štátov o obsadení najvyšších pozícií v inštitúciách EÚ stačí nadpolovičná väčšina hlasov, nie je potrebná jednomyseľnosť.

Costa sa funkcie predsedu Európskej rady ujme 1. decembra

Portugalský expremiér António Costa v posolstve zverejnenom na sociálnej sieti X potvrdil, že sa funkcie predsedu Európskej rady ujme 1. decembra, po skončení mandátu Charlesa Michela. Jeho mandát platí na dva a pol ročné obdobie, po ktorom môže ale nemusí byť obnovený. "Som pevne odhodlaný presadzovať jednotu medzi všetkými 27 členskými štátmi a sústredím sa na napĺňanie strategickej agendy EÚ, ktorú schválili lídri na summite a ktorá bude EÚ poskytovať usmernenia na nasledujúcich päť rokov," vyhlásil Costa. Dodal, že sa teší na spoluprácu s Von der Leyenovou a Kallasovou.

Costa (62) bol portugalským premiérom od roku 2015. Z premiérskeho postu rezignoval vlani v novembri z dôvodu vyšetrovania korupcie v jeho vládnom kabinete. Expremiér poprel, že by z jeho strany došlo k pochybeniu, a dosiaľ nebol obvinený z protizákonného konania. Kallasová, rovnako na sieti X, vyjadrila, že je pre ňu poctou, že ju vybrali za šéfku diplomacie EÚ, čo označila za "obrovskú zodpovednosť". "Vaša dôvera pre mňa znamená veľa. Vojna v Európe, rastúca nestabilita v našom susedstve a na celom svete, sú hlavnými výzvami pre európsku zahraničnú politiku," odkázala súčasná estónska premiérka, ktorá tiež vyjadrila radosť mať za partnerov Von der Leyenovú a Costu. Zatiaľ čo Costa automaticky nahradí vo funkcii Charlesa Michela, Von der Leyenová aj Kallasová ešte musia zabojovať o väčšinovú podporu poslancov Európskeho parlamentu.

Viac o téme: SummitLídriEurópska úniaNajvyššie pozície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu