Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Bielorusko prepustilo niekoľko politických väzňov, tvrdí to Cichanovská

Svetlana Cichanovská
Svetlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

MINSK - Bielorusko v stredu prepustilo niekoľko politických väzňov, uviedla opozičná líderka v exile Sviatlana Cichanovská. Prezident Alexandr Lukašenko v utorok povedal, že niektorým politickým väzňom s vážnymi chorobami možno ponúkne amnestiu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Lukašenko si tento mesiac pripomenie 30 rokov vo funkcii prezidenta a počas svojej vlády uväznil stovky politických oponentov, aktivistov a novinárov, zatiaľ čo tisíce ďalších utiekli do zahraničia. "Dnes sme boli svedkami prvého prípadu prepustenia niektorých politických väzňov v Bielorusku," napísala Cichanovská na sieti X a dodala, že mnohí naďalej zotrvávajú vo väzení. Počet prepustených väzňov neuviedla.

archívne video

Premiér Heger o stretnutí v Bruseli so Sviatlanou Cichanovskou (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ľudskoprávna organizácia Viasna odhaduje, že v Bielorusku je viac ako 1400 politických väzňov vrátane jej zakladateľa a nositeľa Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého. Agentúra AP v utorok informovala, že bieloruské súdy v neprítomnosti odsúdili 20 politických analytikov na desať a viacročné tresty odňatia slobody po usvedčení zo sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu a z účasti v extrémistickej skupine.

Bieloruské úrady začali prenasledovať oponentov autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka po rozsiahlych protestoch po sporných prezidentských voľbách z augusta 2020. Lukašenko v nich oficiálne zvíťazil a zaistil si tak šieste funkčné obdobie v úrade. Opozícia aj Západ však voľby označili za zmanipulované.

Režim následné protesty tvrdo potlačil. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že počas zásahov bolo zadržaných zhruba 35.000 ľudí a za mrežami sú dodnes stovky politických väzňov. Prezident Lukašenko v utorok novinárom povedal, aby neboli prekvapení, ak o niekoľko dní bieloruské úrady prepustia niektorých "vážne chorých" ľudí zadržaných v súvislosti s protestmi v roku 2020.

Viac o téme: PrepustenieBieloruskoPolitickí väzniSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu