Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Je to začiatok konca? Šokujúca správa! Biden vraj zvažuje odstúpenie z kandidatúry

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden (81) teraz zrejme pripúšťa, že odstúpenie z prezidentskej volebnej kampane je možné.  Pravdepodobne to je dôsledok zdrvujúceho vystúpenia v televíznom predvolebnom dueli s vyzývateľom Donaldom Trumpom. 

Podľa New York Times povedal Biden „kľúčovému spojencovi, že vie, že možno nebude schopný zachrániť svoju kandidatúru“. Ak sa mu v najbližších dňoch nepodarí presvedčiť verejnosť o svojej vhodnosti na funkciu prezidenta, môže sa tiež stiahnuť z boja.

Zostáva málo času na opätovné získanie dôvery

Americký prezident, ktorý, ako zdôraznil spojenec, je stále hlboko v boji o znovuzvolenie, vie, že jeho ďalšie vystúpenia pred prázdninovým víkendom – vrátane rozhovoru pre ABC News naplánovaného na piatok a vystúpenia v Pensylvánii a Wisconsine – sa mu musia vydariť.

Biely dom to popiera

„Vie, že ak bude mať ešte dve podobné udalosti, na konci víkendu budeme v úplne inej pozícii,“ povedal spojenec pre New York Times s odkazom na Bidenovo zassekávanie sa a nesústredenosť vo vystúpení v minulej diskusii. Hovorca Bieleho domu to však označil za „absolútne falošné“. 

Napriek tomu je to prvé znamenie, že Biden teraz možno uvažuje o stiahnutí sa. Len cez víkend diskutoval o aktuálnej situácii s najbližším rodinným kruhom, no potom sa zdalo, že je odhodlaný v pretekoch zostať.

Nepodarené vystúpenie v diskusii s Trumpom minulý týždeň napokon spustilo poplach: Prezident hovoril chrapľavým hlasom, opakovane sa mýlil vo frázach a jednoducho nechal celé vety nedokončené.

Kto by mohol vstúpiť do ringu namiesto Bidena?

Ak Biden skutočne urobí rozhodujúci krok a odstúpi zo súboja, demokrati budú musieť rýchlo vykúzliť náhradného kandidáta z klobúka. Logickým kandidátom by bola zrejme viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá však počas svojho funkčného obdobia nedokázala nazbierať od Američanov príliš veľa bonusových bodov – jej prieskumné čísla sú momentálne skôr skromné.

Niektorí vplyvní predstavitelia strany však už hodili do vienka aj iné mená: napríklad guvernér Kalifornie Gavin Newsom alebo Gretchen Whitmer z Michiganu. Znovu a znovu sa diskutuje aj o Michelle Obamovej, ktorej dávajú politickí experti najväčšie šance na víťazstvo vo voľbách – no donedávna opakovane vylučovala, že by sama chcela kandidovať.

Bohatí darcovia potichu diskutujú o Bidenovi

Bohatí demokratickí darcovia, ktorí veria, že iný kandidát má väčšiu šancu, o prezidentovi Bidenovi stále viac mlčia zo strachu z negatívnych dôsledkov pre stranu. Po katastrofálnej televíznej debate však pozorne sledujú výsledky prieskumu, ako uvádza New York Times.

V  Aspene v Colorade sa zišlo takmer 50 darcov. Drvivá väčšina povedala, že Biden by mal odstúpiť. Intenzívne sa diskutuje o možných alternatívach v rámci sietí darcov, akými sú Democracy Alliance a Way to Win.

Viac o téme: Joe BidenPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu