Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Taiwan vyzval obyvateľov krajiny, aby necestovali do Číny: Toto je dôvod!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI - Taiwanská vláda vo štvrtok vyzvala svojich občanov, aby necestovali do Číny, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Podľa taiwanskej Rady pre záležitosti pevniny sa varovanie týka aj oblasti Hongkongu a Makaa, zároveň však nejde o akýkoľvek zákaz návštevy; skôr o ochranu obyvateľov a pripomenutie rizika vycestovania.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Peking zverejnil minulý týždeň nové usmernenia pre justičné orgány, na základe ktorých môžu príslušné úrady v obzvlášť závažných prípadoch uložiť trest smrti pre "zarytých" zástancov nezávislosti Taiwanu. Tým zvýšil napätie medzi krajinami, ktoré odsúdil taiwanský prezident Laj Čching-te aj Spojené štáty.

Tieto usmernenia podľa taiwanskej vlády predstavujú vážnu hrozbu pre bezpečnosť obyvateľov krajiny počas návštevy Číny. Zároveň dopĺňajú ďalšie opatrenia, ktoré Peking prijíma na posilnenie zákonov národnej bezpečnosti.

Čínske súdy však nemajú justičnú právomoc na Taiwane, preto nie je jasné, ako by vyhlasovali rozsudky mimo svojich hraníc. Laj opakovane ponúkal možnosť rokovaní, čo Peking odmietol. Taiwanský prezident však popiera nároky Číny na toto územie a uviedol, že iba taiwanský ľud môže rozhodnúť o budúcnosti krajiny.

Viac o téme: VýzvaObyvateliaCestovanie ČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu