Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Čínska pobrežná stráž zadržala rybársku loď: Taiwan žiada o jej prepustenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Čínska pobrežná stráž v utorok zadržala taiwanskú rybársku loď a nasmerovala ju do čínskeho prístavu. Taiwan preto žiada Peking, aby plavidlo prepustil. Informuje o tom agentúra AP.

Loď Dajiman 88 zadržali dve čínske plavidlá neďaleko súostrovia Ťin-men, ktoré spravuje Taiwan. Podľa oficiálnej taiwanskej tlačovej agentúry bolo na palube lode šesť členov posádky vrátane kapitána. Krajina vyslala na pomoc dve plavidlá, no čínski námorníci ich zablokovali a povedali, aby do diania nezasahovali. "Pobrežná stráž vyzýva pevninu, aby sa zdržala politickej manipulácie a poškodzovania vzťahov. Zároveň žiada o prepustenie lode Dajiman a jej posádky, a to čo najskôr," uvádza sa vo vyhlásení.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Rybári z Taiwanu aj z Číny sa pravidelne plavia v blízkosti súostrovia Ťin-men. V oblasti sa však postupne zvyšuje napätie, keďže sa tam výrazne zvýšil počet čínskych plavidiel. Peking považuje Taiwan za súčasť svojho územia a tvrdí, že ostrov musí prejsť pod jeho správu. Čínska armáda pravidelne vysiela k ostrovu vojenské lietadlá a lode. V máji usporiadala neďaleko Taiwanu aj rozsiahle cvičenie s desiatkami lietadiel a lodí.

Viac o téme: LoďPobrežná strážČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu