Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Z letu na dovolenku sa stáva NOČNÁ MORA! Obrovské meškania, odlet bez batožiny a nahnevaní cestujúci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia, Getty Images)

BRATISLAVA/ANTALYA - Oneskorené lety, dlhé čakania, netrpezliví cestujúci a dovolenka bez batožiny. Aj to je realita viacerých ľudí, ktorí aktuálne cestujú lietadlom na dovolenku, hlavne do Turecka. Na leteckú spoločnosť Smartwings sa zo strany cestujúcich valí kritika, no aj samotná spoločnosť je zo situácie zúfalá. Ak sa situácia nezmení, upozorňuje, že pravdepodobne zruší lety do Turecka.

archívne video

Vo Vrakuni otvorili terminál integrovanej osobnej prepravy (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

„Vzhľadom na silnú reguláciu vzdušného priestoru zo strany Európskej organizácie pre bezpečnosť letovej prevádzky (Eurocontrol) dochádza v súčasnosti u nadpriemerného množstva letov k meškaniam, ktoré sú mimo našu kontrolu. Najväčšie problémy zaznamenávame vo vzdušnom priestore Turecka (najmä Antalya), kde len v priebehu soboty 29. 6. došlo k meškaniu všetkých 30 našich letov," informovala česká letecká spoločnosť Smartwings na sociálnej sieti v sobotu.

 

❗️✈️ Upozornění pro cestující ❗️✈️ Notice for Passengers

Posted by Smartwings on Saturday, June 29, 2024

Nahnevaní cestujúci, ani v pondelok sa situácia nezlepšila

V komentároch pod príspevkom sa to len hemží negatívnymi skúsenosťami a to nie len u Českých bratov, ale sj Slovákov, ktorí leteckú spoločnosť využívajú. "Samozrejme, aj nám sa to v piatok stalo. V Košiciach na letisku 1 hodinu čakanie a 2 hodiny v lietadle, bez informácií, kedy vlastne vzlietneme. Je to smutné, v lietadle boli deti, ktoré chodili hore dole, ľudia nahnevaní. Človek sa teší na dovolenku a zažije toto," napísala nespokojná Slovenka.

"Nie len Turecko, v Ostrave už 3 hodiny čakáme na let na Mallorcu," napísala ďalšia cestujúca ešte v sobotu večer. Iní sa sťažujú aj na rozbité cestovné kufre, lepkavé sedačky a neadekvátne reakcie na situáciu stewardov. Ďalší zase hovoria o množstve ľudí, ktorí cestujú a počasí. "Áno, je to tu brutálne, jedno lietadlo za druhým hádam každých 5 minút," píšu v komentároch.

Z letu na dovolenku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

V pondelok večer prišlo ďalšie oznámenie zo strany leteckej spoločnosti. Upozornila, že na Letisku Václava Havla v Prahe môže dôjsť k oneskoreniu vykládky batožiny na prílete. "Dôvodom sú časté meškania letov, nárazový nedostatok pracovníkov nakládky, najmä v špičkách, i preťaženosť letovej prevádzky," informovala spoločnosť. Ani toto sa však nestretlo u cestujúcich s pochopením.

Cestujúci bez kufrov

"Takže ľudia si zaplatia službu v plnom rozsahu, vy peniaze príjmete, i keď viete, že nemáte personál," rozčúlil sa jeden v komentároch. "My sme prileteli do Turecka dnes bez kufrov. Komplet celé lietadlo. Hovorili sme letuškám, že batožina nie je v lietade, že ju vidíme v hale. ,Nezmysel. Odlet´, povedali. Takže sme tu bez vecí," napísala ďalšia rozhorčená cestujúca.

Z letu na dovolenku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dnes 1.7. lietadlo na Kefaloniu tiež celé bez kufrov," napísal v pondelok večer nahnevaný cestujúci. "Kufre nemáme. Dnes som sa na reklamačné oddelenie dovolala, majú tam stovky kufrov, ktoré musí vodič doručiť. Tak som zvedavá, či ich ešte niekedy uvidíme," napísala ďalšia. Niektorí sa však spoločnosti zastali, že sa to v sezóne stáva všetkým leteckým spoločnostiam.

Spoločnosť hrozí zrušením letov do Turecka

Ako informujú tvnoviny.sk, česká spoločnosť Smartwings je už z chaosu, ktorý vládne na nebi a hlavne v Turecku, zúfalá, pričom meškania zaznamenali aj na Slovensku. „Cez víkend sme zaznamenali až trojhodinové meškania aj na prílet aj na odlet,“ povedala tvnovinám hovorkyňa Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Veronika Demovičová.„Zvyčajne meškajú jednu, prípadne dve hodiny. Najväčší extrém, ktorý sme mali bolo meškanie do Antalye necelé tri a pol hodiny,“ uviedol zase hovorca Letiska Košice Juraj Tóth. 

Z letu na dovolenku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

„Ak Eurocontrol nepristúpi k urýchlenej náprave v riadení európskeho vzdušného priestoru a nevyrieši s tureckými dispečermi správne riadenie lietadiel v tureckom vzdušnom priestore tak, aby nedochádzalo k zbytočným meškaniam a zdržiavaniu lietadiel pred pristátím alebo dokonca nútenému presmerovaniu lietadiel na náhradné letiská, budeme musieť zrušiť niektoré alebo všetky lety do Antalye v Turecku,“ upozornila hovorkyňa spoločnosti Smartwings Vladimíra Dufková. 

Viac o téme: Letecká spoločnosťCestovanie TureckoSmartwings
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu