Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Putinove jednotky sa radujú: Bojovníci Kremľa ukoristili americký raketový systém! Teraz ho študujú

Raketový systém ATACMS Zobraziť galériu (2)
Raketový systém ATACMS (Zdroj: SITA/John Hamilton/U.S. Army via AP)

MOSKVA - Podľa správ z médií sa ruským ozbrojeným silám dostali do rúk neporušené časti Army Tactical Missile Systems americkej armády (ATACMS). Teraz zrejme skúmajú vysoko vyvinutú technológiu riadenej strely s dlhým doletom.

Ruské sily ukoristili neporušený navádzací systém z americkej rakety dlhého doletu ATACMS a teraz študujú jeho technológiu. Informujú o tom západné médiá a odvolávajú sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru „RIA-Novosti“ . Agentúra zverejnila videozáznamy, na ktorých je vidieť, ako expert vo vojenskej uniforme a kukle kontroluje zariadenie.

Putinove jednotky sa radujú:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ria Novosti/screenshot)

Je možné vidieť sériové číslo ATACMS

Za ruským expertom bolo vidieť niekoľko stojanov s nášľapnými mínami, raketami a inou vojenskou technikou. „Môžeme analyzovať fungovanie raketových systémov vo všetkých fázach dráhy letu. To znamená, že dokážeme pochopiť korekčný prístup a rozsah možných korekcií, pretože raketa letí po zložitej balistickej trajektórii," vysvetlil neidentifikovaný vojak podľa denníka Telegraph. Na obrázkoch môžete vidieť štítok, ktorý identifikuje zariadenie ako súčasť amerického ATACMS so špecifickým sériovým číslom.

Rusko môže optimalizovať obranné systémy

Viktor Litovkin, ruský plukovník vo výslužbe, povedal, že vedci čoskoro identifikujú zraniteľné miesta. "Môžeme prekonfigurovať naše pozemné raketové systémy protivzdušnej obrany navrhnuté tak, aby zostrelili raketu a doladili naše systémy elektronického boja proti tejto rakete," povedal.

Riadené strely ATACMS, ktoré majú dosah takmer 320 kilometrov (200 míľ), sa stali jednou z najsilnejších zbraní Ukrajiny, ničia veliteľské centrá, vojnové lode a letecké základne. USA začali dodávať ATACMS na Ukrajinu až v apríli kvôli obavám, že rozmiestnenie jedného z ich najnebezpečnejších raketových systémov by mohlo eskalovať vojnu. Ruské sily sa sťažovali na rýchlosť a presnosť ATACMS a bolo zriedkavé, že by ich ruské sily dokázali zostreliť.

Tlačová agentúra Reuters, ktorá o incidente tiež informovala, nebola schopná overiť zariadenie zobrazené na videu. Napriek tomu spravodajstvo zdôraznilo, že zachytený navádzací systém má pôvod v sklade americkej armády v Alabame, čo dokazujú štítky viditeľné na navádzacom systéme GPS. 

Washington dodal Ukrajine diaľkový ATACMS len pred niekoľkými mesiacmi, po dvoch rokoch odmietania žiadostí Kyjeva o zbrane takéhoto dosahu. Rakety môžu zasiahnuť ciele vzdialené až 300 km, čo je takmer dvojnásobok dosahu systémov Himars, ktoré Spojené štáty poskytli Ukrajine v roku 2022.


 

Viac o téme: RuskoATACMS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu