Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Veľká PRÁVNA poradňa: Čo s nefér susedom, nezaplateným výživným či majetkom pri rozvode?

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Cenné rady v rodinných či susedských problémoch vám opäť poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case. Ak v niektorých otázkach či sporoch nemáte jasno a potrebujete poradiť, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára.

Sused skladuje desiatky rokov drevo na hranici našich pozemkov. Je opreté o môj plot a pri stene môjho domu je cca 70 cm. Výška skládky je cca 2,5m. Dažďová voda, ktorá sa odráža od dreva, ničí moju fasádu. Pôvodne opieral drevo o múr domu a po upozornení na škodu ho posunul na tých cca 70 cm. Stena je zamoknutá, vnútorná omietka poškodená. Dá sa to právne riesiť? Ďakujem

Dobrý deň, pokiaľ Vám takýmto konaním suseda vznikla škoda, môžete suseda žiadať o náhradu škody. Vznik škody však musí byť v súdnom konaní preukázateľný a vyčíslený. Uvádzam to takto priamo, keďže píšete, že dažďová voda sa odrážala od dreva a to Vám znehodnotilo fasádu. V prvom kroku skúste so susedom spor urovnať mimosúdne a dohodnúť sa s ním na náhrade vzniknutej škody. Následne môžete na súd podať žalobu o náhradu škody.  

Dobrý deň. Pred domom máme odvodňovacie jarky a my sme predposledný dom v ulici. Do týchto jarkov máme všetci zvedené odkvapy, a pred susedným domom nechala suseda tento jarok zakopať a dala do neho iba cca 8cm rúru. Tá je samozrejme upchatá, mne nemá kam voda z odkvapov odtekať a počas dažďov mám pred domom plný jarok vody. Začali mi vlhnúť steny a susedia odmietajú tento jarok spriechodniť, lebo im je vraj vysoký na kosenie. Dala ho údajne zasypať starostka v rodinnom pomere so susedou a jarok je v majetku obce. Dá sa proti tomu nejak brániť, aby mi ďalej nevlhli steny a nevznikali škody na dome? Ďakujem

Dobrý deň, ako uvádzate, jarok je majetkom obce. Na obec Vám odporúčame obrátiť sa písomne so žiadosťou o spriechodnenie jarku. Obec Vám na žiadosť bude písomne reagovať a pokiaľ by uviedla zamietavé stanovisko, bude ho musieť zrejme odôvodniť.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu