Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Pilot záhadne zmizol po MRAZIVEJ správe: Vznáša sa a nie je to lietadlo! Posledný záznam dodnes desí ľudí

(Zdroj: X/UFOB_)

MELBOURNE – Posledné minúty pilota Fredericka Valenticha aj desaťročia po jeho zmiznutí stále fascinujú ľudí. Dvadsaťročný Valentich letel z ostrova King Island pri južnom pobreží Austrálie do Moorabbinu, ktorý sa nachádza juhozápadne od Melbourne. Zrazu do riadiacej veže vyslal podivné hlásenie.

Austrálsky pilot tvrdil, že nad ním letí záhadné lietadlo, ktoré hrá nejakú hru. Krátko po poslednom rozhovore s vežou Valentich zmizol. Po jeho zmiznutí sa objavilo mnoho teórií o tom, čo sa mohlo mladému pilotovi stať. Medzi nimi sú, samozrejme, aj konšpiračné teórie, ktoré tvrdia, že Valenticha uniesli mimozemšťania. Čo sa však v tú noc v roku 1978 skutočne stalo? Valentich dúfal, že sa stane pilotom na plný úväzok, ale odmietli ho v austrálskom letectve aj v komerčnom výcviku. Večer pred oslavou výročia so svojou priateľkou sadol do ľahkého lietadla Cessna 182L a chystal sa odletieť na King Island, informuje portál Medium.

Vznáša sa to a nie je to lietadlo

Počas letu nad oceánom Valentich nahlásil pozemnej kontrole, že ho sleduje iné lietadlo. Tá ale potvrdila, že v jeho blízkosti sa iné lietadlo nenachádza. Tvrdil, že nad ním krúžia štyri jasné pristávacie svetlá. V rozhovore s vežou Valentich povedal: „Zdá sa mi, že hrá nejakú hru, že nado mnou preletelo trikrát za sebou rýchlosťou, ktorú som nedokázal identifikovať. Tá vec obieha nado mnou, má zelené svetlo a je akoby kovová, zvonku sa leskne.“ Nakoniec dodal: „To čudné lietadlo sa opäť vznáša nado mnou. Vznáša sa a nie je to lietadlo.“

Čo sa Valentichovi skutočne stalo?

Existuje viacero teórií o tom, čo sa mohlo pilotovi stať, píše portál Unilad. Jednou z nich je, že Valentich sa v tme dezorientoval a letel dolu hlavou, pričom svetlá boli v skutočnosti jeho vlastné svetlá odrážajúce sa v mori. Toto vysvetlenie však bolo zamietnuté, pretože jeho lietadlo používalo gravitačný palivový systém, takže nemohlo dlho vydržať letieť hore nohami. Preskúmanie dôkazov v roku 2013 naznačilo, že Valentich bol zmätený ilúziou nakloneného horizontu – to znamená, že si myslíte, že lietadlo nie je v rovine, ale v skutočnosti je. V dôsledku toho sa pokúsil o kompenzáciu, hoci to nebolo potrebné a omylom poslal lietadlo do klesajúcej špirály nazývanej cintorínska rotácia. 

V niektorých prípadoch môže cintorínska rotácia dokonca spôsobiť, že si pilot myslí, že sa točí na druhú stranu. Pokiaľ ide o jasné svetlá, ktoré obiehali nad ním, mohli to byť planéty Mars, Venuša a Merkúr a hviezda Antares. Pri pátracej a záchrannej akcii sa pilota nepodarilo nájsť, ale v roku 1983 bol objavený fragment lietadla s výrobným číslom v rozsahu Valentichovho čísla.

Viac o téme: PilotLietadloZmiznutieFrederick Valentich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu