Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Orbán sa v piatok chystá do Moskvy: Tri dni po stretnutí so Zelenským

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Vladimir Putin a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok 5. júla stretne v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dnes o tom s odvolaním sa na svoj zdroj z maďarskej vlády informoval maďarský servis Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda (RFE / RL). V utorok sa Orbán, ktorého krajina od pondelka predsedá Rade Európskej únie, stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Orbán, známy blízkymi vzťahmi s Moskvou, v utorok Kyjev navštívil prvýkrát od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022. Cesta sa navyše uskutočnila deň po tom, ako sa Maďarsko ujalo polročného predsedníctva v Rade EÚ. To síce dáva Budapešti len malú reálnu moc, umožňuje jej ale ovplyvňovať únijnú agendu. Cieľom maďarského predsedníctva je riešiť problémy, ktorým EÚ čelí, a preto prvá cesta viedla na Ukrajinu, napísal Orbán na facebooku.

 

A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, July 2, 2024

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 843 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Do Moskvy podľa RFE / RL spolu s Orbánom pôjde aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó, ktorý bol v Moskve od začiatku vojny podľa prepočtov webu najmenej päťkrát. Orbán patrí k niekoľkým málo západným lídrom, ktorí sa od začiatku invázie stretli s Putinom. V Moskve bol naposledy v septembri 2022 na pohrebe bývalého prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova.

Cesta maďarskej delegácie

O plánovanej ceste maďarskej delegácie do Moskvy ako prvý informoval na sieti X novinár Szabolcs Panyi. Maďarské vládne lietadlo podľa neho let z Budapešti do Moskvy a späť absolvovalo už dnes, na palube bola pravdepodobne časť Orbánovej delegácie.

Viac o téme: StretnutieRuskoMaďarskoVladimir PutinUkrajinaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu