Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Ekvádor prerušil diplomatické styky s Kolumbiou

Ekvádorský prezident Rafael Correa. Zobraziť galériu (3)
Ekvádorský prezident Rafael Correa. (Zdroj: SITA)

QUITO - Ekvádorská vláda v pondelok prerušila diplomatické vzťahy s Kolumbiou potom, ako kolumbijská armáda zasiahla proti ľavicovým povstalcom na území Ekvádora.

Rozhodnutie s okamžitou platnosťou oznámilo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Ekvádorský prezident Rafael Correa predtým varoval, že proti Kolumbii podnikne dôrazné kroky. Pri sobotňajšom cezhraničnom útoku, ktorý vyvolal diplomatickú krízu, kolumbijskí vojaci zabili jedného z veliteľov marxistickej organizácie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) a niekoľko ďalších povstalcov.

Ekvádorský prezident Rafael Correa vyhlásil, že jeho vláda bola blízko dohody s kolumbijskými vzbúrencami o prepustení 12 zajatcov vrátane bývalej prezidentskej kandidátky Ingrid Betancourtovej a troch Američanov. Rokovania však podľa neho zmaril sobotňajší zásah kolumbijskej armády.

"S ľútosťou vás informujem, že rozhovory o oslobodení 12 rukojemníkov vrátane Ingrid Betancourtovej boli vo veľmi pokročilom štádiu," uviedol v pondelok Correa na tlačovej konferencii. "Všetko bolo prekazené rukami vojnových štváčov," dodal na adresu kolumbijskej vlády. Politické vedenie Kolumbie naopak obvinilo Ekvádor z obchodovania s rukojemníkmi s politickými cieľmi a podotklo, že jej sused dovolil FARC pôsobiť na svojom území.

Kolumbijská polícia predtým uviedla, že dokumenty z počítača zabitého Reyesa hovoria o prepojení ekvádorského prezidenta Correu a FARC, ktorá je najväčšou kolumbijskou vzbúreneckou skupinou. Bogota pritom odmieta tvrdenie Ekvádoru, že kontakty na povstalcov boli zamerané na zlepšenie životných podmienok rukojemníkov. "Dokumenty odhaľujú skôr znaky obchodu s rukojemníkmi v rámci politických účelov," uvádza sa vo vyhlásení.

"Vláda Ekvádora rozhodla o prerušení diplomatických vzťahov s vládou Kolumbie od dneška," uviedlo v pondelňajšom vyhlásení ekvádorské ministerstvo zahraničia. Podľa vyhlásenia Ekvádor stiahol všetkých diplomatov zo svojho veľvyslanectva a zodpovednosť za ochranu ekvádorských záujmov v Kolumbii preniesol na generálny konzulát v Bogote. Correa odvolal ekvádorského veľvyslanca z Bogoty už v nedeľu a neskôr tiež nariadil vyhostenie najvyššieho diplomata Kolumbie z Quita.

Rozhodnutie o prerušení stykov bolo prijaté "vzhľadom na zjavné porušenie štátnej suverenity a územnej integrity Ekvádora a vážne obvinenia... ktoré naznačujú existenciu dohôd medzi FARC a ekvádorskou vládou". Kolumbijský policajný veliteľ Oscar Naranjo predtým uviedol, že dokumenty z počítača, ktorý zadržali na mieste usmrtenia povstaleckého vodcu Raúla Reyesa, svedčia o prehlbovaní vzťahov medzi Correom a FARC.

"Stojíme pred extrémne vážnou situáciou," vyhlásil Correa na tlačovej konferencii. Kolumbijská vláda podľa neho "nechce mier" a Ekvádor proti nej "v nasledujúcich hodinách podnikne dôraznejšie kroky". V pondelok ráno vrtuľníky dopravili ekvádorských vojakov do severovýchodného mesta Lago Agrio, ktoré leží v džungli pri kolumbijskej hranici. Reyes sa počas sobotňajšej operácie nachádzal v povstaleckom tábore vzdialenom 1,8 kilometra od ekvádorsko-kolumbijskej hranice. Pri operácii prišlo o život 17 povstalcov a jeden kolumbijský vojak.

Venezuela vypovedala kolumbijského veľvyslanca
Venezuela v pondelok vypovedala kolumbijského veľvyslanca a pracovníkov veľvyslanectva v Caracase v rámci diplomatickej krízy, ktorú vyvolal sobotňajší zásah kolumbijskej armády proti ľavicovým povstalcom na území Ekvádora. Ako uviedlo vo vyhlásení venezuelské ministerstvo zahraničných vecí, Caracas "nariadil okamžité vypovedanie" veľvyslanca a všetkých členov personálu kolumbijského veľvyslanectva "na obranu zvrchovanosti krajiny a dôstojnosti venezuelského ľudu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu