Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Hurikán John nečakane zosilnel: Aktuálne smeruje k Mexiku

Satelitná snímka Národného úradu pre oceány a atmosféru z 18:10 SELČ zobrazuje hurikán John v blízkosti južného Mexika v pondelok 23. septembra 2024.
Satelitná snímka Národného úradu pre oceány a atmosféru z 18:10 SELČ zobrazuje hurikán John v blízkosti južného Mexika v pondelok 23. septembra 2024. (Zdroj: SITA/NOAA prostredníctvom agentúry AP)

MEXIKO - Hurikán John v pondelok nečakane rýchlo zosilnel na tretiu kategóriu a blíži sa k južnému pobrežiu Mexika, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

John sa už nachádza veľmi blízko pevniny a jeho maximálna rýchlosť vetra dosahuje približne 195 kilometrov za hodinu, uviedlo NHC. Priniesť so sebou môže nebezpečnú búrkovú vlnu a prívalové povodne.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Kým dosiahne pevninu, môže podľa NHC ešte zosilnieť. Po dopade na pevninu by však hurikán mal rýchlo slabnúť z dôvodu hornatého terénu južného Mexika. Rýchle zosilnenie Johna zaskočilo úrady, ktoré sa usilujú aktualizovať pokyny pre obyvateľov a prispôsobiť sa silnejúcej búrke.

"Hľadajte vyššie položené miesta, chráňte sa a nezabúdajte, že najdôležitejší je život, materiálne veci sa dajú nahradiť," napísal na sociálnej sieti X mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Úrady vo viacerých mexických štátoch rozhodli, že školy ostanú počas utorka v pobrežných oblastiach zavreté.

Viac o téme: MexikoHurikán John
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu