Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Prievan po VOĽBÁCH v ČR: Vedenie Pirátov rezignovalo! Babiš má väčšiu podporu ako premiér Fiala

Predsedovia českých politických strán zľava doprava: Petr Fiala (ODS, premiér ČR), Andrej Babiš (ANO, opozícia), Ivan Bartoš (Piráti, podpredseda vlády ČR a minister pre miestny rozvoj) Zobraziť galériu (2)
Predsedovia českých politických strán zľava doprava: Petr Fiala (ODS, premiér ČR), Andrej Babiš (ANO, opozícia), Ivan Bartoš (Piráti, podpredseda vlády ČR a minister pre miestny rozvoj) (Zdroj: X/Andrej Babiš, Instagram/petr.fiala1964/pirativanbartos)

PRAHA - Tohtoročné krajské voľby, ktoré sa konali krátko po ničivých povodniach, jasne ovládlo opozičné hnutie ANO. Rovnako ako pred štyrmi rokmi vyhralo v desiatich z 13 krajov. V Moravskosliezskom a Karlovarskom kraji získalo dokonca nadpolovičnú väčšinu hlasov. Naopak fiaskom skončilo hlasovanie pre vládnych Pirátov, ktorého vedenie sa rozhodlo rezignovať.

V Juhočeskom, Juhomoravskom a Libereckom kraji zvíťazili vládne strany na čele s doterajšími hajtmanmi. Na juhu Moravy vznikla už v sobotu večer 21. septembra dohoda o budúcej krajskej koalícii. 

ANO deklasovalo konkurenciu

 Najlepšiu pozíciu má ANO aj po prvom kole senátnych volieb. V ňom bolo zvolených hneď päť senátorov. Je to najviac v histórii tejto parlamentnej komory. O zvyšných 22 kresiel sa rozhodne o týždeň. ANO v prvom kole získalo dvoch senátorov a do druhého posiela 19 kandidátov, najviac zo všetkých politických subjektov. "Víťazstvo ANO v krajských voľbách považuje šéf hnutia Andrej Babiš za výsledok intenzívnej práce v parlamentnej opozícii. Najdôležitejšie voľby budú za rok," povedal. 

Volebná účasť v krajských voľbách bola takmer 33 percent, menej ľudí prišlo len pred 20 rokmi. Dôvodom boli následky po katastrofických povodniach na mnohých miestach v ČR. 

Vládna ODS

V Juhočeskom kraji získala najviac hlasov ODS vedená hajtmanom Martinou Kubou, ktorá už oznámila, že radu zostaví sama. V Juhomoravskom kraji uspela koalícia Spolu na čele s Jánom Grolichom (KDU-ČSL), ktorá ešte v sobotu večer 21. septembra uzavrela memorandum so Starostami pre južnú Moravu. Krajské voľby v tomto kraji vyhralo Spolu pred ANO a Stačilo!

Výsledok volieb podľa premiéra a predsedu ODS Petra Fialu odráža realitu. "Pre ODS to nie je žiadna sláva, ale ani fatálny neúspech. Neočakávam dopady na vládnu spoluprácu. Kľúčový bude úspech v snemovných voľbách v budúcom roku," vyjadril sa po uverejnení výsledkov krajských volieb. 

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

V Libereckom kraji už po štvrtýkrát vyhrali Starostovia pre Liberecký kraj Martina Pútu, pripravení sú rokovať o spolupráci s druhým ANO aj tretím Spolu pre Liberecký kraj.

Rozdielne názory v STAN 

Ostatné kraje ovládlo s výrazným náskokom ANO. Počet víťazstiev ale nemusí znamenať rovnaký počet hajtmanov. Od predchádzajúcich volieb riadilo ANO tri kraje, aj keď vyhralo rovnako ako teraz v desiatich.

"Hnutie STAN v stredných Čechách nechce pustiť do vedenia kraja víťazné ANO a ponúklo spoluprácu koalícii Spolu, ktorá skončila tretia," povedala jednotka STAN a doterajšia stredočeská hajtmanka Petra Pecková. Pokiaľ by líder Spolu Jan Skopeček uprednostnil pozíciu hajtmana v prípadnej koalície s ANO, je to podľa Peckovej na jeho vlastnú zodpovednosť.

Totálny prepad Pirátov

Debaklom skončili voľby pre Pirátov. "Republikové predsedníctvo dalo krátko po zverejnení výsledkov k dispozícii svoje funkcie. O ďalšom postupe rozhodne široké vedenie strany," povedal predseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš.

Volebné výsledky označil za zlé. Po voľbách 2020 mali Piráti zastupiteľa vo všetkých 13 krajoch, teraz im zostali len kreslá v Plzenskom. 

Viac o téme: VoľbySamosprávaKrajskéAndrej BabišČRODSANOPirátiIvan BartošPolitikaPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu