Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Tisíce pacientov mohli používať chybné ventilátory! Svetová spoločnosť čelí medzinárodnej žalobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pred troma rokmi stiahla spoločnosť Philips z trhu milióny ventilátorov používaných na liečbu spánkového apnoe. Spoločnosť totiž čelila podozreniu, že by niektoré série mohli byť závadné a preventívne ich stiahla. V dôsledku toho značka klesla na trhu a tým sa to neskončilo. Aj niekoľko rokov potom musí firma čeliť celosvetovým hromadným súdnym sporom, v ktorých dotknuté osoby žiadajú kompenzáciu.

Po zistení potenciálneho zdravotného rizika súvisiaceho so súčiastkou v určitých zariadeniach CPAP, BiPAP a mechanických ventilátoroch ich v apríli 2021 stiahla spoločnosť Philips preventívne z trhu. Používatelia sa údajne sťažovali na čierne častice a prach, ktoré sa objavili vnútri ich masiek. Existovalo tak podozrenie, že pena používaná na tlmenie hluku zo zariadení, sa môže degradovať a stať sa toxickou. Týkalo sa to sérií vyrobených pred 26. aprílom 2021.

Tisíce pacientov mohli používať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako informoval vedúci oddelenia kvality a regulácie Philipsu Rodney Mell v oficiálnom bezpečnostnom ozname pre zákazníkov, existovali podozrenie, že počas prevádzky sa pena môže rozložiť na častice, ktoré môže používateľ požiť alebo vdýchnuť a taktiež pena môže uvoľňovať plynné chemikálie. "Tieto problémy môžu spôsobiť vážne zranenie, ktoré môže byť život ohrozujúce, spôsobiť trvalé poškodenie alebo vyžadovať lekársky zákrok na zabránenie trvalému poškodeniu," informoval Mell s tým, že spoločnosť dostala hlásenia o bolestiach hlavy, podráždení horných dýchacích ciest, kašli, bolesti na hrudi a infekcii dutín.

V dôsledku toho sa po stiahnutí z trhu vykonali testy a hodnotenia. "Preskúmaním tohto posúdenia sa zistilo, že sa nepredpokladá, že vystavenie úrovni VOC, ktorá bola doteraz zistená v prípade zariadení DreamStation prvej generácie, bude mať pre pacientov dlhodobé zdravotné následky. Toto nové posúdenie sa obmedzuje na hodnotenie prchavých organických látok v prípade zariadení DreamStation prvej generácie a nehodnotí riziká potenciálnych penových častíc ani sa nevzťahuje na iné zariadenia, ktorých sa stiahnutie týka. Je dôležité poznamenať, že testované zariadenia DreamStation neboli vystavené čisteniu ozónom," napísala spoločnosť Philips na svojom webe necelý rok po stiahnutí z trhu s tým, že ďalšie testovanie a analýza prebiehajú. Explicitne ale pochybenia nepriznala.

Tisíce pacientov mohli používať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Celosvetová súdna dohra

Okrem straty trhovej hodnoty to značke spôsobilo aj masívne žaloby, ktorým musí doteraz čeliť. Tri roky stará kauza má totiž súdnu dohru. Ako informovala BBC, v Spojených štátoch už Philips súhlasila s mimosúdnym vyrovnaním s poškodenými a do fondu na tento účel sa zaviazala vložiť 1,1 miliardy dolárov. Udialo sa tak ešte v apríli tohto roka, pričom spoločnosť očakávala, že vysporiadanie urobí hrubú čiaru za kontroverznou a pre spoločnosť hlboko poškodzujúcou epizódou, ktorá poškodila jej financie a povesť. V januári tohto roka pritom americký Úrad pre potraviny a liečivá uviedol, že dostal 116-tisíc hlásení o problémoch, pričom so zariadeniami bolo spojených 561 úmrtí. 

Tisíce pacientov mohli používať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nočná mora firmy sa tým však neskončila. K podobnému kroku sa totiž odhodlali aj európske štáty, informujú Novinky.cz. Tento rok v júli podala v Taliansku skupina právnikov na firmu hromadnú žalobu. Pripojiť sa k nej plánuje aj Česko, kde firma Philips proaktívne vymenila alebo opravila asi 16-tisíc ventilátorov, hlavne zo série DreamStation, ktoré mali ľudia doma.

"Predpokladáme, že poškodených užívateľov chybných sérií výrobkov spoločnosti Philips Respironics môžu byť v Českej republike rádovo až tisíce,“ povedal Novinkám vedúci advokát KLB Legal Boris Achmedov, ktorému sa už niekoľko pacientov ozvalo. „Poškodenia by sa mali ozvať čo najskôr. Konanie už totiž začalo v Taliansku a pokiaľ budú s účasťou na podanej žalobe otáľať, je možné, že sa konanie odohrá bez nich, čo by ich nepochybne pripravilo o výhody účasti na hromadnej žalobe,“ uviedol Achmedov, ktorého kancelária bude českých pacientov zastupovať.

Viac o téme: PhilipsSpánkové apnoeStiahnutie z trhuVentilátori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu