Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Hrádza na Dunaji nevydržala! Mesto u našich susedov začala zaplavovať voda

Hrádza na Dunaji nevydržala Zobraziť galériu (2)
Hrádza na Dunaji nevydržala (Zdroj: reprofoto: FB/Vác online)

VACOV - Skutočný strach prežívajú obyvatelia mesta Vacov v Maďarsku, kde hladina Dunaja vystúpila a začala sa vylievať a presakovať cez hrádzu. Ľudia sú v strachu. Dúfajú, že hrádza vydrží, kým začne klesať.

Situácia v meste Vacov je skutočne vážna. Dunaj postupne zvyšoval svoju hranicu a hrozilo, že sa dostane až na 750cm, čo je pol metra pod rekordom z roku 2013 . Dokonca na Diadalom námestí a na štadióne už hrádza nevydržala a začala cez ňu presakovať voda. Na niektorých miestach dokonca voda zaplavila ulice. Okamžite na miesto prišli záchranné tímy a vojaci, ktorí začali vodu odčerpávať. Informoval o tom portál idokep.hu.

Tamojší obyvatelia zažívajú obrovský strach a dúfajú, že hrádza vydrží, kým začne hladina Dunaja konečne klesať. Začať klesať má už od dnešného rána. Polícia vyzýva všetkých, aby rešpektovali ich pokyny a nesťažovali ich prácu. „Prosíme všetkých, aby neprekážali pracovníkom protipovodňovej ochrany pozeraním a fotením. Prekážajú tým nielen v práci, ale môžu ohroziť aj vlastnú fyzickú integritu," vyzvalo Národné policajné riaditeľstvo. K násypom je zakázané sa približovať, a to či už na vozidle alebo pešo. Ich stav sa totiž mení zo dňa na deň.

 

VÍZ ALATT A 2-ES ÚT SZŐDLIGETNÉL Sződligetnél is kiöntött a Duna. Katonák és vízügyi szakemberek pakolták a homokzsákokat a helyszínen. Fotók forrása: időkép (Nagy Márk, Nagy-Kurunczi Rita)

Posted by Vác Online on Thursday, September 19, 2024

V obci Chľeba už začala hladina Dunaja klesať

Hladina Dunaja v okolí obce Chľaba v okrese Nové Zámky začína pomaly klesať. Rieka kulminovala v piatok (20. 9.) podvečer. Cesta III. triedy je však naďalej pod vodou a ostáva uzatvorená až do odvolania. O jej opätovnom sprejazdnení rozhodne krízový štáb. "Počítame, že to bude v najbližších dňoch," potvrdil Jakub Takáč z Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Jedinú prístupovú cestu do obce zo slovenskej strany územia uzavreli v stredu (18. 9.) predpoludním. Keďže pod vodou je aj cesta z maďarskej strany, zatvorený je aj cezhraničný most ponad Ipeľ, ktorého hladinu vzdul stúpajúci Dunaj.

Mimoriadnu situáciu obec zvláda, v pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, so zásobovaním pomáha armáda. "Na podobné situácie sú v obci pripravení. Dostatočne sa zásobila aj miestna predajňa potravín. Vysoká voda z Dunaja preverila protipovodňovú bariéru pod železničným nadjazdom na našej župnej ceste, domáci dobrovoľníci dokonca v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze. Počas mimoriadnej situácie sú v nasadení prakticky nepretržite, mnohí z nich nešli ani do práce," zhodnotil situáciu priamo na mieste predseda NSK Branislav Becík.

Viac o téme: HrádzaMaďarskoDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu