Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Z ďalšej eskalácie na Blízkom východe nezíska žiadna krajina, upozornila skupina G7

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v pondelok upozornili, že vzájomné útoky a odvety jednotlivých strán na Blízkom východe môžu vtiahnuť región do rozsiahlejšieho konfliktu, z ktorého by neprofitovala žiadna krajina. Píšu agentúry AFP a Reuters.

"Akciami a následnými reakciami hrozí, že sa táto nebezpečná špirála násilia ešte znásobí a vtiahne celý Blízky východ do širšieho regionálneho konfliktu s nepredstaviteľnými dôsledkami," uviedla skupina G7 vo vyhlásení po stretnutí na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Skupina siedmich krajín, do ktorej patrí Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko, vyzvala na zmiernenie napätia.

archívne video

Blanár na Rade EÚ o rokovaniach s arabskými diplomatmi o situácii na Blízkom východe (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vyhlásenia prichádzajú po stupňujúcom sa konflikte medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh v uplynulých dňoch. Izrael v pondelok ráno spustil sériu leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Libanone. Podľa posledných informácií tamojšieho ministerstva zdravotníctva prišlo pri útoku o život najmenej 492 ľudí vrátane 35 detí a 1645 osôb utrpelo zranenia.

Viac o téme: Konflikt G7Blízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu