Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

NOVÁ banka na Slovensku: Nenájdete v nej však peniaze, ale pomoc pre tých najzraniteľnejších.

Jednorodička Magda v Odevnej banke pracuje. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Jednorodička Magda v Odevnej banke pracuje. (Zdroj: Odevná banka)

BRATISLAVA - Miestnosť preplnená oblečením – taký je prvý pohľad na Odevnú banku Slovenska, ktorá vznikla len pred pár dňami. Za ten krátky čas však stihla svoju činnosť rozbehnúť naplno a dnes už posiela balíky pre jednorodičov po celom Slovensku.

Nadácia pre deti Slovenska sa už viac než päť rokov zamýšľala nad tým, ako tejto skupine pomôcť. ,,Z prieskumov, ktoré si na dlhodobej báze robíme, sme zistili, že práve oblečenie je to, čo jednorodičom v nekompletných rodinách chýba. Ide o položku, ktorú si nemôžu popri platení účtov dovoliť. Preto sme sa rozhodli inšpirovať susedným Českom, kde Odevná banka už nejaký čas funguje a podobný projekt sme zrealizovali aj u nás,“ hovorí Ondrej Gallo, projekt Odevná banka.

V strede Ondrej Gallo, riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska, vľavo Ján Ťurek, konateľ spoločnosti SPS.
Zobraziť galériu (4)
V strede Ondrej Gallo, riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska, vľavo Ján Ťurek, konateľ spoločnosti SPS.  (Zdroj: Odevná banka)

Na Slovensku existuje viac než 180-tisíc neúplných rodín, pričom 86 % z nich tvoria osamelé matky. Podľa štatistík je dnes viac než štvrtina jednorodičovských domácností výrazne ohrozená. Ich disponibilný príjem na jedného člena je menší ako 400 eur. Preto je pre nich náročné kúpiť novú zimnú bundu či topánky pre dieťa.

V rámci poskytovanej materiálnej pomoci v Odevnej banke prerozdeľujú detské, dámske aj pánske oblečenie, ktoré následne distribuujú do rodín. Jednorodič v núdzi prostredníctvom kontaktného formuláru na webstránke www.odevnabanka.sk požiada o balík oblečenia s konkrétnou veľkosťou, ktorý mu potom z Odevnej banky pošlú kuriérom.

Odevná banka v Bratislave.
Zobraziť galériu (4)
Odevná banka v Bratislave.  (Zdroj: Odevná banka)

„Aktuálne má Odevná banka viac ako 270 žiadateľov, pričom za tých pár dní jej pôsobenia sme distribuovali viac ako 170 balíkov,“ tvrdí Ondrej Gallo. Projekt začal svoju činnosť už niekoľko mesiacov vopred a 9. septembra spustil ostrú prevádzku v Bratislave, odkiaľ je oblečenie rozosielané po celom Slovensku.

Odevná banka zároveň poskytla pomoc jednorodičom, prostredníctvom zamestnania. „Práve kvôli týmto výzvam, ktorým čelia jednorodičia, sme sa rozhodli spustiť crowdfundingovú kampaň. Táto kampaň je určená na podporu fungovania Odevnej banky, ktorá nielen poskytuje materiálnu pomoc, ale aj zamestnáva jednorodičov. Cieľom je zabezpečiť pracovné miesto pre jednorodičku na najbližších 12 mesiacov, aby sme mohli efektívne doručovať oblečenie tým, ktorí to potrebujú. Kampaň prebieha na platforme Startlab a budeme vďační za akúkoľvek podporu, ktorá nám pomôže zlepšiť životné podmienky osamelých rodičov po celom Slovensku, povedala Zuzana Horváthová, PR manažérka Nadácie pre deti Slovenska. Ambíciou projektu je rozširovať svoju činnosť aj v iných častiach Slovenska.

„Sme veľmi radi, že v tomto projekte máme podporu našich partnerov. Okrem zberu oblečenia sme museli nájsť aj spôsob, ako oblečenie rodinám distribuovať priamo domov. Práve v tomto kroku nám pomáha spoločnosť Slovak Parcel Service (SPS), ktorá bezplatne doručuje balíky s oblečením na domácu adresu každého žiadateľa,“ hovorí Ondrej Gallo, projekt Odevná banka. Jednorodič tak nemusí merať cestu pre oblečenie, čo spôsobuje náklad navyše. „Sme hrdí na to, že môžeme byť súčasťou Odevnej banky a zlepšovať tak každodenný život jednorodičov z celého Slovenska. Naši kuriéri denne najazdia tisícky kilometrov, čím im pomáhajú zabezpečiť rýchly a dôstojný prístup k potrebnému oblečeniu,“ povedal konateľ spoločnosti SPS Ján Ťurek. Projekt vznikol aj vďaka spoločnosti JTI, ktorá tak chce intenzívnejšie reflektovať na náročné podmienky, ktorým čelia jednorodičovské rodiny. „Teší nás, že môžeme stáť pri projekte Odevnej banky, ktorý poskytuje podporu jednorodičom v núdzi. Tento projekt je konkrétnym krokom k zlepšeniu ich životných podmienok," dodala Lýdia Valentová zo spoločnosti JTI. 

Lýdia Valentová zo spoločnosti JTI.
Zobraziť galériu (4)
Lýdia Valentová zo spoločnosti JTI.  (Zdroj: Odevná banka)

Prispejte do Odevnej banky aj vy, či už finančným príspevkom, alebo oblečením.

Advertoriál pripravený v spolupráci s Odevnou bankou.

Viac o téme: PomocOblečenieNatívOdevná bankaJednorodič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu