Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

AKTUÁLNE Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu: Vyzval na rýchle prímerie

Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu Zobraziť galériu (3)
Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

KYJEV - Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v utorok do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, počas ktorej bude rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na jeho hovorcu Bertalana Havasiho.

Hlavnou témou rokovaní bude ukončenie vojnového konfliktu s Ruskom. Obaja politici budú diskutovať aj o aktuálnych otázkach maďarsko-ukrajinských vzťahov.Návšteva Orbána v Kyjeve sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022.

Na rozdiel od väčšiny európskych krajín Maďarsko opakovane spochybnilo potrebu vojensky podporovať Ukrajinu a vo vojne s Ruskom vyzvalo na prímerie. Budapešť naďalej udržiava s Moskvou úzke vzťahy a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó od začiatku vojny na Ukrajine absolvoval najmenej päť ciest do Ruska.

Orbán v Kyjeve vyzval na "rýchle prímerie": Chce vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier. Informuje o tom agentúra Reuters.

Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu
Zobraziť galériu (3)
Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu  (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

Ukrajinský prezident ocenil, že sa návšteva koná hneď po začiatku maďarského predsedníctva v EÚ. Považuje to za jasný dôkaz "spoločných európskych priorít a toho, aké dôležité je nastolenie spravodlivého mieru na Ukrajine". "Požiadal som prezidenta, aby zvážil, či... by rýchle prímerie mohlo urýchliť mierové rokovania," povedal Orbán s tým, že prímerie, ktoré si predstavuje, by bolo časovo obmedzené.

Viac o téme: Návšteva UkrajinaViktor OrbánVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu