Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Portugalská krajne pravicová strana Chega sa pripojí k aliancii Patrioti pre Európu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

LISABON - Portugalská krajne pravicová strana Chega je odhodlaná stať sa členom novej aliancie Patrioti pre Európu, ktorú v nedeľu predstavili lídri Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), maďarského Fideszu a českého hnutia ANO.

Predseda strany André Ventura vyhlásil, že má záujem, aby sa dvaja nedávno zvolení europoslanci jeho strany pripojili ku skupine. Ventura dodal, že predsedníctvo Chegy bude o tejto záležitosti hlasovať v utorok. Vyjadril zároveň presvedčenie, že k aliancii sa čoskoro pridajú aj ďalšie pravicové strany z krajín EÚ.Aliancia má byť základom pre vznik novej politickej frakcie v Európskom parlamente (EP). Na vytvorenie politickej skupiny v EP je však potrebných 23 europoslancov zo siedmich rôznych krajín.

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že k aliancii sa pripoja v nasledujúcich dňoch ďalšie strany a potrebný počet splnia. Zoskupenie sa zmení na "veľkú parlamentnú skupinu rýchlejšie, ako by ste si mysleli", vyhlásil Orbán. Dodal, že "mnohí ľudia budú o štyri až päť dní prekvapení".

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Aliancia Patrioti pre Európu otvára pre stranu nové možnosti

Nemecká krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa môže vďaka novej aliancii Patrioti pre Európu predstavenej Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), maďarským Fideszom a českým hnutím ANO dostať z politickej izolácie. V pondelok o tom napísali portály Euractiv.de a Euractiv.cz.O vytvorení aliancie informovali ešte v nedeľu lídri ANO, Fideszu a FPÖ. Tá má byť základom pre novú politickú frakciu v Európskom parlamente (EP). Uvedené strany a hnutia vyhrali vo svojich domovských krajinách júnové eurovoľby. Na vytvorenie novej frakcie však potrebujú 23 europoslancov zo siedmich rôznych krajín. ANO získalo sedem mandátov, samotný Fidesz má 10 a FPÖ šesť. Podľa médií sa k aliancii pridá aj portugalská Chega (Dosť) a ďalšie strany.

Spolupredsedníčka AfD Alice Weidelová v pondelok uviedla, že oznámenie vytvorenia aliancie znamená pre AfD nové možnosti spolupráce s inými stranami. Poukázala, že euroskeptické politické skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a Identita a demokracia (ID) sú "v pohybe" a prechádzajú zmenami.AfD je už niekoľko týždňov v politickej izolácii, keďže ju vylúčili z ID. Hoci pripojenie nemeckej strany k aliancii „patriotov“ je nepravdepodobné, presuny na krajne pravicovej časti politického spektra by mohli nemeckej strane otvoriť dvere k novým spojenectvám, píše Euractiv.cz.

V ID sa objavili správy, že jej doteraz najväčšia delegácia, francúzske Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, môže frakciu opustiť. Ak by sa podarilo vytvoriť spomínanú frakciu Patrioti pre Európu, ID by opustila aj rakúska FPÖ. Frakcii tak v EP hrozí úplné rozpustenie z dôvodu nedostatočného zastúpenia národných delegácií.Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Viac o téme: Európsky parlamentChegaPatrioti pre Európu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu