Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Hizballáh tvrdí, že na Izrael vypálil viac ako 200 rakiet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že vo štvrtok vypálilo viac ako 200 rakiet na izraelské vojenské pozície. Útok bol odpoveďou na stredajší izraelský zásah, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ tejto Iránom podporovanej teroristickej skupiny.

Izraelská armáda krátko predtým informovala, že za 90 minút bolo vyhlásených až 17 poplachov v rôznych častiach severného regiónu, od Naharije na západe po Golanské výšiny na východe krajiny.Hizballáh sa k útokom prihlásil a potvrdil, že jeho bojovníci vypálili dovedna vyše 200 rakiet rôznych typov na päť izraelských základní za hranicou vrátane Golanských výšin anektovaných Izraelom.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Izraelské armáda krátko na to informovala, že vykonala odvetné útoky na juh Libanonu, kde útočila na zariadenia na odpaľovanie rakiet. Zároveň informovala, že väčšinu z rakiet vypálených Hizballáhom zachytila, na viacerých miestach na severe Izraela však v dôsledku ich dopadu vypukli požiare.

Izrael a Hizballáh, ktorý je spojencom Hamasu, si takmer denne opätujú cezhraničnú paľbu od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra 2023. Štvrtkový útok Hizballáhu bol však dosiaľ jedným z takýchto nepriateľských akcií.

Viac o téme: RaketyIzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu