Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

MIMORIADNY ONLINE Dodávky munície zo Západu sa výrazne zvýšili: Putin pohrozil výrobou a rozmiestnením rakiet

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Dodávky munície poskytnutej západnými štátmi Ukrajine sa za posledné obdobie prudko zvýšili, uviedli v piatok nemenované zdroje z ukrajinskej armády pre agentúru AFP. Zmenu v porovnaní s uplynulými mesiacmi zaznamenal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl aj príslušníci troch brigád pôsobiacich v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 855

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 855 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil prepustenie a návrat desiatich ukrajinských civilistov, ktorých zadržiavalo Rusko. Medzi prepustenými je aj jeden predstaviteľ krymských Tatárov a tiež dvaja gréckokatolícki kňazi z mesta Berďansk, oznámil ukrajinský prezident na sociálnych sieťach.

21:05 Bezpečnostná dohoda medzi Poľskom a Ukrajinou bude podpísaná pred summitom NATO, ktorý sa začne 9. júla. Rokovania so Zelenským sa majú uskutočniť ešte pred summitom, pričom Zelenskyj by mal navštíviť Varšavu.

MIMORIADNY ONLINE Dodávky munície
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: X/nexta_tv)

20:30 Ukrajinské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že jeho armáda tento týždeň zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. Informuje o tom agentúra Reuters.

20:05 Ruské ministerstvo obrany 28. júna uviedlo, že bezpilotné lietadlá (UAV) sa používajú na vykonávanie prieskumu nad Čiernym morom, tvrdiac, že ​​zvyšujú riziko "priamej konfrontácie" medzi Ruskom a NATO.

19:50 Najmenej jedného mŕtveho a šesť zranených si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na deväťpodlažnú obytnú budovu v stredoukrajinskom meste Dnipro. Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, informuje agentúra Reuters.

19:37 Litovské colné orgány objavili plán na porušovanie sankcií vývozom áut do Ruska a Bieloruska, informovalo 28. júna médium LRT s odvolaním sa na colnú službu.

19:05 Dodávky munície poskytnutej západnými štátmi Ukrajine sa za posledné obdobie prudko zvýšili, uviedli v piatok nemenované zdroje z ukrajinskej armády pre agentúru AFP. Zmenu v porovnaní s uplynulými mesiacmi zaznamenal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl aj príslušníci troch brigád pôsobiacich v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

18:35 Rusko bude musieť začať výrobu a následne rozmiestniť rakety krátkeho a stredného doletu v reakcii na podobné počínanie Spojených štátov vo svete. Na rokovaní svojej bezpečnostnej rady to dnes povedal ruský prezident Vladimir Putin. Nie je to prvýkrát, keď ruskí predstavitelia hrozia Západu, ktorý poskytuje vojenskú a ďalšiu pomoc Ukrajine. Tá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii.

18:10 Ukrajinské ozbrojené sily pri útoku z tohto týždňa zničili ruské kozmické komunikačné centrum. S odvolaním sa na ukrajinskú armádu to dnes uviedla agentúra Reuters.

17:48 Rusko v posledných mesiacoch zintenzívnilo svoje útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, čo viedlo k zdĺhavým a takmer každodenným prerušeniam dodávok elektriny na celej Ukrajine.

17:15 Viedeň sa stala „základňou pre ruské tajné operácie“, informoval 28. júna denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov rakúskych, európskych a amerických tajných služieb.

16:45 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka v Doneckej oblasti. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti ukrajinskej armáde, ktorá trpí nedostatkom munície. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

16:32 Srí Lanka požaduje od Ruska odškodné za občanov zabitých vo vojne na Ukrajine. Srí Lanka žiada odškodné za smrť 17 občanov v konflikte. Okrem toho Srí Lanka požaduje predčasné ukončenie zmlúv a vyriešenie otázok finančnej podpory pre svojich občanov, ktorí sú stále zapojení do vojny. 

15:50 Spotify odstraňuje hudbu provojnových ruských spevákov. Spotify odstránilo hudbu a profily niekoľkých známych provojnových ruských spevákov.

15:20 EÚ uvalila sankcie na spoločnosť TransContainer, najväčšieho ruského prevádzkovateľa kontajnerovej železničnej dopravy.

TransContainer
Zobraziť galériu (3)
TransContainer  (Zdroj: X/nexta_tv)

14:50 Ukrajinskí partizáni tvrdili, že nad luxusnou chatou ruského prezidenta Vladimira Putina v Soči umiestnili systém protivzdušnej obrany pokrývajúci oblohu.

14:36 Bieloruské ministerstvo obrany 28. júna uviedlo, že po sérii údajných incidentov posilňuje bezpečnosť na hraniciach s Ukrajinou.

14:15 Ruský prezident Vladimir Putin daroval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi luxusné auto vyrobené v Rusku, ktoré vyrobila spoločnosť, ktorá dováža juhokórejské komponenty za milióny dolárov, uviedla 28. júna agentúra Reuters.

13:42 Česko a Ukrajina podpíšu bezpečnostnú dohodu vo štvrtok 18. júla na summite Európskeho politického spoločenstva v Londýne. Na sieti X to dnes oznámil premiér Petr Fiala (ODS). S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa vo štvrtok zhodli na tom, že obe strany dokončia rokovania o texte dohody pred summitom Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone, ktorý sa koná druhý júlový týždeň.

13:36 Fínsko oznámilo svoj 24. balík vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý pozostáva z obranného materiálu v hodnote približne 159 miliónov eur.

13:08 Kremeľ v piatok uviedol, že opätovné vymenovanie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie a Kaji Kallasovej za šéfku diplomacie EÚ je zlé pre vzťahy EÚ s Ruskom. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Nie sme presvedčení, že európska diplomacia bude akýmkoľvek spôsobom pracovať na normalizácii vzťahov," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Von der Leyenová podľa jeho slov normalizáciu týchto vzťahov nepodporuje.

12:56 Dánsko ukončilo výcvik prvej skupiny ukrajinských špecialistov na obsluhu F-16.

12:36 Bieloruská pohraničná stráž v spolupráci s ministerstvom obrany posilnení ochranu hranice s Ukrajinou. Uviedla to vo vyhlásení ako reakciu na bezpečnostný incident, ktorý sa odohral v priebehu týždňa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Bieloruská pohraničná stráž informovala, že v stredu zostrelila dron, ktorý nelegálne preletel z Ukrajiny s cieľom zbierať informácie o bieloruskej pohraničnej infraštruktúre.

12:30 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že eviduje zvýšený počet amerických dronov nad Čiernym morom a varovalo, že by to mohlo viesť k priamej konfrontácii medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruský rezort vo vyhlásení poukázal na zvýšený počet preletov amerických dronov nad Čiernym morom a Spojené štáty obvinil z vykonávania prieskum s cieľom pomôcť Ukrajine zasahovať ruské ciele. "Toto ukazuje zvýšené zapojenie Spojených štátov a krajín NATO do konfliktu na Ukrajine na strane kyjevského režimu," uviedlo ministerstvo.

12:19 Britská spravodajská služba načrtáva dôsledky úspešných útokov na ruské letecké základne.

12:05 Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska. To hovorilo okrem iného o odsúdení daných krokov aj výzve pre slovenskú vládu na pridanie sa k Medzinárodnej organizácii pre návrat ukrajinských detí. Návrh predložila skupina opozičných poslancov zo SaS.

"Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo násilne presunutých do Ruska 20.000 ukrajinských detí, avšak ukrajinské údaje hovoria, že počet týchto detí je niekoľkonásobne vyšší a pohybuje sa v státisícoch. Tieto deti sú osvojované ruskými rodinami a často sa stávajú obeťami rôznych druhov násilia vrátane sexuálneho či obeťami obchodovania s ľuďmi," odôvodnili predkladatelia návrh.

11:22 Ukrajinská armáda zničila ruské útočné lietadlo Su-25.

10:13 Ukrajina zaútočila dronom na šiesty ropný sklad v Rusku za mesiac.

9:57 Zelenskyj zablahoželal občanom Ukrajiny ku Dňu ústavy.

9:22 Rusi možno prišli o celú brigádu vo Vovčansku.

8:34 Biden: Po Ukrajine sa Putin presunie do Poľska a Bieloruska.

7:47 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 28. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:09 Ostreľovanie zničilo stanicu na monitorovanie radiácie v jadrovej elektrárni Záporoží, uvádza MAAE.

6:15 Dron zasiahol ropný sklad v Tambovskej oblasti, informoval ruský predstaviteľ.

6:10 USA, Izrael a Ukrajina rokujú o dodávke až ôsmich systémov protivzdušnej obrany Patriot do Kyjeva.

6:00 Lídri Poľska, Nemecka a Česka požiadali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o ďalšie finančné prostriedky určené na pokrytie nákladov spojených s prijatím ukrajinských utečencov na svojom území, píše TASR podľa štvrtkovej správy agentúry PAP.

V liste z 26. júna napísal poľský premiér Donald Tusk spoločne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a predsedom českej vlády Petrom Fialom, že problémy všetkých členských krajín nie sú pri ukrajinských utečencoch rovnaké, keďže takíto utečenci sa vo veľkom počte zdržiavajú len v niektorých krajinách.

Nedovolím, aby ruský imperializmus pohltil Ukrajinu, vyhlásil Bardella

"Nedovolím, aby ruský imperializmus pohltil spojenecký štát, akým je Ukrajina," povedal Bardella v televíznej debate s francúzskym premiérom Gabrielom Attalom a Olivierom Faurem z ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP). Predseda RN prisľúbil "podporu Ukrajiny a zabránenie eskalácii konfliktu s Ruskom". Vyjadril sa tak po tom, ako Marine Le Penová z RN zľahčovala funkciu prezidenta Emmanula Macrona ako vrchného veliteľa francúzskej armády.

"Ak budem premiérom, francúzski vojaci nebudú vyslaní na Ukrajinu," uviedol Bardella v súvislosti s výrokmi francúzskeho prezidenta, ktorý takúto možnosť odmietol vylúčiť. "Mnohé európske krajiny nechcú, aby ich vojaci boli vyslaní na ukrajinské územie," dodal predseda RN. "Mojím kompasom sú záujmy Francúzska a Francúzov," zdôraznil. Attal z Macronovej centristickej strany (RE) povedal, že Le Penová vyslala jasný signál, že ak RN vyhrá voľby, nastane "akýsi spor medzi premiérom a prezidentom o to, kto je vrchným veliteľom armády". "Je to veľmi vážna správa pre bezpečnosť Francúzska," dodal.

Le Penová, neúspešná prezidentská kandidátka z rokov 2012, 2017 a 2022, v rozhovore pre regionálny denník Telegramme uviedla, že titul prezidenta ako vrchného veliteľa ozbrojených síl je "zdvorilostný". "Ak začneme stanovovať červené línie, Ukrajincom nepomôžeme," poznamenal francúzsky premiér.

Na Sibíri sú rozsiahle požiare, dym vidno aj z vesmíru

Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Ide o oblasti, ktoré boli zničené aj v roku 2021. Na základe správy agentúry DPA informuje TASR. Požiare sú v arktickej oblasti a produkujú obrovské množstvo dymu, ktorý je viditeľný aj na snímkach z vesmíru. Množstvo emisií skleníkových plynov, ako sú CO2 a metán, je tretie najvyššie za posledných 20 rokov. Vyššie boli len v rokoch 2019 a 2020. Teploty v postihnutej oblasti Jakutska sú dlhodobo nadpriemerne vysoké, pridalo sa aj sucho. Spolu so silným vetrom to vedie k rýchlemu šíreniu ohňa.

Hasiči bojujú v ťažko dostupnom teréne, majú aj nedostatok personálu a financií. Na hasenie nasadili 1.500 hasičov, no neustále vznikajú nové požiare. Situáciu podľa vedcov zhoršujú klimatické zmeny. Arktída sa otepľuje rýchlejšie ako zvyšok planéty a podmienky sú tak priaznivejšie pre vznik a šírenie lesných požiarov. Dym navyše znižuje kvalitu ovzdušia, urýchľuje topenie snehu a ľadu a produkuje CO2, čím ďalej poškodzuje celkovú klímu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu