Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

MIMORIADNY ONLINE Európska únia a Ukrajina podpísali bezpečnostnú dohodu: Rusko už vyslalo okolo 10-tisíc naturalizovaných mužov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Európskej rady Charles Michel Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Európskej rady Charles Michel (Zdroj: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert)

LONDÝN - Ruskí vtipkári Vovan a Lexus v stredu zverejnili zábery videohovoru s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom, ktorý si myslel, že komunikuje s bývalým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine deň č. 854

Súhrn vojny na Ukrajine deň č. 854 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:33 Prorusky orientovaný bulharský prezident Rumen Radev sa pre nezhody s vládou vo veci politiky voči Ukrajine nezúčastní na nadchádzajúcom summite NATO vo Washingtone, ktorý sa bude konať od 9. do 11. júla. Informuje správa agentúr DPA a BTA.

21:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli lídrov členských krajín Únie, aby splnili svoje sľuby a poskytli Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc. Informuje správa agentúry AP.

21:00 Rusko po prvý raz zaútočilo na Charkov s kĺzavou bombou FAB-500 a zranilo 4 ľudí. Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia a ďalší dvaja utrpeli šok pri útoku z 27. júna, informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

20:45 Česko poslalo na Ukrajinu prvých 50 000 nábojov, tvrdí minister. Česká republika v rámci iniciatívy pod vedením Prahy dodala Ukrajine prvých 50 000 nábojov, uviedla 27. júna ministerka obrany krajiny Jana Černohová.

20:00 Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že pred júlovým summitom NATO bude vo Varšave rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje agentúra PAP a Reuters. 

19:30 Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok oznámila, že zabránila v úteku z krajiny vyše dvom desiatkam mužov v brannom veku. Informuje správa agentúry DPA. Skupinu zadržali pri obci Kelmenci ležiacej pri moldavských hraniciach v Černovickej oblasti na západe Ukrajiny. Dovedna 24 takto dolapených mužov pochádza z rôznych častí Ukrajiny.

18:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok vyhlásil, že ruské ozbrojené sily nedokážu dosiahnuť na bojisku na Ukrajine veľký prielom. Kyjev podľa neho svojimi údermi do tyla protivníka spôsobuje ruskej armáde veľké straty. Informuje správa agentúry Reuters. 

17:11 Ukrajina podpísala dlhodobé bezpečnostné dohody s Estónskom a Litvou. Tallinn a Vilnius poskytnú Ukrajine dlhodobú vojenskú a finančnú pomoc podľa dohôd podpísaných 26. júna v Bruseli.

16:19 Poľsko udeľuje licenciu Ukrzaliznytsia na nákladnú dopravu.

15:21 Dmitrij Rogozin, ruský predstaviteľ vedúci ruskej okupácie Záporožskej oblasti, 27. júna povedal, že je "čas spáliť všetko ukrajinské až po koreň", aby "neostali žiadne stopy".

14:50 Európska únia a Ukrajina dnes v Bruseli podpísali bezpečnostnú dohodu, ktorá sľubuje pokračovanie vojenskej i ďalšej pomoci Kyjevu, ktorý sa už viac ako dva roky bráni ruskej invázii. Dohodu podpísali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Podobné bilaterálne dohody doteraz Ukrajina uzavrela s viacerými západnými spojencami. Dnes k nim pribudli ešte Litva a Estónsko.

14:17 Rusko už poslalo na Ukrajinu približne 10.000 mužov, ktorí nedávno získali ruské občianstvo, aby tam bojovali vo vojne na strane Moskvy, uviedol vo štvrtok šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexander Bastrykin. Informuje správa agentúry DPA.

14:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že Francúzsko bude aj po nadchádzajúcich voľbách naďalej podporovať Ukrajinu na bojisku. Povedal to vo štvrtok pre agentúru AFP.

14:00 Ukrajina sa chystá podpísať bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Vyhlásil to vo štvrtok v Bruseli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa zúčastní na úvodnej časti summitu EÚ. Informuje o tom spravodajca.

13:49 V rámci prvej dodávky munície z českej iniciatívy bolo na Ukrajinu v uplynulom období doručených 50.000 kusov delostreleckej munície, ktorú financovalo Nemecko. Vo štvrtok to uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová. Premiér ČR Petr Fiala oznámil, že Česko do iniciatívy prispeje sumou viac než 34 miliónov eur, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na zasadnutí Európskej rady a podpíše bezpečnostné dohody. Oznámil to samotný Zelenskyj na sociálnej sieti X, informuje TASR. "Dnes som v Bruseli, aby som sa zúčastnil na zasadnutí Európskej rady a aby som poďakoval všetkým európskym lídrom za ich jednotu a potvrdenie nezvratnosti nášho európskeho smerovania," napísal Zelenskyj, pričom pripomenul, že Ukrajina začala pred pár dňami prístupové rokovania o vstupe do Európskej únie.

12:37 Súd na Moskvou anektovanom polostrove Krym vo štvrtok odsúdil na 12 rokov väzenia občana Ukrajiny za špionáž v prospech Ukrajiny. TASR informuje podľa štvrtkovej správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

11:23 Ukrajina aj Rusko hlásia nočné vzdušné údery na svoje územie. Z vyjadrenia veliteľa ukrajinského letectva vyplýva, že ukrajinská protivzdušná obrana nezostrelila iba jednu ruskú zostrelu typu Kinžal z celkovo šiestich nepriateľom vyslaných striel a 23 útočných dronov. Ruské ministerstvo obrany informuje o zostrelení siedmich ukrajinských dronov, celkový počet vyslaných vzdušných zbraní nespomína

10:59 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili dvoch civilistov a 31 ďalších zranili, informovali regionálne úrady 27. júna. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

8:20 Severná Kórea vyjadrila vo štvrtok podporu Rusku a odsúdila ukrajinský útok na polostrov Krym, pri ktorom boli využité zbrane dodané Kyjevu od Spojených štátov. Informuje o tom správa z juhokórejskej agentúry Jonhap.

V nedeľu Ukrajina zaútočila na Ruskom anektovaný Krym raketami ATACMS, v dôsledku čoho prišli o život najmenej štyria ľudia a 153 ďalších vrátane detí utrpelo zranenia. "Dôrazne odsudzujem nedávny vojenský útok na územie Ruska. Ide o neospravedlniteľný a ohavný zločin proti ľudskosti," povedal minister obrany KĽDR Kchang Sun-nam vo vyhlásení.     

Ruskí vtipkári zverejnili videohovor s britským ministrom Cameronom o Ukrajine

Britské ministerstvo zahraničných vecí začiatkom júna uviedlo, že Cameron uskutočnil videohovor s osobou, ktorá sa vydávala za Porošenka, a potom si uvedomil, že sa stal obeťou podvodu. Kremeľ podľa neho šíri dezinformácie, "aby sa pokúsil odvrátiť pozornosť od svojich nezákonných aktivít na Ukrajine a porušovania ľudských práv, ktoré sa tam páchajú".

Na zverejnenom videu, ktorého pravosť Reuters nedokázala nezávisle overiť, je vidieť a počuť Camerona, ktorý hovorí o témach súvisiacich s Ukrajinou. Britský minister rozprával o súkromnej večeri s prezidentským kandidátom Spojených štátov Donaldom Trumpom, počas ktorej sa snažil amerického exprezidenta presvedčiť, aby republikáni hlasovali za vojenskú pomoc pre Ukrajinu.

Cameron údajne uviedol, že Republikánska strana je v otázke Ukrajiny rozdelená a Trumpovi povedal, že sa mýli, ak si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin chce len Krym a Donbas - dve z piatich oblastí na Ukrajine, ktoré Rusko nezákonne anektovalo.

Denník Washington Post v apríli informoval, že Trump v súkromí hovoril o možnosti, že by si Putin ponechal Krym a Donbas výmenou za mier. Túto informáciu však nepotvrdil nikto z Trumpovho tímu, píše Reuters.

"Trump je presvedčený, že sa dá uzavrieť dohoda, a to nie je pravda, pretože Putin chce oveľa viac," povedal Cameron. Domnieva sa, že ak Trump vyhrá prezidentské voľby, bude na bojisku podporovať víťaznú stranu, preto sú podľa Camerona tohtoročné letné boje také dôležité.

Na videu Cameron taktiež spomína, že Ukrajina na júlovom summite NATO vo Washingtone nedostane pozvánku na vstup do Aliancie, pretože Washington je proti tejto myšlienke. Britský minister hovoril aj o prípadnom francúzskom pláne vyslať na Ukrajinu vojakov, čo označil za nesprávny prístup, keďže by sa podľa neho stali terčom ruského prezidenta.

Cameron rozprával aj o rozhovore s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu, ktorý sa týkal obáv tejto stredoázijskej krajiny, že Rusko chce získať "kúsok" jej severu, kde žije veľa etnických Rusov.

Skutočné mená vtipkárov Vovan a Lexus sú Vladimír Kuznecov a Alexej Stoljarov, pričom majú blízko k vláde prezidenta Putina. V minulosti opakovane podobným spôsobom nachytali aj ďalších politikov a celebrity vrátane poľského prezidenta Andrzeja Dudu i niekdajšej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

V Rusku odsúdili 15-ročného školáka, podľa Memorialu je politickým väzňom

Ruský vojenský súd v Moskve odsúdil 15-ročného Arsenija Turbina na päť rokov väzenia za účasť v teroristickej organizácii. Podľa vyšetrovateľov z ruskej tajnej služby FSB si žiak deviatej triedy z Orelskej oblasti dopisoval s légiou Sloboda Ruska, ktorá bojuje po boku ukrajinských síl proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Informoval o tom dnes ruský spravodajský server Meduza, ktorý pôsobí z lotyšského exilu. Mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Memorial, ruskými úradmi zakázaná, uznala Turbina za politického väzňa, dodal server.

"Je to šikovný chlapec, sníval o tom, že ho prijmú (na moskovskú diplomatickú školu) MGIMO," povedala serveru Mediazona odsúdencova matka, dvadsaťštyriročná Irina Turbinová. Arsenij sa narodil v Dubaji, ale s otcom, ktorý bol zo Spojených arabských emirátov, sa jeho matka rozišla a chlapca vychovávala sama v Rusku. Kvôli farbe kože začali Arsenije v šiestej triede šikanovať a nadávali mu do "negrov". Sťažnosti však riaditeľka odmietla ako "výmysly" a "fantázie". Po tom, čo ho spolužiaci zmlátili a vyhodili na ulicu, kde bolo 19 stupňov pod nulou, matka dosiahla synovo preradenie do inej triedy.

Arsenij ale prepadol pocitu nespravodlivosti, keď škola neocenila jeho úspechy v vzdelávacích súťažiach, a zblížil sa so stúpencami opozičného politika Alexeja Navaľného. Vlani v apríli zatelefonoval do vysielania nezávislej televízie Dožď a vyhlásil, že ho ruský prezident Putin rozčúlil a že propagandistické filmy premietané v škole sú "úplný blábol". Nahrávku svojho vystúpenia Arsenij zverejnil na internete, za čo si matku predvolali do školy, a tak nahrávku museli zmazať.

O mesiac neskôr Arsenij napísal legionárom zo Slobody Ruska, že je ochotný vylepovať plagáty a bojovať proti propagande režimu, pretože sníva o oslobodení Ruska od Putina. Žiak tiež na sociálnej sieti komentoval situáciu politických väzňov a neúspešnú vzburu žoldnierov z Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Turbinová podľa portálu nevylučuje, že úrady vyslali za jej synom provokatéra. Po oboznámení s ním Arsenij zverejnil niekoľko príspevkov proti vojne, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, a na vlastnom kanáli na sieti Telegram zverejňoval protirežimové príspevky, ako aj videá, ktoré nakrúcal jeho kamarát a ktoré ho zachytávali pri roznášaní letákov a pózovaní so symbolom légie Sloboda Ruska. Nasledovala domová prehliadka v ich byte a na začiatku septembra Arsenija odviezli na výsluch k vyšetrovateľovi FSB.

Pred súdom Turbin trval na svojej nevine a na tom, že iba cez aplikáciu odoslal legionárom kontakt na seba, na čo mu nikto neodpovedal. FSB ale trvala na tom, že žiak požiadal o prijatie do légie a že plnil jej rozkazy.

Na súde svedčili štyria spolužiaci, ktorí tvrdili, že Turbin často viedol reči o politike, Putina mal za zlodeja a nepodporoval ruskú inváziu na Ukrajinu. Dvaja svedkovia označili obžalovaného za neonacistu. Žiakova mama je presvedčená, že spolužiaci, odmenení skvelým vysvedčením, len opakovali to, čo im uložila FSB. Obžaloba žiadala osem rokov väzenia. Sudca Oleg Šišov nakoniec rozhodol o uložení trestu päť rokov.

Rozsudok syna šokoval, povedala Turbinová. "Strašne plakal. To nečakal. Celý čas sa držal, ale teraz veľa plakal, objal ma a prosil o odpustenie," povedala a pripomenula, že syna svojho času varovala, že reči o politike môžu v Rusku viesť len k nepríjemnostiam.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu