Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

AKTUÁLNE Slovenko zasiahli mohutné búrky: Zaplavené cesty, vyčíňalo aj tornádo

Počasie vyčíňalo v Nitre Zobraziť galériu (4)
Počasie vyčíňalo v Nitre (Zdroj: FB/Dopravný servis Nitra)

BRATISLAVA - Slovensko aktuálne sužujú mohutné búrky, ktoré so sebou prinášajú silné lejaky. V Nitre zaplavilo cesty. Vyčíňalo aj tornádo.

Aktualizácia 19:36 Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v celej Nitre a okolí. Viaceré ulice sú zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta. Silné dažde spôsobili preťaženie kanalizácie, informovala radnica. Doprava v centre mesta je aktuálne z hlavnej križovatky odklonená poza tamojšie obchodné centrum. Na mieste riadi dopravu polícia. Záchranné zložky sú v teréne, po ustálení dažďa začnú pracovať na odčerpávaní vody, potvrdilo vedenie mesta. Občanom odporúča v prípade potreby okamžitej pomoci volať núdzové číslo 112.

Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu. Polícia úsek uzavrela. Časť kanálov vyplavila voda, zostali bez poklopov. Poškodená cesta je aj na ulici Na strelnici v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Za Dolnými Lefantovcami smerom na Oponice spadol na cestu strom. Podľa meteorologických predpovedí sa očakáva dážď až do skorých ranných hodín. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa.

Aktualizácia 19:27 V Nitre dokonca vyčíňal downbruste, ktorý spôsobil obrovské škody. V neďalekých Žiranoch dokonca podľa portálu imeteo.sk zosadlo tornádo. Situácia je však veľmi zlá aj v samotnom centre mesta. Tornádo spôsobilo najmä škody na lesných porastoch, ale strhlo aj krytiny na rodinných domoch.

Aktualizácia 17:38 V Nitre sú aktuálne zaplavené cesty. Na jednom úseku dokonca z cesty vystrekuje voda.

Slovensko aktuálne zasiahli mohutné búrky, ktoré sa tiahnu z juhu. "Tak trochu sa tie búrky zdržali, ale už sú tu v plnej sile. V teplej advekcí ktorá prúdi od juhu a s vlhkosťou, ktorá sa dá krájať ( Rosnák je na 19° až 20°) sa nám postupne na frontálnom rozhraní začína tvoriť búrková línia," informuje o tom Severe Weather Slovakia o.z. na sociálnej sieti.

Búrky priniesli krúpy na severe Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

Niektoré z búrok majú mať supercelárný charakter. V Nitre, Hlohovci, Piešťanoch, Želiezovcach, Komárne, Štúrove a v Galante hrozí výskyt väčší krúp a silnejšieho vetra. Búrky sú však podľa radaru nad celým Slovenskom.

AKTUÁLNE Slovenko zasiahli mohutné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia vydali výstrahy

Najmä na západnom a strednom Slovensku pribudli výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Pre zvyšok stredného a časť východného Slovenska platia naďalej výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahy druhého stupňa sa týkajú Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Meteorológovia upozorňujú, že silné búrky tu môžu byť spojené s prudkými lejakmi s intenzitou zrážok 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazovým vetrom s rýchlosťou až do 110 kilometrov za hodinu, ako aj s krúpami. Vo zvyšku Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, v Žilinskom kraji a viacerých regiónoch Košického a Prešovského kraja platia výstrahy prvého stupňa. Intenzita dažďa tu môže podľa SHMÚ dosahovať 20 až 30 milimetrov za 30 minút a rýchlosť vetra v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

AKTUÁLNE Slovenko zasiahli mohutné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

V Nitrianskom kraji pribudli výstrahy tretieho stupňa pred búrkami

V Nitrianskom kraji pribudli v stredu večer výstrahy tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platia pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.Meteorológovia varujú v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten môže dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor tu môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňujú aj na krúpy, ktoré môžu mať veľkosť aj nad dva centimetre.

AKTUÁLNE Slovenko zasiahli mohutné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na zvyšku západného a časti stredného Slovenska naďalej platia výstrahy druhého stupňa. Týkajú sa Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Pre ostatné okresy Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, tiež pre Žilinský kraj a viaceré regióny Košického a Prešovského kraja platia výstrahy prvého stupňa.
 

Viac o téme: BúrkaMeteorológoviaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu